As Salam
Igt tak entry ibu masak nasi lemak yg bwk bekal gi kerja ari Jumaat tu..??
Kat entry INI
Masa tu ibu beli kelapa parut sebiji..
belen kelapa parut buat nasi lemak.ibu simpan dlm freeze..
Sbb ari tu babah ada bg tau..nak makan kuih lapis..
Klu beli asyik tak puas makan..
So...ari sabtu...lepas masak bekfes..terus gigih ibu buat kuih lapis..
Buat awal2..sbb ptg nnt dah sejuk...baru senang nak potong..
Babah memang suka mkn kuih2 tradisional nie..
Terutama kuih kukus2..Mcm kuih lapis..kuih kasui..kuih tepung talam..
Tp bila masak kuih2 gini..mulalah teringatkan arwah ibu mertua..
rajin sungguh masak kuih2 mcm ni..
Rindunya...terlalu cpt Arwah pergi..
Al-Fatihah buat Arwah...
Time ibu kukus kuih nie..dpt steam muka secara percuma tu...
.Terus rasa fresh je muka kena wap kukus...hihihihii.
Feeling mcm kat Spa..
Yg babah plk..terus senyum simpul..ibu buat kan kuih feberet dia...
Sampai tak sabar2 suruh potong..
Abg Muiz pon mkn gak kuih nie sepotong..
Walau sepotong..ibu rasa happy sgt2..
Klu idak..nak suruh cuba mkn benda baru tu..bercinta sungguh!!!!
Kuih lapis baru kuar dr kukusan...
Tersenyum puas...bila buat kuih menjadi.. Alhamdulillah...
Potong siap2...senang nak makan nnt...
Alhamdulillah...
Siap jgk menu utk minum ptg..
Layan dgn Kopi 0 kaw..mmg marbeles...
Ni ibu share resepi..
Resepi Kuih Lapis
by : ibudoubleMkitchen
Bahan-bahan
- 3 cawan tepung beras
- 3 sudu tepung gandum
- 3 sudu tepung jagung
- 6 cawan santan dr sebiji kelapa
- 11/2 cawan gula (Ikut manis sendiri)
- 1/2 sudu garam
- pewarna makanan
Cara-cara
- panaskan santan jgn sampai menggelegak. Tutup api
- masukkan semua tepung + gula + garam
- kacau sebati dan tapis
- bahagi ikut nak bape kaler, titis pewarna
- pengukus perlu dipanaskan terlebih dahulu
- loyang disapu sedikit minyak
- kukus selapis2, selama 5 minit..
- kukus yg last dlm 20 minit
- sejuk baru potong, guna pisau plastik
"SELAMAT MENCUBA"
1 comment:
wahhh cantik meriah kaler .... suka ...
nanti nak amik resepi tau
Post a Comment