Teman-teman Setia

22 January 2011

Ngaku Chips..


As-salam..
Tgh2 ibu jalan2 kat blog NANA..
ibu ternampak satu buah nie..
buah nie muncul masa Chinese New Year jer..
Ari tu ibu ada tanya salah sorang boss Chinese kat opis psl buah nie..
Mdm Wong nama boss ibu tu..
Mdm pon ada ajar cara2 nak masak buah nie..

Buah nie nama Ngaku..atau pon arrowhead..
sapa2 nak tau rupa buah ngaku..
nie gambarnya..

Nie bkn gambar buah ngaku ibu..
ibu pinjam dr En. Google..t.q ye..
ibu punya tak sempat nak ambik gambar..
excited sgt nak masak..

Nie rupa buah Ngaku dlm kuali..
dlm proses menggoreng..

Nie masa dah masak..
memang sedap..mcm kerepek pisang rasanya..


Resepi Ngaku Chips [by Mdm Wong]

Bahan-bahan

- Buah Ngaku
- Garam
- Minyak untuk menggoreng..

Cara - cara

- Buah Ngaku di kupas kulit - Sagat mcm nak buat kepek pisang - rendam air garam sekejap - tos hingga kering sedikit airnya - goreng hingga garing dalam minyak yg sudah di panaskan..

"SELAMAT MENCUBA"


3 comments:

Nana said...

heheh sedap kan

sf wong said...

Ha Ha Ha.........seronok i baca buku receipe/blog u. So cute.......glad you like it and i tengok macam you lebih pandai goreng chips tu dari maid i. Boleh buat bisnes you know, one container kecil cost RM10-14...... SF Wong

fieda said...

kita belum try lagi buah ni..ramai geng blogger kata sedap..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails