Teman-teman Setia

10 January 2013

Tiramisu


Salam ari khamis semua..

Ari tu pegi kedai bakery ada lah beli biskut lady finger ..
PAstu dr sehari nak buat tiramisu..tak terbuat2..
So..bebaru nie ibu kemas la gobok ibu tu..
maklum la..dah masuk tahun baru..kena check la..takut2 ada brg dah expired..

So terpandanglah kat cik lady finger nie..
check2 tarikh..dah hampir nak expired..
kena la buat gak..kang membazir jer..




Nie la rupanya Tiramisu ibu..
Nampak mcm agak comot ckit..
tp rasanya tetap ada..
hehehehe..

yg bekas kecik tu ibu bg kat mak ngah & mak lang muiz..
Yg MUIZ plk asyik menjilat cheese jer..
yg bahagian kek dia mkn ckit2 jer..
MUIZ mmg peminat tegar cheese...

Nie ibu share resepi tiramisu..



RESEPI TIRAMISU

Bahan-bahan
1 peket biskut lady finger @ biskut tiramisu
250g cream cheese
200ml whipping cream
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan

Cara-cara
Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
Satukan gula, cheese dan cream.
Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu.
Celup biskut ke dalam air nescaffe sehingga basah@lembut.
Susun biskut tadi ke dalam mangkuk@bekas.
Sapukan adunan cream+cheese tadi atas biskut.
Susun lagi biskut yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
Kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar.
Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya




No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails