Teman-teman Setia

20 December 2010

Bukan nak mengeluh..tapi..


Salam semua..
Mlm nie nak luahkan perasaan cikit..
Bukannya nak mengeluh..bknnya tak bersyukur..
tp inilah hakikatnya..

Gaji..dah lama kerajaan tak naik..
bonus..ada la bg..tp bknnya byk mana pon..
bukan bonus pon..dah lama tak dgr perkataan "BONUS"
di panggil bantuan khas..

Nie nak cite cikit...
sejak harga minyak naik..
semua benda naik..sampai harga kelapa pon naik gak..
gaji tak gak naik2..
susu anak..lampin anak..pon makin mahal..
patutnya kerajaan ambik kira la..
pendapatn isi rumah yg berpendapatan sederhana nie..
lagi sekali di ulang..
bkn tak bersyukur..tp nilai duit skrg..
mcm takde makna..
bwk RM 50 gi pasar..
sampai umah tinggal duit sen2 jer..


nie barang2 ibu yg baru ibu beli..
jumlahnya = RM 32.10..
belum ikan, ayam..sayur...
Nie baru bawang, kentang, halia ngan ikan bilis...
Barang skrg makin mahalkan...???
masa apek tu bg tau harga..
ibu mcm terkejut..sampai ibu suruh apek tu kira balik..
tak percaya brg dapur makin naik harga..

Ah...lega..dpt luahkan perasaan kat sini..
emm..mcm mana pon..hidup mesti di teruskan..
betul tak..?????


MUIZ - 22 Bulan..


Salam semua..
Alhamdulillah..anak bujang ibu genap 22 bulan..
maknanya..lg 2 bulan genap 2 tahun...
Ibu pon tgh planning..ada rezeki nak sambut besday MUIZ lagi..insyallah..
tgh fikir nakbuat tema apa...

Ari nie ibu ambik cuti...
bwk MUIZ gi check up..
Alhamdulillah...semua ok..
berat sekarang dah 11.4 kg..
next check up bln 6 tahun depan...

Antara perkembangan MUIZ..

~ ckp..bolehlah cikit2..adalah 2,3 perkataan yg hujung2..
mcm..nak..dah..kak [bukak]..tik..[cantik]..meow[kucing]..
~ klu buat do do pon..pandai bg tau gak.."ya...yak...." [saya..berak]
~ pandai tunjuk perasaan skrg..tak dpt..siap la..berguling2 kat lantai..
~ mcm2 dia boleh tiru skrg nie..baca doa..solat..sebuk tiru..
~ pantang nampak lampu..sebuk ckp "tik...tik..[cantik]
~ bukak seluar..bukak kasut pon dah pandai..
bukak pampers ngan bukak baju..bolehla cikit2..
~ paham dah ckp kita...mcm kita ckp..dah minum letak dlm singki..
baju kotor letak dlm bakul...
~ mkn nak suap sendiri...nak pinggan sendiri..
duduk pon tak nak dlm baby chair lagi..mcm dah besar sangat jer..



ibu doakan..semoga anak ibu dan babah nie..
terus membesar, sehat, pandai cerdik...
dan menjadi org yg berguna bila dewasa nnt..amiinn...
ibu sayang sgt2 kat dia...muaaaahhhh...

19 December 2010

Sardine Roll untuk Minum Petang..






Bahan-bahan..

- Roti secukupnya..
- Telur
- Sardin
- Minyak utk menggoreng

Cara buat..

- memula masak inti dulu..masak sardin ikut citarasa sendiri..ibu suka letak kentang, tp kentang kena goreng dulu..jika suka pedas..tambahkan cili api yg di tumbuk..
- ada 2 versi..satu roti di gelek sampai nipis..atau pon roti di kukus..
- letak inti..dan gulung..pastu letak gam iaitu bancuhan tepung yg di campur dgn air..
- panaskan minyak..celup roti dlm telur yg sudah di pukul dan goreng sehingga masak..
- sedia untuk di hidangkan..

"SELAMAT MENCUBA"


17 December 2010

Kek Kukus Asam Manis..


Salam semua..
Entry masak pulak kali nie..
Buat kek asam manis nie..
buatnya leceh nak melapis jer..
tp bila makan sedap jer masuk mulut..
tp yg paing best tak yah gi spa tuk wap muka bagai..
kukus jer kek nie..dpt wap muka secara percuma..hehehehe...

ari tu buat saje buat kaler merah kuning..
kekononnya kek asam manis versi selangor la..
sesuka jer letak nama..hehehe..
so..inlah hasilnya..

baru siap di kukus..

setelah di potong...
dan di sini juga ibu share resepi ye..
selamat mencuba..

KEK KUKUS LAPIS ASAM FLAKES

Bahan-bahan

1 buku butter
10 biji telur (asing putih dan telur)
2 1/2 cawan gula castor/halus
1 cawan susu pekat manis
3 1/2 cawan tepung biskut cream cracker [mesin halus]
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil baking powder
Pewarna (merah/hijau/kuning)
Asam / haw flakes

Cara membuatnya
1. Pukul putih telur dan gula sampai kembang, ketepikan.
2. Pukul kuning telur dan butter. masukkan susu pekat, esen dan baking powder dan tepung biskut soda.
3. Masukkan adunan putih telur tadi ke dalam adunan yang kedua tadi, gaul hingga rata.
4. Bahagi kepada beberapa bahagian mengikut jumlah warna atau lapis yang dinginkan.
5. Kukus lapisan pertama, setelah masak kukus lapisan kedua dan susunkan asam manis/haw flakes di atasnya dan seterusnya hingga habis .



16 December 2010

Rindu Soto Mak..





memalam cite psl mkn..perut pulak tetiba berdangdut..
huhuhu...

November Besday Girl..


Salam semua..
Nie pulak masa sambutan besday bulan november..
dulu kami sambut 1 malaysia..melayu, cina, dan india..
tp sejak Mdm Low dah bersara..tinggal bertiga saje..

dah bulan disember baru ibu nak cite..
hehehe..takpe la..biar basi..dr sepi tanpa berita...
kek..dr secret resepi..pastu ada domino pizza..
tp gambar pizza takde lak..sbb bateri camera ibu dah kong..

so..layan jer la gambar yg ada..
sila abaikan gambar ibu yg dah comot tu..maklum la..
dah ptg..dah nak balik pon masa nie..










Gi Main Bowling..


masa adik2 datang umah..
bwk gi main bowling kat Ole2 Seksyen 18 shah alam...

Sonok layan adik2..gelak2..
gamat dah pusat bowling suara kami jer dengar..
tp masa nie..family mak ngah tak gi..ada hal..
so..tinggal kami 5 beradik jer la..

memula ibu tak main..
jd pemerhati jer..lepas pak lang muiz ada latihan koir..
ibu pulak ambik alih tempat pak lang..

Yg paling best muiz la..babah ajar dia main bowling gak..
tp yg kelakarnya..lepas dah lepaskan bola..
dia pulak meluru keja bola yg dah bergolek masuk dlm line tu..
kelam kabut babah kejar muiz..
sampai jatuh terduduk babah..ialah..line kan licin..
tak sempat ibu nak ambik gambar..sbab kalut sgt..

so..layan jer la gambar2 yg ada..
kami serba oren pada ari tu..





13 December 2010

Apam Ais Krim


Ari nie nak cite psl masak la..
Ari tu..ibu ada buat satu apam nie..
Namanya apam ais krim..
sbb resepi dia letak Air Ais Krim soda..

Tp kan ibu rasa ibu buat tak menjadi la..
sbbnya ibu suka yg pecah tengah tu..
tp ibu buat tak pecah..
rasa dia boleh tahan..
tp atok muiz kata kuih ibu bantat..
bantat pon bantat la..janji abis..
babah kata comel..sampai syg nak makan..
hehehe..




Pukul putih telur hingga kembang. Masukkan kuning telur sebiji demi sebiji dan gula icing. Masukkan ovellet dan pukul hingga kembang. Kemudian campurkan 1 cawan minuman ais krim soda dan tepung sedikit-sedikit.Warnakan adunan dan masukkan ke dalam acuan tart yang dilapik mangkuk kertas. Panaskan pengukus terlebih dahulu lalu masukkan acuan tadi ke dalam pengukus dan kukus selama 10 minit.


06 December 2010

Salam Ma'al Hijrah & Happy Our's 7th Anniversary



setiap hari, setiap saat, setiap detik..
semakin hari semakin bertambah kasih sayang diantara kami berdua..
Semoga yg maha esa melimpahkan rezeki, panjangkan jodoh kami hingga ke hujung nyawa, kekal bahagia buat selama-lamanya..
dan gembira bersama anak bujang kesayang kami..
insyallah..ada rezeki beradik la anak bujang kami tu..insyallah..


dan juga salam maal hijrah 1432 masihi..
semoga semua amalan kita di terima oleh yg maha esa..
buku lama dah tutup.lembaran baru pula di buka..
dan juga di panjangkan usia..dan di murahkan rezeki...

So malam nie sambut 2 sekali..anniversarry dan Ma'al Hijrah..
T.q babah bg ibu bunga dan ibu pulak belanja domino's mlm nie..


bunga dr babah..

domino's..hot from oven..

14 November 2010

Forensic Heroes II


Salam..
Nak cite psl rancangan feberet ibu..
ada sapa2 layan cite nie..?
setiap ari isnin - rabu..
jam 11.00 mlm di Ntv7..

best tau cite nie..
cite nie ala2..cite CSI kat astro channel 701 AXN tu..
kisah penyiasatan forensik..syok tau layan..
ibu ngan babah layan cite nie..
kami berdua minat kat perlakon yg tgh2 tu..
nama perlakon tu Bobby Au Yeung..
semua cite ada pelakon tu..kami layan..

tp kan..kekadang klu MUIZ tak tido..
bergaduh gak..mana taknya..dia sebuk nak tgk alif, ba, ta dia tu..
ibu ngan babah sebuk nak tgk cite nie..
dah la takde siaran ulangan..sabar jer la..




MUIZ demam..


Salam semua..
Klu tgk status ibu kat fb..
Mungkin ramai dah tau..
Anak bujang ibu di landa demam..
masa ambik kat umah UMMI ari jumaat..
ibu dah perasan..badan MUIZ mcm hangat cikit..
Malam tu..baru betul2 MUIZ demam..

2 ari cuti..rasa penat sikit
bila mlm ibu dan babah bergilir2 tido..
MUIZ merengek jer..takde mood..
semua serba tak kena..
makan pon takde selera..
nasib baik susu nak gak..

Dah bwk gi klinik..mudah2an beransur sehat..
dan tak dpt nak gi besday party MUADZ..
keadaan tak mengizinkan..kang nangis kat umah org..
lg haru biru..


anak bujang demam..
lepas mkn ubat dan minum susu..
dan tak boleh pisah ngan bantal bucuk dan ngan meoww dia..

doakan MUIZ cepat sembuh ye...



13 November 2010

Berkorban Apa saje...


Salam...
Dpt la ibu update blog mlm nie..
sejak 2 menjak nie...
ibu jarang dpt tgk tv..
cite kegemaran ibu pon terpaksa ibu lupakan buat sementara nie..
berkorban demi anak bujang tercinta...

Selagi tak pasang..selagi itu la dia asyik merengek jer..
bg mainan ada la kejap...
sementara dia ralat main..
boleh la ibu tgk tv..
bila dia dah bosan..
mulalah asyik bg remote player jer kat ibu..
siap bg pen drive suruh pasang lagi..
bijak sungguh anak ibu..

Bila dah pasang..
muka terus senyum...
dan mula mengikut apa yg budak2 tu buat..
dorang goyang, dia pon goyang..
diorg loncat..dia pon loncat..
walaupon tak dpt tgk tv..
ibu tetap tersenyum tgk kaletah anak ibu..

takpe la MUIZ..
ibu sanggup berkorban apa saje..
lg pon yg MUIZ suka tgk..
semua rancangan yg berfaedah..
byk ilmu pengetahuan..
Nasyid..Zikir..Mengaji..Alhamdulillah...





lagu Alif, Ba, Ta..
salah satu nasyid kegemaran MUIZ...


10 November 2010

Penghargaan buat teman2..


Salam semua..
Entry nie di buat hanyalah untuk memberi penghargaan..
ucapan dr teman2 tersayang ibu..
sempena besday ibu yg ke - 30..

Ibu amat2 terharu..
dan semoga segala doa2 kalian di makbul oleh yg maha Esa..
amiinnn....insyalllah..

tima kasih semua..
segala ucapan kalian akan ibu kenang sampai bila2..
dan juga semoga persahabatan kita terjalin hingga ke hujung nyawa..

[ sila klik untuk emej lebih jelas ]










LinkWithin

Related Posts with Thumbnails