Teman-teman Setia

15 May 2010

Lunch Ari Nie..

Klu rajin..masak ler..kalau MALAS..tapau jer ler..
Ari nie terrajin masak..dan terrajin ambik gambar..
Kalau idak tu..lepas makan..terus ngap jer...

Menu ari nie simple jer..
Janji kenyang..dan yg paling penting..mudah di masak..
dan memerlukan bahan2 yg simple..apa yg ada kat umah jer..
ada lauk tuk Muiz..ngan babah..dah cukup..
lagi2 masak lak feberet babah..laju jer menambah nasi..
Ok la..maleh nak cite pjg2..tgk jer ler ga,bar yg seberapa tu..hehehe..
kali nie..Ibu Muiz sertakan sekali ngan resepi..
special buat Mak Lang Muiz..masak tau..
Nnt dah masak..boleh jemput datang umah..


Sotong Goreng Kunyit Black Paper
Bahan-bahan :-

- Sotong (apa2 haiwan pon boleh..janji HALAL di makan...) perap ngan serbuk kunyit..klu pakai ayam..goreng terlebih dahulu..
- 2 biji bwg besar, 2 ulas bawang putih dan sedikit halia (di hiris halus)
- sayur-sayuran..potong ikut suka..
- 2 sudu sos tiram
- 1 sudu serbuk lada hitam..nak pedas..letak byk2..
- 1/2 sudu serbuk lada putih..
- bahan perasa..garam, gula dan pak aji..

Cara-caranya :-

- Tumis bawang besar, putih dan halia sehinga layu..
- masukkan sotong..gaul sebati..
- masukkan serbuk lada hitam, lada putih dan sos tiram..
- bila agak2 sotong dah mula nak masak..masukkan segala sayur2sayuran
- gaul sebati dan tambah bahan perasa..
- siap la..dan sedia tuk di hidangkan..


Ikan Bawal Sweet Sour ( utk MUIZ nie..)

Bahan-bahan :-

- Ikan Bawal di garam dan di kunyit
- Sos cili
- 1 ulasbawang putih, 1 biji bawang besar dan sedikit halia
- bahan perasa..garam, gula..

Cara-caranya :-

- Ikan di goreng dahulu..
- pastu tumis awang dan halia..
- masukkan air sedikit untuk kuah..
- masukkan sos cili
- tambah bahan perasa dan masukkan ikan yg dah di goreng td..
- gaul sebati
- SIAP!!!

Oleh kerana lauk nie tuk MUIZ..
so..takde cili ya puan2..


Sardin Tumis Cili Api

Bahan-bahannya..

- sardin dalam tin apa2 perisa la..ibu guna cap ayam..
- Cili api ikut pedas..
- 1 biji bawang besar, 1 ulas bawang kecil
- sedikit belacan
- 2,3 biji limau kasturi
- bahan perasa..garam..gula..

Cara-caranya :-

- Tumbuk cili api, belacan dan bawang
- Tumis hingga garing
- Masukkan sardin dan perahkan asam limau
- Tambah bahan perasa..
- Gaul sebati..masak hingga betul2 masak..
- sedia untuk di hidangkan..



No comments: