Teman-teman Setia

20 February 2014

Takoyaki

Salam semua...

Takoyaki nie pada mulanya ibu saje mencuba..
tgk ramai jer yg beratur beli..ibu pon nak ry la..mana tau sedapkan..
pastu ibu saje suruh babah pulak yg cuba..last2 babah jd ketagih..dlm seminggu mesti nak gi mkn takoyaki..
pastu babah mcm suruh ibu try masak sendiri.
babah kata tak puas mkn yang beli..sbb mahal..
ibu pon try search resepi..nampak mcm senang..
kita gi cari bahan dulu..

try google..kata bahan2 takoyaki nie byk jual kat jusco bahagian makanan korea..
Ibu try gi Jusco bukit raja..tp tak byk pilihan..byk bahan yg takde..
selang 2minggu ibu ajak babah gi Jusco bukit tinggi pulak..
Alhamdulillah..semua bahan cukup tuk buat Takoyaki homemade..

Bila semua bahan dah cukup...ada satu pulak yg jadi masalah..
pan atau acuan takoyaki pulak yg takde..
Puas pusing satu kedai ke kedai yg lain..rata2 semua jual yg acuan kuih cara..
Klu acuan cara..kat umah pon ada..tp babah mcm tak berkenan pulak..
Dia kata nak jgk acuan yg bulat2 tu jgk..
Adoi babah..mcm dia pulak yg mengidam..
Last2 jumpa acuan kat satu kedai borong kat klang..


Ni la rupa acuan yg sebuk babah cari2 tu..
harga RM 21.90 tak salah ibu..

Ptg tu..tanpa berlengah2 lagi..berkobar nak try..
Best pula main masak2..
lelagi bila MUIZ pon sebuk gak nak menolong..


Takoyaki in progress..
Bangga pulak bila percubaan pertama menjadi..


Siap sudah..
Senyum babah ari tu..kali nie mmg betul2 puas makan..
Sampai tak terlarat nak makan..simpan dlm peti ais..
hihihihi..


Ibu dpt resepi dr Kak MADIHA dan dari blog HANA
Klik saje pada nama yg ibu dah highlight tu..
dalam tu ada resepi dan step cara nak buat Takoyaki..

Selamat mencuba semua..

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails