Teman-teman Setia

12 November 2012

Takoyaki Octopus


Salam..
Emm mesti semua pernah mkn makanan jepun nie kan..??
Ibu baru nak cuba try test..
Klu gi kat Plaza Masalam...tgk ramai org beratur beli nie..
Sekali tu ibu pon beratur dgn tak sengaja..

Pastu boleh plk tiru org depan..
Org depan pilih Ocotpus..ibu pon ngikut jgk..
first time la kata kan..
Dalam hati..sedap ke benda alah nie..



Nie la benda alahnya..
4 biji RM 4.90..


Bila dah makan..
Emmm.. Not bad..
Boleh tahan..
Mcm bergedil pon ada gak..
Last apa yg terjadi kat ibu skrg nie..???

























KETAGIH tu..
pantang nampak..
nak selalu..
hihihihihi..

11 November 2012

Nasi Lemak Buat Sarapan


Salam semua..
Sarapan merangkap lunch terus..
Nie kes ngelat tak mau masak lunch la nie..
Nasib baik babah jenis tak kisah..
Dia lagi suka..
Senang hati ibu...

MUIZ pulak dpt nasi ngan telur..
Mmg feberet dia..tak kisah la nasi apa..
Janji ada telur..
Lagi berdouble senang ibu...
Boleh lepas nie golek2 kat tilam..
hehehehe..


Nie la rupa Nasi Lemak ibu..
Telur Goreng + Sambal Bilis
Mcm tak cukup bahan jer..
Kacang tanah goreng takde..
Takpe la..
Nie pon dah memadai..
Kena pulak ngan Air Nescafe Panas Kaw-kaw punya..
Lagi terbaeeekkk..

Syukur Alhamdulillah rezeki ari nie..
Ermm..mata pon dah kuyu lepas mkn nasi lemak..
Nak Sambung tido la..
hehehehe..


10 November 2012

Ibu potong kek..


Salam semua...
Entry ibu potong kek..
Surprise dari babah ngan MUIZ..
Kononnya nak gi alih keta..
Last2 tak balik2.. Balik jer bwk kek SR..
Terus Senyum.. tak perlu kata apa2..



Kek yg babah beli..
Choc Fudge Secret Recipe.. 


Ibu dan bujang..


Nie besday sapa nie..?
Ibu ke MUIZ..???


OK..
potong..potong..potong..


MUIZ suap ibu mkn kek..
terharu ibu tau..
huhuhuhu..


MUIZ mmg suka mkn kek..
Sepotong mmg tak cukup..
Sonok ibu tgk..

TQ babah..
Ibu sayang sgt babah & MUIZ...



10.11.12 - 32 tahun umur ku..


Salam semua..
Cantikkan tarikh ari nie..
tarikh cantik nie juga genaplah umur ibu 32 tahun..



Alhamdulillah..
Masih bernafas di bumi ALLAH..dan masih bergelar seorang isteri kepada seorang dan seorang ibu kepada permata hati..

Semoga genap usia ibu 32 tahun nie..
- dapat mempertingkat lg keimanan & ketaqwaan kpdNYA..
- dpt menjadi isteri solehah dan ibu mithali
- di berkati lg rezeki dan di lanjutkan usia
- dan apa yg ibu doakan dimakbul oleh Yg Maha ESA..
Insyallah... AMIN..

Buat suami ku..
Di harap SABAR melayan karenah ISTERI mu ini..
dan terima kasih untuk segalanya..




12 October 2012

Makaroni Bakar


Salam semua..
Nak cite psl menu dinner smlm..
lama rasa tak makan Makaroni Bakar..
Bahan2 lama dah beli..buatnya tak lagi..
Memikirkan bujang mmg suka sgt makan makaroni..
balik dr ekja gigih buat makaroni bakar nie..

Buatnya mudah jer..cuma nak tunggu ayam cincang tu mencair agak lama..
Ye la..kan dok membeku dlm peti ais..
Ibu pulak lupa nak kuarkan sebelum gi keja pagi tadi..
Selalunya ibu akan stand by haiwan yg beku dlm peti ais sebelum gi keja..
So..lepas balik keja..terus jer masak..
tak yah tunggu lagi..
Selalunya ibu akn letak kat bahagian bawah peti ais..
Walaupon dah tak beku..tp masih lg segar..



Makaroni yang telah siap di goreng..
letak dlm bekas..

Pyrex yg ibu beli kat Langwai ari tu..ibu baru nak rasmi..
Balik sini..mcm menyesal beli size nie jer..
Patutnya beli dlm 3 size..
kecik, sederhana dan besar..



Letak Sos Putih


Nie lepas letak cheese Cheddar..
Pada mulanya nak letak  cheese mozzarella..
tp mozzarella ibu dah bercendawan..


Nie selepas di bakar..


Klu buat 2 layer..baru yummy!!!
Barulah boleh ternak lemak byk cikit..
tp satu layer pon dah kira OK jgk..

Laju MUIZ ngan babah dia mkn mlm nie..
Bertambah2..
Berebut 2 beranak tu nakkan bahagian yg kena cheese tu..
Happy ibu..

OK la.. 
nie ibu kongsikan resepi Makaroni Bakar Cara Ibu MUIZ..




MAKARONI BAKAR

Bahan-bahan

- 1 peket makaroni
- 1 biji bawang besar (ibu guna bawang holland)
- 4 sudu besar sos cili
- Ayam cincang ( terpulang nak letak byk mana)
- 4 btg sosej
- 1 botol sos spageti Prego
- Mix vege ( ibu guna carrot, cendawan butang, baby corn, bunga kobis)
- 3 sudu butter (tuk menumis)
- Serbuk Origano

Cara-caranya

- Rebus makaroni sampai lembut dan toskan
- Cairkan butter dan tumis bawang
- Bawang dah layu, masukan ayam cincang + sosej
- Pastu masukkan segala sayur
- Masukkan sos prego dan sos cili
- Tunggu agak menggelegak masukkan makaroni yg  telah di rebus tadi
- Perasa kan ngam garam & gula, tabur serbuk origano
- Kacau goreng dan boleh masuk dalam bekas


Bahan Sos putih

- 3 sudu butter
- 200 ml susu segar
- 30 gram cream cheese (letak byk lagi sedap)
- 2 susu tepung gandum (dibancuh dgn air)
- serbuk lada sulah

Cara-cara

- Cairkan butter
- Masukkan cream cheese, kacau sehingga cair
- Masukkan susu + lada sulah, kacau sampai susu hampir menggelegak
- Masukkan tepung, kacau sampai pekat

* sos putih di tuang atas makaroni tadi
* lepas tu tabur cheedar cheese/ mozarella dan serbuk origano
* bakar dalam oven suhu 180 darjah celcius dalam 30 minit
* Boleh di hidang
* kalau nak pedss, masa menumis boleh campur cili boh
* nak buat 2 layer pon boleh gak, caranya letak makaroni, letak sos putih, letak makaroni,letak sos putih, baru letak chedar cheese dan bakar dlm oven



"SELAMAT MENCUBA"




i

10 October 2012

Muiz with new toy..


Salam semua..
Nak cite pasal bujang ibu lagi.. Ari tu dah janji ngan dia nak beli kan motor..
Ada la pegi satu kedai nie..rupanya kena order dulu..
Bkn jenis yg ready stok..
MUIZ plk jenis yg tak sabar..
Bila bincang ngan tokei kedai..dia kata seminggu..
OK la..ibu deal..
Tp problemnya..bkn dah seminggu..
dah dekat SETAHUN.. takkan takde stok lagi..
Ibu naik fed up..nasib baik tak bayar apa duit booked..
Hati ibu jd panas jer..

Dah janji punya psl..kena la tepati..
Seach punya seach rupanya kat Jln Raja Laut, KL..syurga mainan budak2 nie..
Dr kecik2 mainan..sampai la ke sebesar2ya..
klu nak beli kena sewa lori gamaknya..
hihihihihi..

Di sebabkan sini susah parking.. kena la parking jauh..
menapak la nak gi kedai mainan nie..
Byk sebenarnya kedai mainan nie..tp ibu malas nak survey yg lain..
Masuk satu kedai jer..Dah ada MUIZ berkenan.. tawar menawar..
Dpt harga best..terus bkk bil..

Nasib baik muat masuk keta..klu idak..
tak tau la camna nak bwk balik..dah la berat..
Ibu ngan MUIZ kena  dok kat bus stop dulu...babah gi ambik keta..



Bujang dah tak sabar..
Try naik dlm keta lagi..
Terpaksa baringkan seat tgh...klu idak..tak muat..


Nie lepas bateri dah di cas..
ke main sonok bujang.. dpt motor idaman hati..
muka ada senyum...


Jom!!..ada sapa2 nak tumpang IZZ..??
Izz bwk gi round2 pusing pekan..




Alhamdulillah..
Gembira tgk anak happy.. Bkn nak ajar dia erti kemewahan..
tp sekadar nak buat dia gembira..

MUI Z jaga elok2 tau..
Mana tau..ada rezeki MUIZ ada adik..
Boleh lepas nie adik pulak pki brg Abg..

Makin ari makin tak sabar nak bg MUIZ adik..
Kesian kekadang tgk dia main sorang-sorang..
Doakan insyallah..satu hari nanti..jika rezeki meneyebelahi ibu..
MUIZ bakal dpt adik nnt..
Insyallah..

09 October 2012

Menang GA Dari Dapur Lyz


Salam semua..
Syukur Alhamdulillah..hanya like dan share kat facebook..
Ibu menang sebiji Oreo Coklat Cake..
Rezeki ibu..
dan yg paling happy..semestinya bujang ibu..

Lepas mahgrib ibu pon gi pick up cake..
Home made kek nie..
Umahnya terletak kat Bandar Putera Klang..



Hadiah yg ibu menang..


Best kan..
mmg sedap..terbaeekk..


Pandangan sisi...
Suka betul bujang ibu dpt makan kek..
lelagi ada biskut feberet dia..


Nie pandangan dr atas..


Sapa2 yg nak tempah..
boleh la menghubungi beliau..jgn segan2 tau..
klu segan tak dpt la rasa kek yg sedap mcm nie..
Contoh kek lain..boleh bkk facebook dia ..
Mcm2 jenis kek ada.. tinggal pilih saje..

Pada Lyz.. TQ sgt2...
Rasa happy bila terpilih jd pemenang..
Sgt suka hati..
Semoga bisnes Lyz akan lebih maju lagi..
Insyallah..







08 October 2012

Perasmian TASKA SUK


Salam semua..
Kali nie ibu nak cite pasal perasmian Taska SUK..
Dimana tempat yg ibu hantar MUIZ sementara ibu dan baabh keluar mecari rezeki..

MUIZ pon baru jer masuk Taska..
Sebelum nie dok umah baby sitter..
Yg paling ibu igt 1 Ogos 2011 bersamaan 1 Ramadhan tahun first day MUIZ masuk TASKA..
Masa tu Taska belum pindah nagunan baru..
Masa 1 Januari 2012 baru pindah bangunan baru dan masa bulan 9 baru nak rasmi..

Alhamdulillah..
Byk perkembangan MUIZ lepas masuk Taska..
Yg paling memberangsangkan..MUIZ petah berkata-kata..
Sekali dia berckp..susah nak berenti..
Pastu tiap kali balik dr Taska..MUIZ akan nyanyi lagu baru...
Mmg dia akn nyanyi lagu baru dlm seminggu sampai dia puas..
Ibu ngan babah dgr saje sambil senyum2..

Lepas tu MUIZ pandai baca doa makan.. baca Al-Fatihah, Azan,
Baca doa penerang hati, A- Z, 1 - 10..
Alhamdulillah..lancar..
Bangga hati ibu..

OK la jom tgk gambar yg ada..
Byk gambar..tp ibu dah pilih tuk masuk dlm blog saje..


Pentas Utama


Ibu bz update status FB..hihihihi..


Ketibaaan VVIP..
Isteri MB Selangor


Ucapan Perasmian


Majlis Potong reben..


Antara Ibu bapa yg hadir..


Alhamdulillah..
Selamat dah upacara Perasmian..


Keadaan dlm Taska..
Cuba cari mana bujang ibu...???


Memula dia tak perasan babah ambik gambar..


Pastu kwn dia bagi tahu..


MUIZ ngan Ticer Kina.. Ticer Kesayangan dia...


Bila dia dah perasan..terus buat peace..


Terus dtg kat babah..


Drama air mata pon bermula..
Masa nie ibu dah lari..sbb MUIZ bkn boleh nampak Ibu..
Mula dia ngada2..gediks2..
Terus nangis..dan tak buat pon persembahan..
kengkawan MUIZ lain semua nyanyi..
Mulut sebuk ajak balik.. klu idak..elok jer kat Taska..


Masa nie beratur nak ambik duit raya..
Masih dgn drama air mata..


MUIZ dpt salam ngan ISteri MB Selangor..



Drama air mata tetap ada..
MUIZ..MUIZ..MUIZ...


Ibu suap makan..


Lepas makan..
Ibu ngan babah terpaksa masuk opis balik..
Ibu bohong la suruh ambik beg sekolah dulu..
Lepas tu kami terus tinggalkan MUIZ ngan ticer dia..
Kami lari laju2..
hehehehehe..

TQ buat semua ticer2 MUIZ..
Segala bakti yg telah di curahkan..
Cikgu Ibarat lilin..membakar diri untuk menerangi hati org lain..
Besar sungguh jasa mu..
Terima Kasih atas segalanya..




07 October 2012

Kuih Ketayap Polkadot



Salam Semua..
Ari nie di sbbkan mkn lunch agak awal..
ptg2 terasa lapar pulak..
So..ibu plan nak buat kuih..
tingat pulak kat kuih ketayap..lama dah tak mkn kuih buatan sendiri..
Arahkan babah gi kedai..beli kelapa parut..
untuk buat inti..

Bila seach resepi...terlihat kuih ketayap yg dah di modenkan..
Ada polkadot plk..ikut fesyen masa kini..
Ibu dah la tak boleh tgk dot-dot nie..
Geram sgt2..
tu yg ibu cuba gak buat..

Dapat Dalam 9 ketul..jadi la..
santapan minum petang kami..

Nie..ibu share resepi ..




KUIH KETAYAP POLKADOT
Sumber : Kak CT

Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
2 biji telur
2 helai daun pandan
1 1/2 cawan susu cair atau santan
1 sudu teh garam,
Pewarna hijau
Sedikit pewarna coklat (untuk dot dot)
1 sudu besar majerin dicairkan
Sedikit minyak untuk disapu pada kuali

Inti
1/2 biji kelapa parut putih
3/4 cawan gula merah
Sedikit air
1 helai daun pandan
1 sudu besar tepung pulut / jagung

Cara-cara :
1. Untuk inti: Masukkan kelapa parut,air dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan.
2. Masak hingga pekat dan taburkan sedikit tepung untuk kentalkan intinya. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.
3. Untuk dadar : Satukan semua bahan A dan kisar dengan blender hingga halus dan tidak berketul. Tapis
4. Panaskan kuali, leser dengan sedikit minyak dan sendukkan 1/2 senduk adunan tadi dan layangkan kuali agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis.


"SELAMAT MENCUBA"

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails