Teman-teman Setia

12 May 2010

Tutorial - Nak tukar Background Blog

Assalamualaikum...
Entry ni khas untuk Eza yang bertanya soalan tentang nak tukar background.. So, nak tanya dulu, dah ada background ke belum? Kalau belum ada, carik la dulu... Untuk tutorial kecil-kecilan ni, saya gunakan contoh background kami dahulu... Tapi, biasalah.. benda ni bukan depan mata, so, nak kena try&error gak la..

Pasal Layout ni diambil dari pyzam.com, inilah caranya...
Dan tutorial ni adalah berlainan sekiranya diambil dari web lain..
Caranya...
-Log-in Account Blogger
-Pastu Pergi Manage Layout
-Klik edit HTML
-Untuk keselamatan, klik [Download Full Template] terlebih dahulu...
-Save Template Backup ni kat mana-mana dulu...
-Lepas tu browse kat bawah tu sampai jumpa perenggan macam kat bawah nih...
__________________
background:#fceaf7;
margin:0;
color:#5b0245;
font:x-small Georgia Serif;
font-size/* */:/**/small;
font-size: /**/small;
text-align: center;
background-color: #fceaf7;
background-image: url(http://stuff.pyzam.com/layouts/img/c/c/ahcc712.jpg);
background-attachment: fixed;
background-position: bottom right;
background-repeat: no-repeat;
border-color: #ffffff;
border-width:0px ;
border-style: solid;
_________________
-Nampak bahagian yang saya merahkan tu, delete, pastu ganti dengan URL Background anda yang baru...
contohnya seperti dibawah... Kalau takde pilihan lagi, cuba je la tukar dengan URL ini.. hehe..
_________________
background-image: url(http://3.bp.blogspot.com/_VK2G4gbOnag/S-I96URhPlI/AAAAAAAAAWc/LLyYa2DFllA/s1600/cover3.jpg);
_________________
-Bahagian yang saya biru mudakan tu pulak, tukar kepada center.. Contohnya..
_________________
background-position: center;
_________________

-Dan lepas tu, try Preview dan Save Templete kalau dah puas hati...
-Sekian.. Semoga berjaya...
-Sapa-sapa ada request, boleh mintak tolong lagi... Tutorial ni untuk khas untuk pengguna layout dari pyzam.com

2 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

dasat ler siap buat tutorial tue .. cayalah ;-)

Babah Muiz said...

ni semua nak menambahkan rating je nih.. hehe.. sesambil tu apa salahnya berkongsi ilmu.. lagipon memang minat buat benda ni semua..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails