Nie menu ibu semalam..
Ikan Masak Asam Pedas Tempoyak..
Kalau dpt ikan patin pon sodap..
Ibu guna ikan temenung jer..tu pon buat bertambah nasi..
bab meratah kepala ikan..bagi la kat ibu..
mmg ibu kan hisap kepala ikan tu..
Ibu share kan resepinya..
Ini yg di ajar oleh Nenek MUIZ kat Ibu..
Mungkin sama ngan org lain kut..
Bahan-Bahannya.
- Ikan Kembung
- Bawang Kecil 4 ulas
- Cili Padi ikut pedas
- Kunyit hidup
- Sebatang serai
- Sehelai daun kunyit
- Tempoyak
- Timun
- Garam dan gula
Cara-cara..
- Tumbuk Bawang + Cili Padi + Kunyit Hidup
- Timun di buang biji dan di potong2
- Campurkan air + tempoyak + cili yg di tumbuk + timun dlm periuk..
- Masukkan serai yg telah di tiitk + daun kunyit
- Lepas dah mendidih, masukkan ikanPerasakan dgn garam dan gula
- Didihkan sampai ikan masak dan timun jd hempuk. Sedia untuk di hidangkan..
P/S : Kepekatan kuah bergantung pada banyaknya tempoyak yg kita letak..
"SELAMAT MENCUBA"
2 comments:
alamak terliur .. tempoyak kt rumah dah hbs plk ;-(
Nyam2..meleleh air liur..
Jom join WW Contest
http://www.eyriqazz.com/2011/07/wordless-wednesday-contest-3.html
Post a Comment