Teman-teman Setia

23 January 2015

K.E.C.U.A.I.A.N

As Salam

Kisah ni terjadi masa tahun baru hari tu..
KIra entry throw back la ni..
Kecuaian diri sendiri...
Malang tu kan tak berbau..
huhuhuhu..
Dah la masa tu..babah gi perarakan Maulidir Rasul..
Tahan sakit sendiri la..dgn uruskan anak lagi..
Dengan tangan pedihnya..
Yg Muhayra pulak..asyik nak gi korek je tangan ibu yg tgh berdenyut ni


Tangan ibu ni terkena bubur Muhayra yg tgh asyik menggelegak dlm periuk..
Masa tu dok leka layan fb..pastu teringat yg bubur adik tak kacau lagi..
Gi dapur kacaulah bubur Muhayra..entah mcm mana..tgh ibu syok kacau bubur..
Satu senduk boleh tersiram kat tangan kiri..
Periuk yg ibu guna utk masak bubur adik ni..
Ada pemegang..so masa kacau bubur..tangan kiri dok pegang pemegang periuk..
tangan kanan yg kacau bubur..lepas tersiram..boleh pulak tak tau nak b uat apa..
terus gi sinki..siram tangan guna air..tak terfikir langsung apa nak buat..
masa tu..pedih usah ckp..dgn bubur yg masih terlekat dekat tangan yg sakit tu..
Terus ambik ubat..terus sapu..tahan air mata je masa tu..
Kenanya mmg cikit..tp azab dia...tuhan yg tahu..



ni masa memula kena..baru lg..dlm 5 minit gitu..
tak berapa nampak lagi..


lepas 3 hari..


lepas seminggu...
Masa ni dah strat gelembong dah..


ni keadaan sekarang..kulit yg melecur tu dah terkopek..
tinggal parut..


Pasrah dgn apa yang berlaku..
Ujian kecil buat ibu..
Sakit itukan penghapus dosa-dosa kecil...
Lepas ni kena beringat dan lebih berhati2..
Tp biasalah kan..dah nama pon org dapur..klu takkena minyak panas ke..
Tak kena kuali panas ke..mcm tak sah pulak
Konon kan..mcm lah terror masak..sbb tak terror la..kena camni..
hahahahaha..

22 January 2015

Bubur nasi + sup ayam + labu + avacado

As Salam..

Kali ni ibu nak kongsikan salah satu menu utk Muhayra..
Mana tau boleh jadi rujukan untuk ibu2 diluar sana..
Alhamdulillah..sehingga kini MUhayra belum lagi makan makanan segera..
Ibu masih lagi sediakan makanan utk Muhayra..untuk bawak ke rumah pengasuh..
Di jamin bersih...dan sihat..tiada gara..gula mahu pon perisa tiruan..
Ini penting untuk tumbesaran kanak2 seusia Muhayra

Ibu idak la pandai sangat..tp sekadar berkongsi ilmu..
Ilmu yang sedikit..jika di kongsi..Insyallah bermanfaat
Ibu pon masih menggali ilmu psl pemakanan anak2 ni
lelagi bila Muhayra jenis yang suka makan..
Apa saje ibu masak..dia akan nganga..
ini buatkan lagi keseronokan ibu utk masak..


dan bg pendapat ibu la..bila kita masak makanan anak..
Kita jgn lupa untuk mencubanya..idak la byk...cukup setakat 1 sudu...
kenapa..??? emmm...saje ..hahahahahaha..biar kita tahu..sedap atau tidak..
Yg ni pon ibu try sesudu..boleh tahan rasa dia...lemak2 manis gitu..
Gabungan labu + avacado...mmg mantap...!!!!
Nak tau...sila mencubanya...


Jom intai menu ibu..
Ringkas..tp penuh berkhasiat...dan di masak dengan penuh kasih sayang..


BUBUR NASI + SUP AYAM + LABU + AVACADO


Bahan-bahan
- ayam bahagian dada dibuang kulit
- 2 ulas bawang putih
- 1 ulas bawang merah
- 1 inci halia
- 2 sudu minyak zaiton
- labu dan avacado secukupnya
- daun sup

Cara2..
- panaskan minyak zaiton 
- tumiskan bawang merah + bawang putihav 
- masukkan ayam, tumis sebentar
- masukkan air dan seterusnya masukkan labu + avacado
- masak sampai labu hempuk
- tabur daun sup

* Sup sejuk bolehlah di blend..sebelum blend keluarkan halia terlebih dahulu..
dan masukkan dlm tempat yg kita buat ais
* tiap pagi ibu akan masak bubur nasi, sebelum tu ibu blend beras terlebih dahulu,
basuh beras dan masak seperti biasa
* bila beras dah menggelegak..kecikkan api..dan masukkan kib dup td dlm 7/8 ketul
* dan masak bubur nasi tadi sampai betul2 masak
* lepas masak..sejukkan sebentar dan blend..pastu tapis

21 January 2015

Muffin Rich Coklat

As Salam..

Anak bujang KAMI mmg peminat tegar kek..
Lelagi kek yang berasaskan coklat..mmg cukup suka..
kekadang bila dia dah nak sangat tu..ibu beli je..
tp dlm dok makan tu..mulut bising dok complaint..
Ada je yg tak kena..pastu sebuk kata..ibukan pandai buat..
Nnt ibu buat tau..amboi..puji melangit kat ibu ye..hihihihi..
Baik Abang..ibu yang menurut perintah..

Masa time buat tu...muka tersenyum manis je..
Psstu time tabur coklat chip..ibu suruh abang yg tolong..
Kemain sukanya dia..sebuk canang yg dia tolong ibu buat kek..
Bila dah masak..tak sabar2 nak makan..
pastu sebuk request nak bwk bekal gi school..puji lagi ibu dia..
sebuk kata sedap..
ye la tu abang..makanan feberet abg kan..
cuba ibu masak makanan yg bkn feberet abang..bila ibu tanya sedap tak abang..
mesti abang jawab...sedap ckit je ibu..hahahahaha...
nak ambik hati ibu la tu..



ni sebelum bakar



Selepas di bakar
Alhamdulillah..elok naik gebu...
Jom intai resepi ibu..
Amatlah simple...tak perlu guna mixer..




Muffin Rich Coklat

Bahan A

- 2 biji telur
- 1 cawan gula perang
- 100 ml susu perisa coklat
- 120 ml minyak masak
- 1/2 sudu teh esen vanilla

Bahan B

- 200 grm tepung gandum
- 1/4 cawan serbuk koko
- 1 sudu besar baking powder
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat
- 1/2 cawan coklat chip
- 3 sudu besar coklat chip utk hiasan

Cara-cara

- Satukan semua bahan A, kacau sebati
- Ayak bahan B, kecuali coklat chip
- Lepas ayak, masukkan ke dalam bahan A & coklat chip
- Kaub balik sehingga sebati
- Masuk dlm paper muffin, hiaskan dgn coklat chip
- Bakar dalam oven dgn suhu 170 sehingga masak


20 January 2015

Kisah Anak-anak...

As Salam..

Berabuk dah blog ibu ni..
Tuannya terlalulah buzy nak update..
Ni pon curi2 masa utk update..supaya blog ibu ni idak lah sunyi sepi...
Sekurang2nya...adalah cerita...walaupon dah basi..

Entry kali ni ibu cite pasal anak2 je la..
Mereka ni lah kekuatan yg ibu ada..nyawa ibu dan babah...
Alhamdulillah..

Ibu mulakan dengan abang..


Abang masih bersekolah di Tadika Lama..
Tahun depan baru melangkah ke sekolah rendah..
Alhamdulillah...abang tak byk karenah..
dan yg suka pegi sekolah..klu ari sabtu tu..dia bangun pagi..
Pastu dia risau..mulalah dia tanya ibu..
Pasal apa ibu tak gerak abang..ngapa tak gi sekolah hari ni..
Jenuh la ibu terangkan..sekolah 5 hari...2 hari cuti...
Muka mcm redha..tp tetap x puas hati..

Ni masa balik sekolah hari tu..
Sepanjang balik..sebuk berzikir kat telinga ibu nak makan mee kuah merah..
Spagetti la tu..tak nyempat2..sebuk 3,4 kali masuk dapur tanya dah siap ke belumm
Siap je masak..terus bg abang mkn..senyum simpul terus..

Nampak gigi dia yg rompong tu..??? tu bkn tercabut sendiri..
Tp ibu bwk gi jumpa doktor..sebab apa..?? sebab nak jadi superman..
Sampai gedebuk jatuh ke lantai..haa...baru dia tahu dia tu sebenarnya tak boleh terbang..
Apa jadi..??? Gigi terus goyang..
Bwk gi klinik pon senang...idak la nangis...Alhamdulillah.. senang hati ibu..


Meh ibu cite pasal adik pulak..
pejam celik..pejam celik...adik dah masuk 8 bulan setengah..
Bab meniarap ke depan..mmg laju..
Siap angkat2 bontot nak merangkak..dari meniarap..dah terus boleh duduk sendiri..
Bab makan..Alhamdulillah..mmg selera...apa saje ibu masak...nganga je..
Tetap manja ngan Ibu...ada certain masa..takmau langsung dgn babah

Bab kemas rumah pon mmg rajin..haa...nampak dah...kerajinan dia..
huhuhuhu..
dah besar kena lagi rajin tolong ibu...
tp 3,4 hari ni moody ckit...sbb 4 batang gigi keluar serentak..
Tu yg tetiba ngamok tak tentu pasal tu..

Apa sekali pon perangai kalian,ibu tetap sayang kalian sampai syurga..
kasih ibu sampai akhir hayat ibu...




13 January 2015

Two Easy Ways To Style Your Bracelet

Saya ada satu soalan, dalam banyak-banyak jenis aksesori wanita apakah yang paling anda suka? Well, kalau ditanyakan soalan ini kepada wanita pasti banyak jawapan yang kita akan dapat. Ada yang akan kata cincin, rantai leher, barang kemas, cermin mata hitam dan macam-macam lagi. Ini disebabkan industri fesyen dibanjiri dengan pelbagai koleksi aksesori untuk wanita. Terdapat begitu banyak pilihan aksesori yang boleh dipilih oleh wanita. Tidak cukup dengan itu, sangat mudah untuk dapatkan these little things di luar sana. Banyak kedai dan butik  di shopping malls, bahkan di gerai-gerai kecil di sepanjang Jalan Tunku Abdul Rahman ataupun Petaling Street yang menjual benda-benda kecil ini. Disebabkan faktor yang samalah nilai pasaran aksesori berjumlah ratusan jutaan ringgit ataupun lebih di seluruh dunia!
Namun sekarang ini apa yang kita boleh lihat antara jenis aksesori yang paling popular ialah bracelet. Ianya menjadi kegilaan ramai wanita muda dan remaja sejak akhir-akhir ini. Malah sehingga ada tutorial bracelet wanita online yang kita boleh dapatkan di Google ataupun Youtube! Ada beberapa basic rules dalam mengenakan bracelet, namun terdapat dua yang paling mudah dan sesuai untuk digayakan semua orang.
Bagi wanita yang mementingkan elemen glamour ataupun mahu kelihatan lebih menyerlah ketika menghadiri majlis ataupun parti, bracelet seperti di atas amat sesuai untuk dipadankan dengan mini dress ataupun short dress bersama clutch dan kasut tumit tinggi wanita berwarna keemasan ataupun gold. 
Manakala untuk tujuan yang lebih santai ketika keluar bersama rakan-rakan pada hujung minggu, padankan bracelet dengan rekaan detail di atas bersama women top, seluar jeans dan kasut ala boot. This combination will totally bring out that fun side of your personality and good taste in accessorizing. 


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails