Teman-teman Setia

24 February 2015

Teething Rusk For Muhayra ~ Roti Bakar + Jem Kurma + Kismis


As Salam

Lamanya blog ibu ni terbiar sepi tanpa khabar berita
Tak berkesempatan nak update..lagi2 bila line tak clear..
Dulu ibu dok dlm bilik kat opis...skrg dah dok luar..so..membataskan utk update..
Ni time rehat..bolehlah update ckit2..
Ibu pon rindu nak memblog..

Kali ni ibu nak cite psl  teething rusk..maklumlah..
Anak dara ibu dah ada 4 btg gigi..ari2 sebuk nak asah gigi dia..
Sbeuk nak mengunyah..
Ibu pon buat roti bakar..ke main suka dia..
Sehari ibu bekal kat umah pengasuh 4 slice..buat breakfast
Senyum simpul anak dara ibu..



Bahan2..
- roti whole wheat
- butter unsalted
- Jem kurma + kismis homemade


- Potong roti 4 bahagian
- sapu butter dan sapu jem kurma + kismis
- dan bakar sampai roti agak garing
- ibu guna pemanggang ajaib je..malas nak keluarkan oven


Dah siap..
Simpan dalam bekas kedap udara...boleh tahan dlm 4,5 hari..


Kenapa ibu gunakan roti whole wheat..???
jika anak anda baru nak cuba roti...elok gunakan roti whole wheat..
Kerana ianya lebih berserat dan kurang sembelit..
Roti putih lebih kenyal dan padat..dan boleh membuatkan anak anda sembelit.

Camna nak buat jem kismis + kurma homemade..??
Senang saje..

kurma rendam air panas dlm 1 jam..buang kulit + biji 
dan blend dgn sedikit air + kismis +butter..
dah siap..simpan dlm freeze.. 


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails