Teman-teman Setia

24 January 2011

Dinner tuk bukak posa..



Kena bayar hutang pelan2..
klu berkesempatan..insyallah..setiap ari isnin dan khamis..
ibu nak puasa..lelama abis la hutang...
yg bestnya, babah pon ikut ibu berpuasa..
so, masa bkk posa..boleh bukak posa sama2..

so..inilah menu kami tuk bukak posa td..
kenyang..alhamdulilah..
berselera sungguh..lg2 dpt mkn budu..
memang terbaik..



Kari Ayam + Kentang

Resepi Kari Ayam Ibu MUIZ yg sgt simple..

Bahan-bahan

- Ayam
- Kentang
- 3 ulas bawang putih - 5 ulas bawang kecil - 1 inci halia [semua di tumbuk]
- serbuk kari ibu guna babas 1 peket kecil
- 1/2 sudu serbuk kunyit
- 1/2 sudu kecil serbuk cili
- 3 sekawan [kayu manis, bunga lawang, buah pelaga]
- sedikit minyak tuk menumis
- santan pekat dlm 1 cawan
- 1/2 cwn air asam jawa

Cara-cara..

- panaskan minyak - masukkan 3 sekawan - tumis bahan yg di tumbuk - masukkan serbuk kari, serbuk kunyit dan serbuk cili - letak air dlm 1/2 cawan - tumis hingga garing - masuk ayam dan kentang dan air asam jawa - letak air tuk kuah - tunggu sampai kentang hempuk - last baru masuk santan - masak sampai masak..perasa dgn garam..boleh la di hidang

Sambal Kerang + tempe

Bahan-bahan

- Cili Kering di rebus sebentar buang biji di blend dgn bawang besar 1 biji dan sedikit belacan
- 1 labu bawang besar
- kerang
- tempe 1 peket di goreng dahulu
- air asam jawa
- garam dan gula
- minyak masak tuk menumis

Cara-cara

- bahan yg di blend di tumis hingga garing - masukkan kerang - masak sehingga kerang masak - campurkan air asam jawa dan bawang besar yg di hiris kasar - kacau sebentar - masukkan tempe dan akhir sekali perasa dgn gula dan garam..boleh la di hidang

Ayam Masak Kicap tuk MUIZ

Bahan-bahan

- ayam di goreng dahulu
- bawang besar, bawang putih dan halia
- sedikit kicap manis, sos cili dan sos tiram
- sedikit serbuk lada hitam
- gula dan garam

cara-cara

- tumis bawang besar, bawang putih dan halia - dah garing masuk air tuk kuah - masuk ayam - masukkan kicap manis, sos cili dan sos tiram, dan serbuk lada hitam, dan akhir sekali perasa dgn gula dan garam..boleh la di hidang


Salad + Bendi Rebus

Budu + Tomato

Budu + bawang besar + cili padi + buah tomato + air perahan limau kasturi..

1 comment:

WaWa said...

SaMBaL TeMPe KeGeMaRaNKu.. FuuHH.. TaHaN NaFSU.. MaKaNaN MuiZ PuN SeDaP.. Waaa... RaSa LaPo TgoK MaKaNaN.. SeDaP McM aiR TaNgaN MaK.. RiNDu BaNgaT..!!