Salam semua..
Nie la hidangan makan malam yg sempoi jugak..
Feberet babah muiz..
Ibu...??? Buat pengetahuan semua..
Ibu tak makan seafood..seafood yg ibu makan cuma ikan jer..
Bukan tak mkn langsung..cuma kureng la..takde pon takpe..
klu makan pon hanya 2,3 ketul jer..pastu tak mau dah..
lelagi yg berkulit...mcm kerang, siput..
emm...mmg tekak ibu tak boleh terima..
setakat masak boleh la..
klu sotong ke udang ke..just org kata rasa2 jer..
Masa gi My Din td..ibu terpandang Lala segar nie..
Fikiran terus igt kat babah..
ambik plastik..isi lala dlm plastik..terus timbang..
sampai umah terus masak..dah siap hidang la kat babah..
senyum..sampai kat telinga..
siap hirup2 kuah lagi...sonok tgk babah makan tambah nasi..
berselera makan malam nie..
feberet dia tu...
OK la..mlm nie ibu share resepi cara ibu MUIZ..
Lala Goreng Cili
Bahan-bahannya..
- Lala
- 1 Biji Bawang Besar
- 2 Ulas bawang putih
- Cili Padi ikut pedas
- Sedikit Belacan
- Sedikit kunyit hidup
- 1 Helai Daun Kunyit
- 1 Batang Serai
- 1 keping asam keping
- Garam untuk perasa
Cara-caranya..
- Basuh Lala sampai hilang pasir..
- Tumbuk cili padi, belacan, kunyit hidup, bawang besar & bawang putih
- Panaskan sedikit minyak, tumis bahan yg di tumbuk tadi..
- Cili Hampir garing, masukkan lala
- Kacau goreng, dan masukkan daun kunyit, asam keping dan serai yg telah dititik..
- Perasakan dengan garam, masukkan air sedikit untuk kuah,tunggu sampai masak..
- Boleh la di hidang..
"SELAMAT MENCUBA"
No comments:
Post a Comment