Teman-teman Setia

31 December 2013

Selamat Tinggal 2013




As Salam...
Sedar tak sedar tahun 2013 akan melabuhkan tirainya..
Syukur masih dipanjangkan usia dan bernafas sehingga ari ini..
Semoga segala kenangan ditahun 2013 akan sentiasa dihati..
dan semoga dgn kedatangan tahun 2014 kita lebih di limpahi rezeki..
Amin..

Semalam adalah kenangan, hari ini adalah kenyataan, esok adalah harapan....
Semlm tlh berlalu.. Hari ini sedang berlaku.. Esok adalah misteri.. 
Oleh itu jgn pandang hari semlm dgn PENYESALAN 
tetapi pandang sekeliling kita dgn KESEDARAN..

Jumpa lagi di tahun baru..







29 November 2013

Dinner KAMI


As Salam..

Alhamdulillah..masih diberi kesihatan utk menjalankan tugas sebai seorang isteri..
Masih mampu menyediakan dinner walaupon kekadang rasa mcm tak berapa larat..
Dgn seharian di opis..balik terkejar lg nak masak..
Apa2 pon tetap bersyukur..

Dan di kurniakan suami yg byk membantu..
dan tak kisah soal lauk..janji ada nasi..
Lauk simple2 jer pon..tetap berselera..
Alhamdulillah..

Setelah bertungkus lumus berperang di dapur..
Nie la hasil air tangan ibu MUIZ..



- Hati Ayam Goreng kunyit
- Ayam Masak Kicap
- Rebus bendi + sambal belacan

Sampai sendat perut..
Syukur Alhamdulillah..
Ibu dpt bendi rebus tu pon dah cukup..mmg feberet ibu..
Sensorang jer ibu hadap bendi rebus tu..babah tak layan pon..
cicah ngan sambal belacan..Mmg kena sgt2..

Bujang ibu layan masak kicap ayam..kuah banjir..
Bertambah nasi makan...seronok ibu tgk..
babah..??? babah mmg sentiasa selera..
hati ayam tu mmg feberet babah..

Sbb tu la..penat pon ibu sanggup masak..
Seronok tgk 2 beranak makan..
berlawan2 menambah nasi..
Tak larat pon ibu gagahkan juga..
Demi kamu 2 insan nyawa ibu dunia akhirat..



27 November 2013

Super Hero Ibu & Babah

As Salam..

Ari ni nak cite pasal bujang plk..
lama tak dgr cite psl bujang KAMI yg makin bijiak..makin membesar dgn shat..
dan makin byk mulut skrg nie..
Insyallah..tak lama lg bujang KAMI ni akan bergelar Abg Long..
Doakan ibu dan bakal adik MUIZ di permudahkan segalanya..
Amin..

MUIZ skrg lg lg 2 bulan lebih akan masuk 5 tahun..
Rasa sekejap jer dah nak masuk 5 tahun..
ibu rasa mcm baru jer buat sambutan besday MUIZ kat Taska..
Cepat sungguh masa berlalu...

Alhamdulillah..tahun depan MUIZ dah start masuk Tadika..
Tadika ibu dan babah dah daftarkan..
Tadika mana?? Nnt la..kita simpan dulu cite tu..
Nak masuk sekolah nnt baru ibu review..
Insyallah..



Nie la super hero ibu dan babah dunia dan akhirat..
Penyeri rumah tangga KAMI..
Mulut mmg tak berhenti bercakap..ada jer benda yg dia nak tanya..



Super hero ibu yg kuat makan durian..
Pantang jumpa..terjerit2 suruh beli..
Selagi tak beli..selagi itu dia dok ulang..
Sabar jer la..

Ibu sentiasa doakan agar Anak ibu MUIZUDDIN HAQIMI dirahmati olehNYA selalu..
Sihat tubuh badan, di jauhkan dr penyakit yg merbahaya..
Di murahkan rezeki..serta semua yg baik2..
Amin...


26 November 2013

Terrajin pulak...


As Salam..

Bangun pagi nie..tgk ada belen nasi..
Terrajin pulak menggoreng pagi2 nie..
Terus ketuk2 cili api..
kita bikin Nasi Goreng cili api pedas berdengung..

Sampai opis..tak tunggu lagi..
terus bukak bekal..tergoda plk dgn air tangan sendiri..
lelagi bila dok cium bau ikan masin jeruk..
lagi perut nie berdongdang sayang..
hihihihihi..

Bila suap nasi..Lawan plk dgn ikan gelama jeruk..
Berlawan dia dlm mulut..
Sampai berair2 mata..hidung bila mkn..
tu makan dia..
hihihihihi..



nie la rupa bekal KAMI pagi nie..
Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah..
Semoga Ibu MUIZ terus di beri kesihatan yg baik..
Amin...


25 November 2013

Philips Avent ~ Manual Breast Pump


SORRY..!!!
SEMUA DAH SOLD OUT..


As Salam semua...
Ada yg berminat dgn Breast pump dr Avent nie..???




Sapa2 yg berminat boleh contact saya di email 
shamieza7780@gmail.com

stok tak byk..hanya tinggal 1 set sahaja..
Harga RM 150 tak masuk postage..
Cepat..selagi stok masih ada..






14 November 2013

Dapur ku baru berasap..???


As Salam..

Lama tak menulis kat sini..
Lama blog nie terbiar sepi..
Tuan umahnya mmg takde mood nak berblogging..
Entah ke mana ilang semnagat tu pon ibu tak tau..
Pada hal..byk benda ibu nak kongsi..
Walaupon ibu tahu..blog ibu nie taraf pipit jer..

Bila fikir2..lama gak dapur ibu x berasap..
Bukan mabuk..tp malas..
Malas yg tak tahu nak ungkap mcm mana..
Alhamdulillah..sepanjang peknen nie..ibu mmg jarang2 mabuk..
Masa minggu2 awal jer..tu pon mabuk tak boleh makan nasi..
Benda selain nasi..mmg balun..

Bila fikir kesian gak kat babah dan Muiz..
Lepas nie..ibu nak buang la penyakit M itu jauh2..
entah kenapa..ibu pon tak tau..semangat masak tu..langsung takde..
Kekadang masuk dapur pon jarang2 dlm satu ari tu..
Malas bebenar rasanya..

Dalam malas2 tu..ada gagah jgk ibu masuk dapur..
Sesekali tekak nak gak dr air tangan sendiri..
Walaupon bercinta nak masuk dapur..
Nie yg terhasil..



- Sambal sotong petai
- Sup Sawi + fishball
- Terung celup Tepung
- Ikan kerisi Goreng

Alhamdulillah...kenyang gak kemi ari nie..
yg penting..muka babah ada senyum..


10 November 2013

10/1180 - 10/11/13 ~ Alhamdulillah..


As Salam...

Alhamdulillah.. ari nie 10/11/13..genap usia ibu MUIZ..


Bersyukur masih di panjangkan umur..masih mampu membuka mata..
Masih mampu sujud kpd yg Maha Esa..
Masih mampu bernafas dan masih mampu melihat org2 yg di sayangi..
Alhamdulillah..

Apa yg ibu harapkan di ari lahir ibu nie..
- di beri kesihatan yg baik..
- dimurahkan rezeki dan di panjangkan usia..
- sentiasa di permudahkan segala urusan.
- dan semua yg baik2 dan yg terbaik..
Amin...







hahahaha...
boleh...?????









24 October 2013

24 September 2013

Bagan Lalang..KAMI datang...Last Episod

As Salam ...

Nie last episod tuk holiday kat bagan lalang..
Lepas anak2 puas berlari main kat gigi pantai..
Masa utk dinner..
perut pon dah berkeroncong...

Alhamdulillah...
Dpt gak ibu tunaikan hajat ibu nak bwk family makan kat sini..
Seronok tgk semua happy..
Seronok tgk abah dan emak tersenyum..
sgt terkesan dlm hati ibu nie..
huhuhuhu...

MAsa nak beratur pilih ikan cukup lama..
Mmg ramai org time tu..
Tp bila dorang masak..mmg sekejap..
Dlm setengah jam..siap semua...



Antara lauk2 yg di order

- Ikan kerapu 3 rasa
- Sotong goreng tepung
- Ikan pari bakar
- Udang goreng kunyit
- Kailan ikan masin
- Telur dadar
- Tomyam campur
- Pepahat sweet sour
- Air sirap 2 jag



kecur air liur..
huhuhuhu...


Total bil malam tu dalam RM 180 ++ ..
boleh tahan la harga dia..dgn makanan byk mcm tu..
Siap tambah nasi lagi satu bekas..
mmg kenyang sgt2 mlm tu...

Lepas mkn kami ke pasar ikan..
beli lauk sikit tuk buat bekal esok harinya..

Malam mmg takde aktiviti..
Mlm tu mak siap goreng pisang dan buat sardin roll
Kami habiskan masa berehat dan berborak jer..

Esoknya utk tidak menghampakan anak2 yg tak dpt mandi pantai .
pepagi lagi kami dah check out..
demi merialisasikan impian anak2 tuk mandi pantai..

KAMI gi mana...???
Insyallah..next entry..





Minum petang K.A.M.I


As Salam..

Ari sabtu kan ibu tak buat bekfes..terus masak lunch..
last2 pukul 2.30..perut berbunyi mintak di isi..
Nak mkn nasi..takkan nasi lagi..
Kang dinner kang mkn nasi lg..
So..tingat yg mak ngah MUIZ ada bg sekeltul ubi kayu..

Apa lagi..
terus dpt idea tuk buat minum petang..
Awal betul buat higt tea..
abis nak buat camna..nak layan tido pon perut dok berbunyi2..
nie makan dia..



Ibu buat ..

- ubi rebus + ikan masin
- ubi goreng
- keropok lekor
- kopi 0

Keropok lekor tu boss ibu bg masa antar anak dia masuk U kat terengganu.. 
baru ibu tingat nak goreng..
layan ngan kopi 0..
Mmg best..dah kenyang..mata pon layu jer..
layan tido dlm seminit 2..
ok gak nie..
hihihihi...



Alhamdulillah...rezeki itu rahsia ALLAH...




Assalamualaikum..

"KADANGKALA ALLAH HILANGKAN SEKEJAP MATAHARI..
DIA DATANGKAN PULA PETIR DAN KILAT..
PUAS KITA MENANGIS,
MENCARI DIMANA MATAHARI..
RUPANYA ALLAH MENGHADIAHKAN KITA PELANGI..."

Alhamdulillah..
Semua rezeki adalah rahsia ALLAH..
Selagi kita berusaha,yakin,bertawakkal..
Insyallah, rezeki tu pasti milik kita..

Ibu bersyukur dengan REZEKI yg baru ibu terima..
Alhamdulillah..bersyukur sangat-sangat..
Rezeki yang tidak disangka-sangka..
Indah sungguh REZEKI ini umpama pelangi yg ALLAH hadiahkan..

Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah..

Amin..




23 September 2013

Masak di pagi sabtu..

As Salam..

Nie kisah di hari sabtu ari tu..bangun pagi lepas solat subuh..
ibu dok termnung ngadap petia ais..
dok fikir apa nak buat bekfes..
Last2..pagi sabtu ari tu..takde makna bekfes2..
Ibu terus masak nasi dan masak lauk tuk lunch terus..

Takde idea sebenarnya nak buat bekfes apa..
sampai kekadang sakit kepala memikirkannya..
huhuhuhu..


so..inilah uadah kami..merangkap bekfes + lunch..

- ayam masak kicap
- hati ayam goreng kunyit
- rebus bendi + sambal belacan

lepas nie..boleh la ibu rehat2..baring2..
sambil layan tv..
hihihihi..



21 September 2013

Bagan Lalang..KAMI datang...Part 2

As Salam..

OK..kita sambung entry kat Bagan Lalang tuk part 2..
nak baca tuk part 1.. Klik SINI...

Entry kali nie..
byk gambar kat pantai jer..
Masa nie kaum ibu dah sibuk pilih ikan..tuk mkn dinner
Kaum bapa..layan anak2 kat pantai..
Masa nie.. anak2 gedik2 nak terjun pantai..
tp..pantai bagan lalang nie..air nya tak berapa cantik..


Atok melayan cucu2nya...


Anak2 merajuk..tak dpt mandi pantai...


Mana tak merajuk..anak2 orang lain..ada jer yg mandi..


Last2 main pasir...


Pak tam..layan anak buah dia..



Matahari pon hampir terbenam..


Masa nie pon..masih ramai orang..


Nie hasil seni babah MUIZ..
tuk ibu katanya..so sweet...

Dalam sejam..
kaum2 ibu pon tepon kaum2 bapa..
Masa untuk dinner...
Apa yg kami makan..
Insyallah..tunggu Part 3..
hihihihi...

Oh ye..di sebabkan anak2 tak dpt mandi laut...
Ada kejutan utk anak2 esok paginya..
Akhir anak2 dpt jgk mandi laut..
KAMI gi mana..??/
Tunggguuuuuu....



Aktiviti MUIZ kat Kampung

As Salam..

Nie cite aktiviti MUIZ masa balik kampung minggu lepas..
Ari nie baru ibu nak cite..
hihihihi..

Klu kat Shah Alam..kami dok umah ting. 12..
so..tak boleh lah MUIZ nak bebas sgt..
Bila berpeluang balik kampung..
MUIZ la org paling happy..
dpt main air..dpt berlari bebas..dpt main bola..
tu yg bila bg tau nak balik umah atok..muka ada senyum tu..

Ari tu..MUIZ berpeluang tolong Pak tam cuci motor atok..
yg lebihnya sbb nak main air..
Pak tamnya pulak rajin melayan..
Apa lagi..ligat jer la MUIZ..



Amboi...rajinnya..
Anak sapa la nie..???


cuci jang tak cuci..
rajin anak ibu..


Gosok sini pulak..
ke amin happy anak ibu..


Nie paling yg MUIZ suka..
Main air..


MUIZ dan pak tam..klu tgk MUIZ dari belakang..
tak ubah mcm rupa pak tam kecik2 dulu..
mcm nie la..perangai pon lebih kurang jer..

happy anak ibu ari tu..
sampai kecut2 jari tangan main air..
Nnt kita balik umah atok & nenek lagi ye..





19 September 2013

Nak Check Handphone Ori atau palsu?

Assalamualaikum
Selalu saya perhatikan banyak site di internet yang memberikan cara-cara seperti di bawah untuk mengetahui Phone anda fake atau tidak... Kita ulangkaji sekali lagi...

ikut langkah langkah seperti di bawah nih :
  1. Taip *#06#  
  2. Akan keluar IMEI ( International Mobile Equipment Identity)
  3. Semak no IMEI anda, pada kedudukan ke 7 dan 8. Contoh, 358671017470473
  4. Kedudukan no 7 dan 8 adalah seperti ******01*******
untuk semak sama ada phone korang ori atau tidak, check kod di bawah. 
  • 02 or 20 : dari China = LOW QUALITY

  • 08 or 80: dari Germany = FAIR QUALITY

  • 01 or 10: dari Finland = VERY GOOD

  • 00 or 03 or 04: dari kilang asal handphone = BEST MOBILE QUALITY

  • 13 : dari azerbaijan =VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH

terpulang kalau nak percaya, tetapi bila saya buat research di Dr. Wiki, cuba baca di sini... Sehingga hujung tahun 2002, kemungkinan untuk cara ini adalah masih boleh dipercayai... Tetapi start 1 Januari 2003 hingga 1 April 2004, kesemua no. FAC (yang berkedudukan di tempat 7 dan 8) bagi semua handphone adalah berkod 00, dan seterusnya bagi selepas 1 April 2004, kod FAC ini tidak lagi wujud kerana digantikan dengan kod TAC yang kini berdigit 8... (Sebelumnya 6 digit sahaja).. Bacalah di link Dr. Wiki di atas...

Buat masa ini, satu-satunya cara yang saya tahu untuk mengenalpasti handphone ori adalah melalui site ini... IMEI Info Cuma masukkan Kod IMEI anda, pastikan Handphone apa yang didaftarkan dengan IMEI itu. Kalau betul alhamdulillah.. Kalau lain yang didaftarkan... hehe.. faham-faham sendirilah...

Good Luck...

13 September 2013

Cencaru Bakar vs Sayur Masak Lemak Putih


As Salam..

Nie menu dinner semalam...
Simple..tp sedap..
hihihihihi..

- cencaru bakar
- Sayur kobis + carrot + suun lemak puith
- Tempoyak
- Sambal kicap



Sayur lemak tu feberet MUIZ dan babah MUIZ..
syok tgk dorang berdua berebut kuitp suun..
nak tergelak pon ada tgk keletah dorang berdua..

Kekadang ibu terpaksa ke tepi kan lauk feberet ibu..
demi untuk org yg ikta sayang..
betul tak..??
Janji dorang happy..
ibu jenis tak kisah..ibu boleh layan jer..
hihihihi..




12 September 2013

Kek Lapis Coklat Chip

As Salam...

Ari tu Taska MUIZ ada buat jamuan raya..pastu di minta oleh pihak Taska..
supaya parent bwk makanan..kira pot luck la..
Ibu pon buat la kek..
Pada mulanya nak buat kek red velvet..pastu mcm nak buat coklat kek..
Last2 buat kek kukus lapis coklat chip..

Bancuhannya agak mudah..
tp nak mengukusnya..perlu kesabaran yg tinggi..
ye lah..kena kukus selapis..selapis..
Muka pon mcm baru lepas facial tau..
Facial free..sbb kena wap kukus tu..
kira mcm muka kena steam la...
hihihihihi..



Nie kek yg masih dalam kukusan..


OK..nie dah siap masak..
Tunggu sejuk..dan boleh di potong..


kaler full kan..???
bebudak mesti tertarik ngan warna-warni..


dah siap potong dan dah masuk dalam bekas..
kek dah tersedia tuk bwk ke taska..
Ibu pon siap goreng makaroni..


Makaroni pon dah siap masuk dlm bekas..


kat taska..sebuk muiz cerita yg ibu dia buat kek...
comel jer anak ibu bercerita ngan cikgu dan kengkawan dia..
nnt Insyallah..ibu buat entry MUIZ raya kat Taska..



11 September 2013

Holiday ~ Gold Coast Morib - Part 1


As Salam...

Baru balik dr merehatkan minda..
Walaupon hanya 2 hari 1 malam..
tp amat2 bermakna...
meluangkan masa bersama keluarga tercinta..
cukup tenang..
Alhamdulillah..



Gambar dr balkoni Hotel..

Entry penuh di lain hari ye..ibu tak janji bila..
huhuhuhu..


p/s ~ byk entry gi bercuti tertangguh..anatranya..
# pegi bercuti di Hotel Seri Malaysia Rompin
# pegi bercuti di Hotel Seri Malaysia Port Dickson
# pegi bercuti di Bagan lalang (entry baru Part 1 )
# pegi bercuti di Gold Coast Morib (entry baru Part 1 )

entah bila nak update pon..ibu tak tahu..biar masa dan keadaan yg menentukannya..
Insyallah....





LinkWithin

Related Posts with Thumbnails