Teman-teman Setia

09 March 2011

Kek Butter




baru kuar oven..

dah siap potong..

Resipi Kek Butter

250 gm butter
200 gm gula castor
5 biji telur
1/2 sudu kecil esen vanila
210 gm tepung naik sendiri

Cara Membuatnya:

1. Panaskan oven kepada suhu 180C dan lenserkan acuan 7in. x 7in.

2. Pukul butter dan gula hingga sebati.

3. Masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam adunan sambil dipukul sebati diantaranya.

4. Masukkan esen vanila dan dipukul hingga adunan sebati dan gebu.

5. Masukkan tepung yang telah diayak sedikit-sedikit sambil dikaup balikkan dengan menggunakan spatula atau senduk kayu hingga adunan sebati.

6. Tuangkan adunan ke dalam acuan yang telah dilenserkan tadi dan dibakar selama 50 - 60 minit mengikut kepanasan oven masing-masing.

7. Setelah kek masak,sejukkan seketika kemudian keluarkan dari acuan dan biar kek sejuk sepenuhnya.

SELAMAT MENCUBA!


"Sorry..ibu tak igt ibu ambik resepi nie kat blog sapa..
Ibu copy dan paste kat Microsoft office jer..
t.q..pd yg sudi share resepi..



3 comments:

Lyana@Mely said...

yana pun suke sgt makan butter cake... (sbb tu i gomoks..hehehe)

lagi2 kalo wat pakai butter mahal kan... pergh...wangi jek....

SyaNa said...

alahai sedapnye
terbau2 kewangian kek butter

eMMe said...

Salam Kenal Ibu, sedap! dah cuba..
resepi ni paling sempoi dari resepi lain yg saya survey..hehehehe...
mak saya pun suke, minta resepi lagik, husband lagik la suke, hahaha... okey Ibu... see u again, bye..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails