Teman-teman Setia

17 April 2013

Tauhu Poket Ayam


As Salam...

Masak nie ikut mood gak..ada masa on..ada masanya off
hehehehe..
Kekadang sampai pening pikir menu nak masak..
Walaupon yg nak mkn 3 mulut jer..
tp bila kita masak..suami hargai..tgk dia mkn bertambah2..penat pon tak terasa..
betul tak..??

Ptg nie..rasa mcm tak mau mkn berat..sbb lunch td dah ambik nasi..
so..ibu buat high tea jer la..
Tingat kat Tauhu poket yg jual kat pasar mlm seksyen 7 shah alam..
1/2 tauhu tu harga dia RM 1..
Rajin gak ibu membelinya..
bila di pikir2..rasa rugi plk..
Klu buat lagi puas makan...

So..td gi pasar beli la bahan2 tuk buat tauhu poket nie..
Jgn x percaya..dgn bermodalkan RM 5..
Boleh dpt sampai 16 keping tauhu tau..klu beli dah RM 16..
punya la untung..
berbaloi-baloi..




Nie la juadah minum petang kami..
Mkn tauhu panas2 cicah pulak dgn Thai Sos Cili..
Minum pulak dgn Teh 0.. mmh betul2 kenyang..
Alhamdulillah...


Setelah beberapa kali ibu beli..pastu ibu tgk cara peniaga tu goreng...
dan ibu amati rasanya..
Ibu pon try2 la buat sendiri..
Alhamdulillah.. menjadi..ibu sgt2 happy..

Nie ibu share resepi...



Tauhu Poket Ayam


Bahan :-
Tauhu secukupnya
ayam cincang
Daun sup dipotong halus
1 labu bawang besar di potong dadu
Serbuk lada putih + lada hitam (ikut pedas)
Garam & serbuk perasa 
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng

Cara :-
1- Tauhu di potong 2 dan di korek isi tauhu perlahan2. Ketepikan dahulu. jgn sampai tauhu pecah
2. Campurkan isi ayam + bawang + daun sup + lebihan isi tauhu yg telah di korek td 
3.  perisakan dengan garam + lada putih + lada hitam
4. Sumbatkan inti dalam tauhu yg telah di keluarkan isi tadi. (Lagi byk inti lagi sedap)
5. Celupkan tauhu yg berinti ke dalam telur
6. Goreng dlm minyak yg telah dipanaskan hingga kekuningan
7. Hidangkan bersama sos kegemaran

SELAMAT MENCUBA

No comments: