Teman-teman Setia

24 March 2014

Sambal Sotong, Gulai lemak Ikan + Kacang Panjang, Ayam Goreng = Lunch 22/03/2014

As Salam..

Ari Isnin..biaslah ada sedikit lemau di situ..Monday blues la konon..
Apa2 pon nak cite lunch KAMI di ari sabru 22/3/2014..
Ari sabtu ari tu KAMI tak ke mana-mana..
Mmg dah plan jika cuaca mengizinkan..
Nak mendobi baju si kecik..
Asyik bertangguh jer..
Nnt takut tak sempat pulak nak basuh..
Cadangnya minggu lepas..tp cuaca masa tu berjerebu..
Takut la baju2 si kecik tu bau asap pulak..
So..ari sabtu..cuaca mmg cantik..
lepas solat subuh terus rendam..

Pagi tu ibu tak buat bekfes..
Beli jer..
Lepas bekfes..kemas umah cikit2..terus berganding bahu ngan babah basuh baju si kecik..
Ibu tolong sental lebih kurang...babah tolong bilas..
Dah siap masuk dlm mesin utk spin..
Pastu KAMI sama2 sidai pulak sambil dibantu oleh MUIZ..
Udahnya..Ibu kepenatan..
Ibu masuk bilik konon nak luruskan pinggang..
LAst2 terlelap..sedar sebab dengar bunyi azan dr surau..
bawak mandi..pastu solat zuhur dulu..
Rasa mcm lapar sangat..
baru tingat yg KAMI belum lunch..
Nasib baik sebelum lelap tu..ibu dah kuarkan barang2 utk di masak..

Dlm sejam mcm tu..
Siap ibu sudah ibu masak..
Buat kata mak lang muiz..lambat masak..tp sekali kuar 4 jenis lauk..
Takde la ibu kata ibu hebat..tp kena pandai manage time kita masak..
Sambil siang2 sayur..ibu rebus telur masin dulu..
Pastu dapur lg sebelah..goreng ayam..
Buat api jgn besar sgt.. sementara ayam tgh di goreng, telur masin sedang di rebus..
Buat keja lain dulu..contoh perah santan kelapa ke..belnd cili ke..
Insyallah..cepat la siap masaknya..
tips masak dr ibu muiz..
Hihihihihih..



nie lah menu kami..

- sambal sotong
- Gulai lemak cili api ikan + kacang panjang
- Ayam goreng tepung utk MUIZ
- Telur masin

Siap hidang ibu dan babah terus makan..
dah alapr sgt dah rasanya..
mana taknya..lunch dekat pukul 3.00 ptg..
Apa2 pon syukur dengan rezeki yg DIA berikan..
Alhamdulillah..
kenyang KAMi sekeluarga..




No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails