Teman-teman Setia

29 September 2014

Corn & Potato Fritters

As Salam

Smlm jiran sebelah rumah bagi jagung..bila tanya babah..suruh ibu buat bubur..
Ibu kata klu nak bubur gi la beli santan..babah malas plk nak kuar..
klu tanya MUIZ mmg dia nak jagung rebus je..sudahnya ibu kata separuh rebus..
Separuh ibu buat cucur..

Teringat plk resepi potato fritters kat fb..yg jd viral sejak akhir2 nie..
amboi ke main ko ibu..ber viral2 bagai...hahahaha..terus ibu tukar resepi..
ibu tambah jagung..lagi mantop bak hang..sedap..tak tipu..
tak caya try la..
hahahaha..

Lepas masak..laju seketul2..masuk mulut..layan plk ngan Nescafe 0..lg mantop la..
Yg MUIZ layan jagung rebus.. 1 tongkol setengah dia mkn..pastu sebuk pelawa adik dia..
Yg adik sambil meniarap dok angguk2 kepala..boleh plk abang kata..
Ibu..adik nak la jagung nie..bila abg tanya..di aangguk2 kepala..
Adoiyai..sabar jer la..





Resepi Corn & Potato Fritters

Bahan-bahan

- 1 tongkol jagung di ambil isi
- 3 biji kentang di sagat halus
- 1 labu bawang besar dihiris halus
- 5 susu besar tepung gandum
- 3 sudu besar tepung jagung
- 2 biji telur
- segenggam ikan bilis direndam dan di tumbuk
- garam & bahan perisa
- minyak utk menggoreng

Cara2nya

- Gaul semua sekali..dan di perasa dengam garam dan bahan perisa..
- Goreng di dlm minyak yg panas..
- Ingat..jgn tambah air walau sedikit
- nak tambah taugeh/kucai/sebarang sayur2 pon boleh
- dah kekuningan bolehlah di angkat
- Tos kan minyak..dan bolehlah dihidang




2 comments:

LYAfrina said...

Yummm..
Nmpk sedap la.. mmg x pernah lg buat n mkn ni

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

memang tambah sedaplah bila tambah jagung tu fiza sbb jagung tu kan rasa manis2 lemak...