Teman-teman Setia

31 October 2014

Klinik Pergigian Seksyen 19, Shah Alam


As Salam..

Ingat tak entry semalam..
Yang ibu cite psl simen gigi ibu dah ertanggal..
kat entry INI
Esoknya 30/9 gagahkan jugak ibu gi klinik gigi..

Pegi opis dulu..untuk thumb print..pastu isi borang keluar pejabat..
teringat GL time nak bersalin hari tu masih ada..ibu bawa sekali..
terus pegi ke detinasi..
Babah ajak gi sarapan dulu..
Ibu kata malas la nak sarapan..
Malas nak kumur2 balik..lagi pon perasaan nervous tu tetap ada..
huhuhuhu..

Sampai klinik dlm kul 8.30 pagi..
Tengok ramai gak patients yg dtg utk dptkan rawatan..


ambik no. giliran dulu...ibu dpt no. 1023..
Dalam hati kata..boleh tahan..pukul bape agaknya boleh siap nie..
Selesai rurusan pendaftaran..masa untuk menunggu utk dptkan rawatan..
lepas sorang..sorang kuar dr bilik doktor..
Biasalah..mcm2 perasaan ada..
Dari luar..boleh dgr alatan yg doktor guna kan..

Sampailah giliran ibu..
Dup dap..dup dap ko..walaupon hanya nak tampal gigi..
Klu cabut gigi..lagi lah gerun..
Takut tgk jarum utk bius...panjang sgt..
huhuhuhu..
Lepas say morning kat doktor..terus doktor suruh baring kat kerusi..
Tanya nak buat rawatan apa..ibu bagitau lah psl tampalan gigi ibu tu..
Doktor kata..dia nak check dulu..
lepas tu doktor kata..gigi ibu ada satu lagi lubang..
Doc. nak tampal sekali..

Ini sudah bagus..ibu terus angguk kata setuju..
Jimat masa ibu..takyah dtg 2 kali..
Ibu dah perasan dah yg ada 1 gigi lubang..
Nasib baik doc tak suruh ambil appointment...
TQ la doktor...loe u la..

Dlm 20 minit..siap..doktor tampal 2 gigi..
dan masa menunggu dan masa buat rawatan dlm sejam lebih je..
mmg jangkaan ibu meleset..ibu igt dlm kul 11 baru siap..rupanya dlm sejam..settle semuanya..
Yg paling bes..Serius..mmg langsung tak rasa sakit..
Doktor tu buat keja..lembut je..smooth jer..
Kemas dan teliti sgt2...
Mmg best la..
dan yg paling penting..FREE!!!
sbb ibu guna GL..

Tak sangka perkhidmatan kerajaan sebegini rupa..
2 tahun yg lalu..ibu ada buat rawatan kat satu klnik swasta..
Tau tak berapa ibu kena bayar..??? RM 400 tau..
dah la mahal..sakit pulak tu..nyesal pegi..
Masa tu ibu dah tak tertangggung sakitnya..kebetulan time tu..
Klinik gigi kerajaan bkn utk pesakit  luar..
Tu yg gi nganga mulut kat klinik swasta tu..



Ni jaduak untuk sesiapa yg berminat utk dptkan rawatan..
Untuk dewasa..tgk pada tulisan yg kaler merah..
Untuk rawatan pertama kali..perlu bawak..

- kad pengenalan
- GL @ guarantee Letter
- Kad pesara (jika pesara kerajaan)
- My kid @ surat beranak (kanak-kanak)
- Surat sekolah (utk pelajar) 

Jika kakitangan kerajaan..klu bwk semua dokumen..akan dpt rawatan percuma..
Tp klu org bukan kakitangan kerajaan..
bayarannya..idak la mahal sangta..
Pendaftaran RM 1..
Cabut 1 gigi RM 1..
Tampal RM 2 @ RM 5..
Berbaloikan..????



See..boleh senyum dgn manis sekali...
Ibu belanja satu gambar ibu..
Muka senang hati..selesai buat rawatan gigi..
hihihihihi...





30 October 2014

Dinner 291014

As Salam...

Semalam balik dari opis..mcm biasa.
lepas ambik Adik...bkk la peti esbok ibu tu..
kepala dok ligat lg fikir apa nak masak...
Terus teringat daging korban yg ibu dah siap rebus...
Dpt dah idea nak masak apa..

Gitulah ruitn bila balik keja..
Kepala otak ligat berfikir apa nak di masak..
apa nak di buat..kekadang mcm kena planning ..
Dan wajib ikut apa yg ibu dahplan..
Klu ibu belok cikit..alamatnya..akan tersasarlah apa yg ibu rancangkan..
Tak tercapailah target pada ari tu..
Paham idok..??? klu idak faham takpe..
Boleh email ibu..
hahahahhaha.. 
choiiii!!!!

berbalik pada kisah dinner ni..
Usah kome layan perangai ibu nie..
sejak anak 2 nie..hidup x tentu arah..
Itu baru 2..klu 1/2 dozen..???
Fikr je lah sendiri...tp..ibu nasihatkan usah difikir..buat penin kepala kome je..
hahahahha...



Inilah juadah dinner kami..

- daging masak kicap + kentang black paper
- sayur kobis goreng kunyit + telur
- ikan masin sarawak (pemberian boss babah)

Alhamdulillah...syukur dgn nikmat yg diberi..
Tpkan..tgh sedap makan..
Tetiba mcm tergigit batu..
Tgk2..simen tampal gigi ibu dah tertanggal...
Lubang terus gigi ibu...
Esok mesti pegi jumpa dentist..tampal balik..
nnt klu lambat2..biarkan gigi tu berlubang..
Sudahnya nnt kena cabut pulak..
Moh ler kita ke klinik gigi esok..




Wonda Coffee

As Salam..

Anda peminat coffee @ kopi...
Ibu mmg peminat tegar kopi..
Terlalu addict dgn kopi..lelagi dpt yg pahit2 ckit tu..
Adoiyai...mmg terbaik..

Tapi babah plk minat dgn teh..
Ibu plk ikut time nak minum tehnie..klu takde pilihan baru ibu akan minum teh..
Tp klu kopi dah terhidang dulu..
Mmg itu yg ibu sambar...

hari ni ibu saje nak try kopi yg selalu disebut2 orang ni..
Iaitu wonda coffee..tgk kat kedai runcit bawah opis nie ada jual..
terus grab satu..haruslah kena try..
Tp yg ada hanya perisa MOCHA je..
Takpe..kita minum dulu..



Minum Wonda coffee berlatar belakangkan gambar anak dara..mmg heaven
dr 5 bintang ibu bagi 3 1/2 bintang untuk Wonda coffee nie..
Rasa dah ada..cuma pahit dia kurang..
ibu mmg sukakan coffee yg pahit..

Ibu share Khasiat Kopi...
Jom minum KOPI...!!!



Manfaat Kopi Bagi Kesihatan
Dari informasi yang saya baca di beberapa media internet ternyata manfaat kopi sangat baik bagi kesehatan tubuh kita jika dikonsumsi secara baik dan tidak berlebihan. Meminum kopi dalam satu hari cukup 1 – 2 cangkir kita sudah mendapatkan manfaatnya. Lalu apa saja manfaat nya? berikut penjelasan manfaat kopi bagi kesehatan yang sebaiknya Anda tahu.

Kopi dapat mencegah timbulnya penyakit jantung atau stroke.
Kandungan yang terdapat dalam kopi dapat menghidarkan dari kita dari penyakit serangan jantung bahkan hingga stroke, hal tersebut diperkuat dengan adanya hasil penelitian dari sejumlah 83000 wanita dalam usia 24 tahun memiliki resiko 18% lebih rendah jika dibandingkan dengan yang tidak mengkonsumsi kopi. Penelitian tersebut mereka meminum kopi 2-3 cangkir kopi dalam satu hari. ( Baca disini: Manfaat kopi bagi wanita ).

Kopi bermanfaat mencegah penyakit kanker dan diabetes.
Dari hasil riset yang dilakukan oleh peneliti diseluruh dunia didapatkan hasil bahwa penyakit kanker hati, kanker payudara dan kanker usus besar dapat dicegah dengan cara mengonsumsi kopi.
Studi penelitian lain telah menemukan bahwa kopi dapat mengurangi tingkat gula darah pada pasien diabetes. Karena kandungan yang terdapat dalam kopi dapat meningkatkan laju metabolisme tubuh, selain itu manfaat kopi juga dapat mengurangi risiko penyakit serius seperti batu empedu, penyakit Parkinson, penyakit jantung, sirosis hati dan sebagainya.

Kopi dapat mencegah resiko kanker mulut dan melindungi gigi.
Senyawa yang terdapat dalam kopi bermanfaat mencegah terjadinya resiko kanker mulut, membatasi pertumbuhan sel kanker. Selain itu kopi memiliki sifat anti bakteri dan anti-perekat yang sangat baik dan memungkinkan untuk menyembuhkan berbagai masalah berkaitan dengan kesehatan mulut, termasuk gigi berlubang, pembentukan plak dan infeksi gusi.

Kopi sebagai pembangkit Stamina dan energi ekstra.
Mekanisme kerja zat kafein dalam tubuh bersaing dengan fungsi adenosin dalam tubuh kita. Adenosin sendiri merupakan senyawa yang terdapat dalam sel otak berfungsi membuat orang cepat tertidur. Kandungan kafein dapat memperlambat gerak sel-sel tubuh sehingga tubuh tidak mudah lelah dan mengantuk dan muncul perasaan segar, mata terbuka lebar, detak jantung lebih kencang, naiknya tekanan darah.

Kopi dapat mengurangi rasa sakit kepala
Menurut Seimur Damond, M.D, dari Chicago’s Diamond Hadche Clinic. Bahwa kandungan kafein pada kopi dapat mengurangi derita sakit kepala. Penderita sakit kepala atau migran ringan terbukti dapat disembuhkan dengan meminum secangkir kopi pekat.

Kopi mengatasi perubahan suasana hati dan depresi.
Minum kopi secara teratur sesuai dengan porsinya dapat memaksimalkan kerja otak lebih baik. Kandungan antioksidan yang terdapat di dalam kopi dapat menangkal kerusakan pada sel otak dan membantu jaringan saraf untuk bekerja lebih baik. Zat kafein dalam kopi berfungsi sangat baik sebagai stimulan pada tubuh kita. Hal ini dapat merangsang indera kita dan meningkatkan laju metabolisme. Sehingga meningkatkan kemampuan dalam berkonsentrasi, mengatasi perubahan suasana hati bahkan depresi.

Jangan sampai Anda meminum kopi secara berlebihan karena akan menimbulkan efek samping yang berbahaya terhadap tubuh kita.

Kesimpulannya, cukup konsumsi 2 cangkir kopi dalam sehari untuk mendapatkan manfaat sehat yang maksimal. Sudahkan Anda minum kopi hari ini? 

Creadit : http://www.manfaatkopi.com/



29 October 2014

Wordless Wednesday 291014

Biarkan hanya gambar berbicara


#anugerah #amanah #syurgaku
#nyawaku #MHbintanghati


Tuhan Jaga dia untukku
Kala ku masih jauh
Bagai menghitung resah berkepingan berderaian

Tuhan Jaga dia untukku 
Selamanya ku ada
Mencipta syurga bersama
Menyayangi mendampingi dia


28 October 2014

Fenomena Jeruk Mangga Asam Boi




As Salam...

Ni kali kedua ibu buat jeruk ni..
Kali pertama boleh klik SINI
Hari tu buat..esoknya abis..babah mmg feberet dia asam2 ni..
so..sekali hadap jer la..

kebetulan masa ambik Adik..babysitter bagi satu bungkusan..
Depan babysitter takkan nak bukak kan..
So..sampai kat umah terus bukak bungkusan..
Tgk2...pucuk di cita ulam mendatang..
Alhamdulillah.. Rezeki..
Baby sitter bagi buang mangga..padanlah berat lain macam je..
Tunjuk kat babah..senyum sampai ke telinga..

Balik2 terus buat projek menjeruk...
Dah jadi ketagih pulak dgn jeruk mangga + asam boi nie..
Esoknya ibu dan babah dok hadap benda ni..
Sampai ngilu2 gigi...tp ibu & babah masih belum jemu lagi..
Dalam peti ais tetap ada stok..

Yg belum try..haruslah mencubanya..
Serius..mmg sedap..
Hihihihi..

bahannya cuma

- mangga
- gula
- asam boi
- cili padi

Ikutlah citarasa sendiri...nak manis lebihkan gula..nak pedas lebihkan cili..
Nak masin..tambah garam...

Mudahkan...








27 October 2014

Sedondon...Ibu dan Anak...

As Salam..

Babah memang pandai menjahit..
Memang babah ambik upah jahit baju kurung..baju pesak gantung..
kekadang ada gak yg hantar langsir..set cadar + sarung bantal...
Tapi tengok pada masa babah jugak..
kekadang boleh siap dlm masa yg dikehendaki..kekadang lambat ckit..
Ye lah..kena paham gak la..
Babah menjahit lepas waktu opis..iaitu waktu malam...
Kekadang bila balik opis penat..babah jahit kejap je..
Tp bila babah naik syok menjahit..sampai larut malam babah menjahit..
Ibu..??? siapkan air panas tuk baabh..
Pastu ibu dan anak-anak...ZzZzzzZZzz..
hahahahaha...

Sungguh...!!! ibu langsung tak pandai menjahit..
Malah pegang mesin jahit pon ibu tak berani...
Ibu bab2 menjahit ni..ibu tak minat..
Langsung tiada minat..
Klu masak2 tu..yg tu mmg ibu minat...

Ari sabtu yang lalu...sepupu ibu kahwin..
Apa lagi..ibu menggedik2 suruh babah buat baju baru..
Yg buat ibu lagi excited..sebab ibu nak sedondon dgn anak dara ibu...
Teringat kain yg ibu beli kat Vietnam ari tu..masih belum di jahit..
Pelan2..mainkan peranan...projek memikat suami..
kasi kenyit2 mata ngan babah..pujuk suruh siapkan baju..
Dalam masa seminggu...
Siap..baju ibu dan anak...



Ini baju utk anak dara...
Ibu design..suruh babah yg jahit...
Nasib baik badan ibu berisi..klu idak..nak gak pakai dress camni..
huhuhuhu..
berkenan sungguh kat reben tu..
Pada mulanya..ibu nak buat lengan panjang...
memandangkan nak gi kenduri kahwin...ibu batalkan saje niat tu...
Takut adik kepanasan pulak nanti..
So..babah kata buat lengan camtu je...


Ibu suruh babah jahit baju kurung je..
Sebab nak cepat siap..kang buat baju fesyen2 kang..
takut tak sempat siap..

So...sedondon la baju ibu dan anak...
Tapi sayangnya..langsung ibu lupa nak ambik gambar..
Memula dok plan nak ambik gambar depan pelamin..
Tp..masa tu..tak cukup korum...babah makan ngan abang..
Lepas dorang dah abis makan..adik pulak tido..
Sudahnya..mmg lupa terus..





25 October 2014

Salam Maal Hijrah 2014



As Salam...

Di kesempatan ini ibu sekeluarga mengucapkan Salam Maal Hijrah..
Buat semua umat Islam tak kira dimana jua berada..
Ibu sekeluarga memohon jutaan ampun dan maaf..
Semoga dengan kehadiran tahun baru membuka lebaran yang lebih baik dari tahun sebelumnya..
Insyallah...



"Orang yang berhijrah adalah orang 
yang menjauhi apa yang di tegah oleh Allah SWT 
dari melakukannya"

Hadis Riwayat Bukhari & Muslim



Nasyid Maal Hijrah...
dulu kini dan selamanya di hati...





24 October 2014

Sup Gearbox Melepas Rindu..




As Salam...
Salam pagi Jumaat..
Semoga hari ini lebih baik dari semalam...

Ni kisah ari isnin yg lalu..
Sup gearbox kiriman bonda dr kampung
Kebetulan adik balik kampung..
So..bonda kirim pada adik..
Masa dapat rasa terharu sangat..
kasih bonda kan..maybe masa bonda masak..dia teringat kat anak sulong dia ni..
Yang suka sangat makan sup..lelagi dr air tangan bonda..
Sampai sanggup bungkuskan..dan kirim pada adik..
Ish..Ish..touching...!!!!
huhuhuhuhu...
Itu pasal tajuk entry ni.. Sup Gearbox Melepas Rindu..
hihihihihi..

Time adik bagi..dah pukul 10.30 malam..
ambik bau dulu..pastu simpan dalam peti sejuk..
Ptg tu lepas balik opis..
Kasi perhangat kan balik..
Time tu ujan sedang turun membasahi bumi...
Kena pulak dengan sup panas..
mmg benar2 heaven...!!!!
Alhamdulillah...

Terima kasih bonda..
kasih bonda hingga ke syurga..along rindu bonda sangat2..
Ptg nie..insyallah..along balik jenguk bonda..
Muiz & Muhayra pon rindu gak pada bonda dan semua kat kampung...
Pada Mak lang MUIZ...terima kasih juga sudi bawakkan dan delivery sampai dpn pintu..
Budi mu akan along kenang..
I love you all semua...very much..
Muaah...Muah..muaah....





23 October 2014

Rezeki..Menang Contest kat IG..


As Salam..

Alhamdulillah..rezeki itu kan Rahsia Allah..
Saje suka-suka..tp ada hasilnya..
Skrg famous dah contest kat Instragram..
Dulu selalu gak join contest kat blog..
masa kat blog ada jgk rezeki menyebelahi ibu..
Byk kali gak la ibu menang..

Kali ni ibu join kat Instragram...
Just bagi tag line je..
Ibu hantar 2 kali..
Alhamdulillah..rezeki menyebelahi ibu..




TQ pihak apenganjur..
Merasa jgk king of  udang tempura..
tak sabar nak gi collect hadiah..
dan paling tak sabar untuk merasa keenakan dan kerangupan udang tempura..




Beef Lasagna




As Salam...

Masa kat opis lagi dok terbayang2 lasagna..
Sedapnya alahai..
Teringat instant lasagna masih berbaki...
belen masa buat time nie dulu..
Klik SINI
 Tak tertahan rasanya..balik dr opis..ambik abang..pastu ambik adik..
Terus ke my din beli bahan2 utk buat lasagna..

Abang MUIZ x layan plk lasagna ni..
Suap lasagna sekali..terus mintak nasi..
Mcm biasa lauk telur + kicap..
Sekali makan abis 2 pinggan..
Klu spageti & Makaroni..abang MUIZ layan..
tu pon ikut mood jgk...

Ibu dan babah..mmg gilerkan lasagna ni..
Buat 2 bekas...sorang satu tu..
hahahahaha...
Kuar oven terus makan..
Udahnya..sampai skrg lidah ibu sakit..
Mana idaknya..melecur kena lasgana panas..
Tak sempat2..
Yg ianya..ibu dah lapar..
itu pasal lah...

Walaupon pembuatan lasagna ni remeh..
tp time makan..tak plk remeh..
Buatnya yg jd lama sbb kena buat sos..pastu sos putih..
Celur lasagna..lapis pulak..lepas lapis..kena bakar..
Tp bila time makan..tak sampai 1/2 jam..
LICIN...!!!!!
Puas hati bila buat sendiri nie..
Boleh letak cheese sesuka hati..
Boleh menambahkan lemak di badan...
hihihihiihi..

Ni ibu sharekan resepi cara ibu..
Selamat mencuba...



BEEF LASAGNA

Bahan-bahan

- 1 kotak Lasagna segera (Ibu guna jenama san remo)
- 2 biji bawang besar (ibu guna bawang holland)
- 4 sudu besar cili giling
- 4 sudu besar sos cili
- Daging cincang ( terpulang nak letak byk mana)
- 1 botol sos spageti Prego
- 1 tin cendawan butang di hiris
- 3 sudu butter (tuk menumis)
- Serbuk Origano
- Garam & gula

Cara-caranya

- Celur kulit lasagna dengan air panas, ketepikan
- Cairkan butter dan tumis bawang
- Bawang dah layu, masukan cili giling..masak sampai naik m inyak
- masukkan daging cincang 
- Pastu masukkan cendawan
- Masukkan sos prego dan sos cili
- perasakan dgn garam & gula
- Masukkan serbuk oregano
- Kacau sehingga masak


Bahan Sos putih

- 4 sudu butter
- 200 ml susu segar
- 30 gram cream cheese (letak byk lagi sedap)
- 2 sudu tepung gandum (dibancuh dgn air)
- 4 keping cheddar cheese (letak byk lagi sedap)
- serbuk lada sulah

Cara-cara

- Cairkan butter
- Masukkan susu dah kacau hingga hampir mengelegak
- Masukkan cheddar cheese + cream cheese, kacau sehingga cair
- Masukkan tepung + lada sulah, kacau sampai pekat
- boleh tutup api

Cara Melapis

- ambil sekeping/2 keping lasagna..letak dlm dulang pembakar
- letak sos spageeeti dulu..
- pastu letak sos putih *
- lapis lagi dengan kepingan lasagna *
- ulang proses yg bertanda **
- terpulang nak buat berapa lapis..
- Lapis yg akhir sekali sebelum bakar taburkan dengan mozarela cheese
- Masuk dalam oven suhu 180 dan bakar dalam 45 minit
- Bolehlah dihidang













21 October 2014

Jeruk Mangga + Asam Boi



As salam...

2,3 hari nie..ramai dok upload jeruk mangga nie kat fb.
dah mcm viral plk...
Sampai kecur2 air liur ibu dbuatnya..
Punya lah teringin mengalahkan org mengandung..
pada hal..time mengandung idak la teringin yg masam-masam nie..
Ari tu..dah lama dah..pernah gak ibu buat..tp tak letak asam boi nie..
ibu buat cara yg biasa..klik kat SINI..
Yg ni..mcm senang sikit cara pembuatan dia...
Cuma gunakan mangga + gula + asam boi + cili padi dan gaul..
Ada yg tambah garam..ibu tak letak pon...

Smlm balik dr opis..singgah pasar malam sek. 16..
lalu kat area org jual buah..terpandanglah cik mangga nie..
Apa lagi..dok jeling2 baabh..kata ibu nak beli..
Sbbnya..time turun keta tadi..ibu tak bwk purse..
Haa..bijak tak permainan ibu..
Hahahaha,,
Beli 3 biji..= RM 4.50..
Jadilah..lepas kempunan..
Lepas beli...singgah jap kat Speedmart 99..
haruslah cari asam boi..
Nasib menyebelahi ibu..semua bahan cukup utk buat jeruk idaman kalbu..

Balik je rumah...kerja potong memotong di jalankan...
Kejap je..dlm 1/2 jam..siap dah jeruk homemade ibu..
Klu ikut resepi..kena perap dlm 4 jam..
tp belum 1 jam perap..ibu dah tasting dulu..
Serius wei...sedap...!!!!

Bangun pagi tadi..ibu bkk peti ais..
Mmg niat nak curi seketul..tp babah nampak la pulak..
Dah kena sound manja..pagi2 makan jeruk..
Ala..sebenarya feberet babah jgk benda ni kan..kan..kan..????
Mlm td pon ibu ada tgk..babah curi2 makan..
Macam ibu tak nampak...
Saje je pibu pura2 tido...
Haa,,,kan dah kantoi...
hihihihhii..

Lepas nie ibu nak try guna apple hijau atau buah kedondong plk la..
Mesti lagi yummy...!!!!





20 October 2014

Roti Sarang Lebah + Sos Butterscoth


As Salam...

Ari sabtu ari tu..bangun pagi kepala terasa berat..
Dr malam dah terasa..tp masih buat tak tau jer..
Bila bangun pagi ni..nyut2..dah kepala ni..
Sah.. migrain attack..

Pagi tu tak buat bekfes..terus masak tuk untuk lunch..
masak simple2 je..
Kepala dok nyut2..nie..masak apa yg babah dan Abg muiz suka je..
Ibu belum tentu ada seleranya..
Cadangnya nak ke GM, Klang..
Tp kesihatan tak mengizinkan..
Lepas masak..terus baring..
Nasib baik Adik elok je perangai dia ari tu..

Igt nak baring..last2..ibu ketiduran..
huhuhuhu..
Bangun tido..jamah nasi ckit..makan ubat..
Ada lega ckit..
Terpandang bahan utk buat roti..lama dah beli bahan..
Nak mencuba dr sehari ke sehari..
Roti yg femes tu..
Apa lagi klu bukan roti sarang lebah + sos butterscoth

Terus nekad buat roti pulak..
Walaupon nyut2 kepala ibu masih berbaki lagi...
Terapi buat ibu..main-main masak..
Masa dok uli roti..takut je tak jadi..maklum la first trial..
Dah la ibu hampir buang doh..
Ibu salah baca resepi dah..
Mmg ibu dah nak buang dah pada mulanya..
Tp ibu olah pelan2..pastu ibu perap..
Klu tak naik..mmg tong sampah lah tempatnya..

Lepas dlm 1 jam ibu perap..sekali ibu bukak,,
Nah...!! kembang setaman kau..!!
Puas hati ibu..berbunga2 dah dlm hati..
tp itu baru separuh jalan..
belum bakar lagi..
mana tau lepas bakar keras macam batu pulak..



Alhamdulillah..
Lepas perap lg 40 minit..pastu ibu bakar..
elok kejadiannya..Kuar dr oven..
Terus ibu hidang..berebut2 babah dan Abg Muiz makan..
Hantar umah makngah MuizMuhayra satu bekas kecik..
saje bagi rasa..

smlm masa bekfes..roti masih berbaki..
Saje ibu try..wah..masih lembut lagi...
Berbunga2 hati ibu tau...
percubaan pertama tidak menghampakan..
lepas ni boleh buat roti lagi...





17 October 2014

Coconut Shake Cool Town, Seksyen16 Shah Alam

As Salam..

Ibu dan babah mmg penggemar Coconut Shake..
Pantang org sebut kat sini sedap..bergegas KAMI gi cari...
Kat area Shah Alam ni ada 2,3 tempat gak la..
Tp sedap tu kan subjektif..
Tekak KAMI ada gak rejek 2,3 tempat..
Tak kena ngan selera kaedahnya..

Ari tu..lama dah tgk kedai nie..dekat pulak tu dengan rumah..
tp tak pernah nak try..
Walaupon KAMI berdua penggila coconut shake..
Tp entah kenapa satu ari tu..
Time beli barang kat G Exprees..
Saja ibu beli satu utk try test..
Harga Rm 3.00..
Bila ibu sedut sekali...wah...
Sgt2 sedap jah...!!!!
Serius...!!! Mmg kena ngan tekak..
Cukup rasa segala2nya..

3.4 kali dah KAMI jd pelanggan tetap..
Mmg syok la..nak2 time panas terik kan..
Mmg nyaman je lalu kat anak tekak..
Klu beli satu..mmg tak cukup..
berebut2 Ibu dan babah..




Ni la kedainya..simple je..


Deko dlm kedai...
Mcm2 ice blend yg ada..
coconut shake pon mcm2 perisa yg ada..
tp ibu lebis suka yg biasa..



Ni lah rupa coconut shake nya...


Ada ais krim vanilla sketul..
Cukup segala2nya.. lemak.. manis..

Skrg tak perlu nak gi jauh2 lagi..
Area Seksyen 16 dah ada yg terbaik..

Lokasi..
- Sebelah G Express Seksyen 16, Shah Alam
- Berhadapan dengan Speed 99 Seksyen 16, Shah Alam 


ni gambar guna street view..
Klu ikutkan..kedai yg kaler merah tu..



Puding Ais Krim Oreo

As Salam

Hari tu opis babah ada jamuan..
setiap staff kena bawa sedikit juadah..kira mcm potkuck la..
Ibu tanya babah nak bawa apa..
Babah kata depend pada ibu..mana yang senang..sbb babah tak suka nak susahkan ibu..
Katanya..hihihihi..
Last2 ibu kata bwk puding jer la..
babah terus angguk tanda setuju..

Lagi senang kerja ibu..
Masak puding malam..leak dlm freezer..
Esok dah boleh potong..memula ibu igt nak buat makanan berat sikit..
Tp bila babah kata terpulang kat ibu..ibu ambik yg simple2 je..

So ibu decide tuk buat puding ais krim oreo..
makan time sejuk..
Nyaman jer lalu kat anak tekak..



Puding dah siap...tunggu sejuk cikit..boleh masuk dalam freezer...



Ni ibu asingkan bekas kecik cikit..
Bila dah beku..terus babah mintak jd testing..
Nak tgk lulus ke idak..
hihihihi..

Jom..cuba try test puding ibu ni,..
Mmg sedap tau...




Puding Ais krim Oreo

Bahan-bahan

- 1 peket agar2 bertali
- Air utk masak agar-agar *
- 1 cawan gula (ikut manis sendiri)
- 1 tin susu cair
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1 biji telur
- 1 bungkus Biskut Oreo (dikisar, tak perlu buang krim)
- 7-8 scoop Ais krim Coklat + vanilla (apa2 perisa pon boleh)

Cara-cara

- Masak agar-agar dengan air td hingga karut
- Dah larut baru masukkan gula
- Blendkan Telur + susu cair + Ais krim + esen vaniila
- Masukkan dalam adunan agar-agar tadi
- kacau sampai sebati dan masukkan biskut oreo yg telah di kisar
- Kacau lagi sampai sebati dan boleh tuang dlm loyang
- Sejukkan dlm peti ais..sudah beku bolehlah di potong dan dihidangkan

* petua bonda (nenek MuizMuhayra) ~ nak sukat air utk masak agar2..
masukkan air dalam plastik agar2 tadi sampai penuh..
dan tambah dlm 1@2 cawan air lagi..
Insyallah..elok je kejadiannya..
hihihihi...


SELAMAT MENCUBA

16 October 2014

Mee Goreng Udang


As Salam...

Smlm balik dr opis..hujan tgh lebat membasahi bumi..
Syukur Alhamdulillah..sejuk sikit..
Time ambik abang dr sekolah pon masih hujan lagi..
tp takde la lebat sgt..
Masuk je dlm keta terus ckp..hari ni saya nak makan mee goreng..
Babah pon mencelah..babah pon nak jgk..
Ibu masak lebih tau..esok babah nak bwk bekal..
Abang pon nak bwk bekal jgk..
see...2 hero ibu..apa yg boleh ibu katakan..hanya senyum..

singgah kedai dulu..babah je yg turun beli apa yg patut..
terus gi ambik adik..malas ibu nak turun..bukan apa..
Jap lg nak ambik adik..kang dah pegang udang..paham2 je la kan..
boleh..??? Alasan ibu camtu..??? hihihihi

Sampai umah...terus sedia apa yg patut..
Dlm 30 minit...siap sudah mee goreng udang..
Terus hidang..bagi hero-hero makan dulu..
Tu pon Hero kecik dua tiga kali masuk dapur..
Tanya dah siap ke belum..
Nasib baik hero besar tak sebuk gak..klu tak..lagi haru biru..
hahahahhaha...
Hero besar sibuk dok layan anak dara..
sementara ibu tgh masak..



Ni la rupanya dinner KAMI permintaan 2 hero ibu..
Masing2 senyap je bila makan..
Dr jauh ibu tgkkan je gelagat 2 hero ibu time dorang tgh makan..
Touching..!!!!
huhuhuhu..

Alhamdulillah... Alhamdulillah... Alhamdulillah... 



15 October 2014

5 bulan sudah..

As Salam...

11/10 ari tu..genaplah anak dara KAMI 5 bulan..
Alhamdulillah..
Kejapnya masa berlalu...
Rasanya baru je ibu lahirkan MUHAYRA HAFFIYYA smlm..
tup-tup dah 5 bulan..
Bulan depan dah start bagi makan..
Bermulah episod masak bubur..

Time abang dulu..mmg ibu akan masak bubur waktu pagi..
Biar bubur nasi tu fresh..hahahaha kaedahnya..
dan time abang dulu..ibu tak pernah pun nak Frozenkan puree ke..sayur ke..
Ada gak ibu tengok sesetengah ibu dia frozenkan..
pastu bila masak..letak seketul mcm tu..

Rasa mcm nak try kat adik plk kali nie..
Masak byk2..pastu kasi beku..
Tp kan.. ibu rasa lah..ni pendapat peribadi ibu..
Ibu rasa mcm jemu plk..eh..mcm ibu plk yg nak makan..
Ye lah..klu kita beku..stok tu tahan tuk seminggu..
Bg pendapat ibu..takkan seminggu tu nak lauk atau sayur yg sama jer kan..
ibu rasa mcm seminggu tu...
mmg ibu akan buat lauk atau sayur yg berbeza..
tp sebenarnya..utk memudahkan utk ibu2 yg berkerja..
Terpulanglah ikut masing2 la..

Ibu nekad akan masak sendiri bubur utk anak2 ibu..
Mcm abang dulu..mmg ibu akn bangun pagi2..masak dgn penuh kasih sayang..
biar anak rasa air tangan ibu sendiri..
Ye lah..seharian di rumah baby sitter..
Biarlah makan dr air tangan kita plk..



Inilah anak dara KAMI yg putih gebu comel manis..
semua utk dia lah...
hihihihii
Mestilah ibu puji...sapa lagi nak puji kan..

MUHAYRA makin kenal org skrg nie..
Klu baru2 kenal..dia akan tenung org tu lama2..baru dia senyum..
Ari ahad babah botakkan kepala..
last2 dia tak mau kat babah...babah dukung..dia nangis..
Tp bila babah menyorok..babah panggil nama..kemain lagi dia cari..
bila babah dtg dekat..nangis plk..
May be dia rasa lain agaknya..
Malam td baru mau kat babah..tu pon abis dah dia tenung muka babah lama2..
gaya menggoda gitu..baru sibuk mintak babah dukung
hahahahhaha...
mcm2 lah anak gadis ibu nie...



09 October 2014

Kisah BE lagi..




As Salam..

Berbunga2 rasa hati..
bila bukak akaun NUFFNANG pagi ni..
7 BE sedang menari2..
Terasa diri ini begitu di hargai..

Wah...berpantun pulak..
suka ibu tau...suka sangat..
TQ NUFFNANG..
Blog ibu yg bertaraf 2 ** ni..
Terkejut bila tgk sampai 7 BE sedang running..
Mintak2..biarlah sampai 2,3 bulan..
Cepat ckit tangan cik Fiyya ada bling2..
Hahahaha...dasar ibu kan...
Sian Cik Fiyya ibu..
kena tunggu duit Nuffnang baru nak berbling2 tangan..

Apa2 pon ibu tetap rasa bersyukur..
Rezeki namanya..
Rezeki itukan Rahsia dr Yg Maha Esa..
Cikit atau byk..itu tak penting..
Rezeki tu bkn hanya terletak pada $$$ je tau..
Sihat tubuh badan..dikurniakan anak..
Dpt kerja yg bagus..Di permudahkan segala Urusan..Jodoh..
Itu semua di kira REZEKI...



Amin Ya Rabbal Alamin....







LinkWithin

Related Posts with Thumbnails