Teman-teman Setia

06 June 2012

Popia Isi Ketam

Salam semua..
Ari tu tgk cite Master chef pasal popia..tetiba tingin pulak buat..
tingat masa zaman mAk berkantin dulu..
kulit popia mak buat sendiri tau..
cekap sungguh mak mengadun kulit popia atas kuali panas tu..
langsung tak melecur jari mak..

Masa tu ibu pon igt nak try jgk la..
nampak mcm senang..
tp sekali buat..
melecur ke lima-lima hujung jari..Mmmg failed tau ibu masa tu..
tu yg ibu betul2 respek kat mak..
mmg tabik spring la kat mak..

Skrg nie dah senang,,kulit boleh beli yg ready made punya..
nak ngan taknak buat jer..
itu terletak di tgn anda..hihihi..
popia nie juga kita boleh memperbagaikan inti..
suka hati lah nak letak inti apa..

jom la tgk popia hasil air tangan ibu..



Nie yg dah siap di gulung..
tinggal nak di goreng saje..


Ok..
dah siap menu tuk minum petang...
cicah ngan cili sos home made..
mmg marbeles..

Jom intai resepi..




POPIA ISI KETAM

Bahan-bahannya..

- Crab Stick
- Lobak Merah
- Kacang Panjang
- Kobis
- Sengkuang
- Taugeh
- Garam & serbuk perasa & lada Sulah
- Minyak untuk menggoreng
- 1 sudu besar Tepung Gandum untuk jdkan gam

Cara-caranya:-

- Semua sayur dan isi ketam di hiris halus, dan toskan hingga kering
- Gaul semua sayur dan isi ketam dan perasakan dgn garam, serbuk perasa dan lada sulah
- Bancuh tepung gandum dgn air tuk jdkan gam (jgn terlalu cair ye..buat agak pekat ssikit)
- Letak inti di atas kulit popia, gulung ikut kreativiti sendiri dan gamkan di sekeliling kulit supaya tidak terbuka semasa di goreng..
- Panaskan minyak..dan boleh mula menggoreng

* Sedikit tips.. api kena sederhana untuk menggoreng




SOS CILI HOME MADE

Bahan-bahannya :-

- Cili Kering
- 1 biji bawang besar
- 6 ulas bawang putih
- 4 sudu besar cuka makan
- 5 sudu besar sos cili dlm botol
- 1/2 sudu besar tepung jagung
- Gula & Garam

Cara-caranya..

- Cili kering di gunting dan di rebus
- Blend kan cili kering td bersama bawang besar dan bawang putih
- Masak atas api yg sederhana
- Masukkan cuka dan sos cili
- Perasakan dgn garam dan gula
- Bancuh tepung jagung dgn sedikit air.dan masuk dlm bancuhan sos tadi..
- Masak hingga menjadi pekat


"SELAMAT MENCUBA"



No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails