Teman-teman Setia

18 April 2013

Ikan Keli Berlada & Hati Ayam Masak Kicap Black Paper

As Salam....

Jom intai menu dinner ibu malam nie..
Takde la lauk hebat sgt..jadi la kan..janji kenyang..
Syukur Alhamdulillah..

Korang suka mkn ikan keli..??
Ibu dan babh mmg feberet ikan keli nie..
tak kisah masak apa pon..
Mmg laku..
Lelagi buat garing2 cikit ikan keli tu..
lagi yummy...klu mkn tinggal kepala ngan tulang tgh jer..
yg lain abis masuk perut..
hehehehe..



Gabungan 2 lauk nie..
Betul2 buat ibu menambah nasi..
huhuhuhu..
bila la nak kurus mcm nie..


nie pulak ayam goreng..
Lauk untuk si bujang ibu...
MUI  panggil ayam upi ipin..

Nie ada tips cara ibu tuk masak ikan keli..
sbb ada org tak berapa suka..katanya ada bau hanyir..kan ikan keli nie spesis ikan air tawar..
cuba try cara ibu..mana tahu boleh membantu
Nie tips yg nenek MUIZ ajar pada ibu...


- masa siang ikan, di tepi leher ikan keluarkan darah beku..menurut nenek MUIZ kata..darah tu yg buat hanyir.
- untuk hilangkan lendir..basuh guna garam kasar, pastu baru basuh ikan keli ngan asam limau ataupon asam jawa
-Masa masak klu takut meletup..tutup kuali ngan tutup periuk..masa nak alihkan ikan..kecikkan api..



1 comment:

Afne said...

adehhh sedapnya mlm2 tgk gambo mknn jd lapo le pulak haha