Teman-teman Setia

19 July 2011

Kurma Salut Coklat + Badam..


Salam semua..
Sedar tak sedar..kita akan sambut Ramadhan tak lama lagi..
Rasa sayu pulak bila tingat kat bulan yg mulia tu..
sbb masa tu la kita mendekatkan diri dgn ALLAH..
Masa tu jgk la pintu neraka ditutup..dan pintu syurga di buka luas..
dan syaitan2 yg di laknat pon di ikat..
sonok rasanya..tak boleh di gambarkan dgn perasaan..

dan bila tiba waktu itu..
Kurma menjadi buah wajib ketika buka posa dan bersahur..
Tingat tahun lepas..
Ada member Babah bagi Kurma..
Mmg sedap..
Kurma yg di salut coklat dan ada badam di tgh..
Lepas bkk posa..akan jadi desert ibu..
dah la peminat coklat..
bila kena ngan Kurma..mmg rasa dia sedap sgt..

Minggu depan harus cari kurma..
dan nak beli tuk Atok MUIZ yg mmg peminat dgn kurma..
Dlm sebulan berpuasa..
Berkotak2 Atok MUIZ makan kurma..

Cantik Kotak Dia..
Mcm kotak harta karun..

Close up cikit..

di pack satu2..

KURMA

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sihat".

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertaqwa (bersih hatinya)".

Abu Abdillah berkata: "Buah kurma adalah salah satu buah yang berasal dari syurga dan dapat mensirnakan pengaruh sihir".

Abu Abdillah berkata: "Orang yang memakan 7 buah kurma yang baik sebelum sarapan, maka pada hari itu dia tidak akan tertimpa racun, sihir dan tidak diganggu syaitan".

Imam Ja'far Ash-Shadiq berkata: "Barangsiapa memakan 7 buah kurma yang baik, maka cacing-cacing yang ada di perutnya akan mati".


Hadith Nabi SAW..
“Rumah yang tiada kurma seperti rumah yang tidak mempunyai makanan”


WASSALAM...


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails