Teman-teman Setia

21 November 2014

MH ~ Anugerah Terindah



As Salam..

Muizuddih Haqimi... Muhayra Hafiyya..
Amanah dan Anugerah Terindah buat Ibu dan babah..
Penawar segala duka..pengubat duka lara...
Kehadirannya membawa 1000 rahmat dan berjuta rezeki...
Sumber inspirasi..harta ibu dunia akhirat..

Untuk pengetahuan semua..ibu bkn seorang yg senang utk dpt cahaya mata..
3 tahun usia perkahwinan..baru ibu dpt merasa berbadan dua..
Tp DIA lebih tahu segala2nya..dipinjam didalam rahim ibu hanya 3 bulan...
Tak dpt ibu bayangkan perasaan ketika itu..
5 tahun selepas itu..baru ibu dpt merasa berbadan dua kembali..
5 tahun lepas abang MUIZ besar..baru ibu berpeluang mengandung kembali..
Itu semua percaturan Yg Maha Esa..sebagai hamba..ibu akur dgn kehendaknya..
Ibu percaya..Ada hikmah disebalik semua ini..
Kita hanya mampu merancang..tuhan yg menentukan segalanya..

Ibu tetap bersyukur dgn kehadiran 2 cahaya mata..
Amanah drNYA buat K.A.M.I..
Akan ibu belai..akan ibu jaga hingga akhir hayat..
Segalanya buat mu..
Wahai anak-anak ku..


p/s :- Pada yg diluar sana...walau belum punya rezeki cahaya mata..
Apa yg ibu boleh kata...teruskan usaha..teruskan berdoa..jgn putus harap..
Insyallah.. DIA Yg Maha mengetahui bila masa yg sesuai utuk DIA beri rezeki...
Percaya pada Qada' & Qadar.. Insyallah..Rezeki itu Rahsia DariNYA..
Cepat Atau lambat..DIA lebih mengetahui..sebab DIA suka pada hamba yg meminta..
Tanda kita selalu dan tak lalai dr mengingatiNYA.. Wallau'alam...




Kue Tiow Goreng Kerang + Telur Mata



As Salam...

Salam pagi jumaat...
Alhamdulillah..sempat gak ibu bangun dan masak utk bekal ke opis hari ni..
Sejak ibu bangun awal untuk masak bekal adik..
Sesambil tu..boleh gak ibu masak utk bekal ke opis..
Jimat belanja pagi ni..
Sedap tak sedap...belakang kira..
Janji ibu masak dr hati..masak dgn iman...
hahahahaha...

Mmg minggu nie..ibu sempat masak buat bekal..
Cuma yg tak sempatnya..ambik gambar..
Kekadang terus masuk mulut..tak sempat berpossing pon bekal ibu..
dan ibu ada masalah pulak..masalahnya..
kekadang ibu sampai takde idea nak buat bekal apa..
Udah tak tau nak masak apa lg buat bekal

Yg paling happy mesti lah babah..
Senyum meleret2 minggu ni..tiap hari makan dr air tangan isteri dia..
Berkat rumah tangga..betul tak babah..???
Haip babah...ckp betul...nnt ibu tak mau masak...
hahahahaha..ugut nampak..
takde la..ibu gurau2 je..gurau2 kan bawak bahagia..
ckp betul lg...nnt ibu merajuk..
hihihhihiihi..

OK la..jom kita bekfes...
Nak gi pantry..buat Nescafe 0 panas..baru kena..
Tu makan dia...
Jemput makan semua...


OK bye...

20 November 2014

Kuih Donut

As Salam..

Ni menu minum petang ari minggu ari tu..
ari sabtu ibu dah buat Kuih Lapis
Puas fikir nak buat menu apa..
Nak buat kuih yg senang2 je...lagi pon dihujung2 bulan nie..
paham2 je la..bahan mentah kat umah dah makin susut..
dah la bila dok umah..asyik lapar je..
tu yg merajin kan diri buat kuih utk minum petang..

Tetiba terpandang mauripan..check tarikh expired dulu..
mana lah tau...sbb ibu nie ada satu habit yg susah nak hilang..
habit ibu..ibu suka sgt beli barang..kononnya nak buat..
tp tak terbuat2...sampai expired...tu yg susah tu..
Ibu selalu nak buat sesuatu..tetiba bahan takde..so..tak jadi buat
Bila gi kedai...ibu beli...pastu mood nak buat..takde plk time ada barang..
Sampai barang tu expired..tu la citenya..
haaa...paham ke idak ni..tak paham..nnt wassup ibu yea..
hehehehehehhe...

pedulilah hal tu...jangan dikisah...itu mmg penyakit ibu..
jom kita mendonut..
hahahahaha...


Donut yg telah siap di bancuh dan diperap...
Buat 2 cawan je..sekali dia kembang...setaman ko...
hahahahaha..


Abakan jika terlihat ada kecik..ada besar..
Ada yg senget..ibu main balun je..
nak makan sendiri kan...


Taraaa...!!!
 siap dah donut gebu gabas ibu...
Gebu mcm pipi ibu..tp gebu lagi pipi Cik Fiyya...
hahahahaha...
separuh letak gula..separuh celup coklat..
Yummy....!!!

Ni ibu share resepi donut ibu yg paling simple..
mesti jadi punya..klu tak jadi..bukan salah ibu mengandung tau...
hahahahaha...ada kena mengena ke..??????


Resepi : Kuih Donut

Bahan-bahan:

-  2 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar marjerin 
- 2 sudu besar mauripan *
- 2 sudu besar gula *
- 2 sudu besar susu pekat manis *
- 1/2 sudu kecik garam
- 1 cawan air suam *
- 1 biji telur

Cara-caranya :

- Satukan bahan yang bertanda *, Tunggu sampai berbuih dlm 10 minit, ke tepikan
- Dalam bekas yg lain, gaul tepung + marjerin + garam
- masukkan adunan air td sikit..demi sikit..klu masih lembik..masukkan tepung 
- Uli dlm 10 minit sampai adunan tidak melekat di tangan
- Perap adunan dlm 1 jam sampai adunan kembang
- lepas perap (elok naik kembang) tumbuk2 adunan td dan boleh bentukkan donut
- Perap dalam 5 minit lagi..barulah di goreng
- Goreng jangan api besar tau..nnt dalam tak masak.


# sorry la..ibu tak pandai nak tulis resepi..hahahahaha...



SELAMAT MENCUBA



18 November 2014

Dinner KAMI 151114


As Salam..

Jangan bosan plk bila masuk blog ibu ni..
Asyik2 cite psl makanan je..mcm takde benda lain kan..
Mana lah badan tak mcm dipam2..
huhuhuhu..
Ni adalah terapi buat ibu sebenarnya..
Time hujung minggulah...nak jamu family dgn air tangan sendiri..
Hari kerja..kekadang sempat masak..kekdang tak sempat..
Bagi ibu..ibu lebih bahagia bila tgk org yg disayangi mkn dr air tangan kita sendiri..
berkat rumah tangga gitu...
Biarlah apa org nak kata..tp ibu mmg bahagia mcm ni..

Ari sabtu ari tu...entah kenapa dok teringat2 kat lauk sambal berlada bonda...
Teraa2 mcm sambal berlada ibu kat anak tekak ibu..
pagi tu ibu dah buat nasi lemak time bekfes..ibu igt cukup sampai tgh ari..
Tp abis dah...so..dinner kena lah masak..
Sbb plan mmg tak mau kuar rumah ari nie...
nak makan..pastu tido..bangun tido...makan...
hahahahaha...

Dlm kul 3.30 ptg tu...baru nak cari bahan basah..
Ke mydin la jawabnya...
Nak ke pasar..tokey ikan pon tgh tido...
hihihihihi...
Sampai mydin..babah drop ibu..anak2 sila behave dgn babah ye...
Ibu nak gi cari ikan..



Tercipta menu kat atas nie...

- Ikan Berlada 
- Rebus Kerang
- Sup sawi + Fish ball

Kerang tu...mmg babah balun sorang...sbb ibu tak makan kerang...
setakat 3,4 ketul tu..bolehlah..buat syarat org kata..
Sup sawi tu pulak..mmg ibu yg balun sorang...babah tak minat mkn sawi..
Kira fair & Lovely kan...hehehehehe...

Perut pon udah kenyang...
Rerasa apa aktiviti yg best time nie...
Haa...ibu ada satu idea...!!!
Anak-anak...!!!
Jom...kita main nak..Ibu ada satu permainan...
Sapa tido dulu dia menang...
hahahahahaha...





Puree Carrot + Kurma


As Salam..

Entry kali ni nak cite psl solid food Muhayra..
Memandangkan Muhayra sudah genap umurnya 6 bulan..
Ibu dah start bg Muhayra makan..

Ibu dah start bangun awal pagi..utk  memastikan..
puree Muhayra fresh from dapur ibu..
hahahaha..
Tiap ari ibu akn fikir menu utk ibu buat bg Muhayra makan..
Walaubagaimanapon..amboi..bahasa surat gomen..kih...kih..kih..
Ibu tetap gunakan kaedah 4 hari tempoh percubaan..

Menu puree kurma + carrot ni masuk hari ketigaa ibu try..
nampaknya...mmg adik tak reject  langsung..
Suka sungguh dia..lambat ckit..mulalah mulut dia bising dok jerit2
Smlm Ummi bg tau pon..Muhayra suka makan..
Suap je abis..suap je abis..
Suka ibu dengar.


Cara ibu buat Puree ni..

Ibu rebus carrot + kurma dgn sedikit air..
caroort sila buang kulit dulu..dan kurma buang biji ye ibu2 semua..
ambil bilangan ganjil utk kurma..ikut sunnah ..baru berkat..
Jgn letak air byk2 tau..klu boleh masak guna air yg telah ditapis..
Klu air paip direct tu..agak byk klorin..
Ini pendapat ibu tau..jgn hentam ibu...
Ibu takut...hihihihihi..

Bila carrot dah hempuk...tuutp api..dan blend halus..
Lepas tu tapis..
Barulah menghasilkan puree yg halus mulus lagi lemak berkrim..
Di sukai Muhayra...hihihihihi
Dan bila nak suap anak makan...
baru campurkan dgn sedikit susu yg anak kita minum..



Berselera sungguh Muhayra makan..
Bila tgk Muhayra berselera...ibu pon try test sesudu..
Wah,...mmg yummy la..
patut la adik suka...

Lepas ni ibu kena rajin berekperimen..
Ibu berjanji pada diri sendiri...selagi boleh..ibu akan masak utk adik..
No fast food..!!!!
Semoga segalanya dipermudahkan...
Insyallah...




17 November 2014

Kuih Lapis

As Salam

Igt tak entry ibu masak nasi lemak yg bwk bekal gi kerja ari Jumaat tu..??
Kat entry INI
Masa tu ibu beli kelapa parut sebiji..
belen kelapa parut buat nasi lemak.ibu simpan dlm freeze.. 
Sbb ari tu babah ada bg tau..nak makan kuih lapis..
Klu beli asyik tak puas makan..

So...ari sabtu...lepas masak bekfes..terus gigih ibu buat kuih lapis..
Buat awal2..sbb ptg nnt dah sejuk...baru senang nak potong..
Babah memang suka mkn kuih2 tradisional nie..
Terutama kuih kukus2..Mcm kuih lapis..kuih kasui..kuih tepung talam..
Tp bila masak kuih2 gini..mulalah teringatkan arwah ibu mertua..
rajin sungguh masak kuih2 mcm ni..
Rindunya...terlalu cpt Arwah pergi..
Al-Fatihah buat Arwah...

Time ibu kukus kuih nie..dpt steam muka secara percuma tu...
.Terus rasa fresh je muka kena wap kukus...hihihihii.
Feeling mcm kat Spa..
Yg babah plk..terus senyum simpul..ibu buat kan kuih feberet dia...
Sampai tak sabar2 suruh potong..
Abg Muiz pon mkn gak kuih nie sepotong..
Walau sepotong..ibu rasa happy sgt2..
Klu idak..nak suruh cuba mkn benda baru tu..bercinta sungguh!!!!



Kuih lapis baru kuar dr kukusan...


Tersenyum puas...bila buat kuih menjadi.. Alhamdulillah...


Potong siap2...senang nak makan nnt...


Alhamdulillah...
Siap jgk menu utk minum ptg..
Layan dgn Kopi 0 kaw..mmg marbeles...

Ni ibu share resepi..

Resepi Kuih Lapis

Bahan-bahan

- 3 cawan tepung beras
- 3 sudu tepung gandum
- 3 sudu tepung jagung
- 6 cawan santan dr sebiji kelapa
- 11/2 cawan gula (Ikut manis sendiri)
- 1/2 sudu garam
- pewarna makanan

Cara-cara

- panaskan santan jgn sampai menggelegak. Tutup api
- masukkan semua tepung + gula + garam
- kacau sebati dan tapis
- bahagi ikut nak bape kaler, titis pewarna
- pengukus perlu dipanaskan terlebih dahulu
- loyang disapu sedikit minyak
- kukus selapis2, selama 5 minit..
- kukus yg last dlm 20 minit
- sejuk baru potong, guna pisau plastik



"SELAMAT MENCUBA"

14 November 2014

Bekal K.A.M.I 141114

As Salam..

Syukur..sempat masak dan bwk bekal pagi ni..
Alhamdulillah...dipermudahkan segalanya...
Plannya smlm ibu nak buat Nasi lemak..tp umah black out pulak..
walaupon black out..misi masak puree utk adik..tetap di teruskan..
walau hanya ditemani lampu suluh dr handphone..
Gi kedai 24 jam..boleh plk takde jual lilin..
Kat umah boleh plk tak simpan stok lilin..
So..guna je lah henset..

Pagi ni..bangun kul 5.30 am..terus mcm lagak master cheff..
Capai itu..blend ini..tumis yg tu..rebus yg nie..
Dlm kul 6.30 pagi..siap semuanya..
Rehat dlm 5 minit..terus capai tuala..gi mandi & solat subuh pulak,,
lepas solat bersiap plk nak gi opis..
Lepas tu..tukar pampers adik...angkat pulak adik gi umah Ummi..
Jalan kaki tau gi blok lagi satu...bwklah segala barang keperluan adik..
Berpeluh gak la..dgn berat adik 7.5 kg + barang dlm 2 kg..
Begitulah rutin ibu skrg nie..
(harap2 kurus la..hahahahaha)
tp camna nak kurus..
makan pon tak healthy.. kan...?????

Senyum simpul tau bujang KAMI ari nie..
Mana taknya..bawak bekal menu feberet dia..
Siap ckp..klu camni selalu..kan best..
best tu mmg Best Abang...tp klu nasi lemak selalu..naik jemu ibu..
kang makin tembam la ibu ko ni bang...
hihihihihi..



Inilah bekal KAMI ari

- nasi lemak + sambal bilis + telur dadar (Ibu & babah)
- nasi lemak + telur mata utk abang
- puree buah lai utk adik

Smlm masa ambik adik..Ummi bg tau..adik suka makan puree buah lai ni..
 lambat bagi ckit...mulalah dia menjerit..
bila ibu dgr..
berbaloi pengorbanan ibu masak guna lampu suluh smlm..
Biar penat & letih ckit..tp bila anak suka makan...hilang semu lelah badan ni..
Alhamdulillah..

So ari ni pon ibu buat Puree Buah lai lagi..
Ibu ikut yg 4 days wait rules @ 4 hari tempoh percubaan...
Nak tgk...samaada adik ada alergik tak dgn makanan tu..
Jika 4 hari tu adik ok..maknanya makanan tersebut dikira LULUS..
Nnt la..ada masa ibu buat entry psl ni ye..






Air Buah Terlajak Sedap di Food Court Anggerik Mall, Shah Alam

As Salam..

Time ibu tak bwk bekal..bila time lunch hour mesti akan berdating dgn babah..
Gi isi perut..time ni la nak berdua2an..time ni juga bincang psl keluarga..
tanpa di ganggu oleh anak2..sesekali mesti kena berdua..
Baru teguh umah tangga..
Eceeehhhh....!!! 
hihihihi..

so..selalunya tempat makan yg jadi pilihan..
Kat Food Court Anggerik Mall, Shah Alam..
Kat situ selain makan yg murah..Yg paling tak tahan..
Ialah air buah dia..
mmg super terlajak sedap..
Semua serba serbi cukup..sesedap rasa..

Klu naik tingkat 1 area food court tu..kedai yg hujung sekali..
Mmg kat situ jenis stall yg jual air..jual air saje..
Yg jual nasi campur..tak jual air pon..
Eh..faham ke idak ni..??
Tak paham..kena dtg sendiri tgk..
hahahaha...


Ni la rupa bangunan Anggerik Mall..


Mempersempahkan.. !!!!!
Ni la rupa air buah terlajak sedap tu..
Dgn pekat..sedap..sejuk..yg paling best..siap pakej ngan buah sekali..
Mmg takkan kongsi la..
Sedap bak hang..!!!
Terlajak Sedaaapppp....!!!!!


Time ni order Air Tembikai dan Air mangga..
Air mangga dia..mmg yummy..pekat udah rupa air mangga lassi...
Abaikan model air buah belakang yg super duper terlebih kembang tu...
Time ni...Muhayra dok dlm perut lg...masa ni tunggu ari nak beranak..
So..sebelum kena pantang..baik kita minum dulu..
hahahahaha...

So..pada sesiapa yg berdekatan...mari lah mencuba air buah terlajak sedap ni..
mmg tak nyesal punya..
Hahahahaha...
Baik punya promote...
Promote ikhlas nie..tak dpt komisyen pon...
hihihihihihi..




12 November 2014

Muhayra Hafiyya ~ 6 Month Already



As Salam,,

11 November 2014..genaplah Anak Solehah ibu ni 6 bulan umurnya..
Bermakna..dah boleh start solid food..
dan bermulalah episod ibu bangun di awal pagi..
Insyallah...ibu nekad buat sehabis baik..sebaik yg mungkin..
dan ibu harap ibu dpt terjaga awal dr tido yg lena..
hihihihihi..
Ye lah..kekadang ada gak ibu kesiangan..terlewat bangun..
rasa mcm dah kunci jam..tp entah kenapa tido sampai tak sedar..

Perkembagan Muhayra di usia 6 bulan ni..

~ Timbang kat Klinik masa cucuk imunisasi 6 bulan ari tu..dah 7.5 kg.. Alhamdulillah..
~ Expert dah bab meniarap ni..boleh berguling2 mcm cite hindustan..sedar2 dah dekat bawah meja
~ dah start angkat punggung...mcm nak merangkak
~ Mula dah kenal org..klu org yg tak biasa dia tgk tu..mmg dia akn scan muka org tu dr atas sampai bawah..pastu klu rasa dia tak kenal..dgrlah dia menangis.. ngan babysitter pon sama..klu cuti 2 hari tu...hantar ari isnin...mulalah dia buat kawad cam.. dia tenung muka ummi dia..pastu baru dia senyum..
~ Pantang abang agah cikit..ke main suka bebenor..ketawa sampai tersedu2..hahahaha...
~ pantang ibu hilang kejap dimata..mulalah tercari2..nie time ibu gi pasar..ibu tinggalkan dgn babah kejap...mulalah..rasa gelisah je..tp bila ibu dah ada dpn mata..takde plk nak nangis...

Ibu & babah sentiasa berdoa yg terbaik untuk anak2 KAMI..
Kalianlah harta dumia akhirat dan Amanah buat KAMI..
Kehadiran kalian membawa 1000 hikmah dan senyum kalian penawar duka lara KAMI.. 
Alhamdulillah...

Celebrate Birthday Ibu

As Salam...

Masa time besday ibu..ibu mmg plan utk jamu adik2 dan ipar duai..
Rasanya lebih manis dan berkat lagi dgn kehadiran mereka semua..
Kebetulan ibu off ptg hari tu..
Sbb bwk adik gi cucuk imunisasi 6 bulan..
So..blk dr klinik terus bergegas utk masak..
Tp sebelum tu..ibu mmg dah siap sedia bahan2 utk masak pon..
Memula ibu cadang lepas blk klinik nak gi beli barang..
Nasib baik gak ibu dah siap beli barang2 mentahnya..
sbbnya abis kat klinik pon dekat kul. 4.30 pm..
So..sampai umah dekat kul 5..
Mmg jd lipas kudung la..




Ibu jamu adik2 dan ipar duai dgn Nasi Arab Air Tangan Ibu..
Tengaok...besday masak sendiri tau tuk jamu org makan..
Ala..ibu tak kisah..
dah mmg ibu suka bab masak2 nie..


Sempat gak ibu buat puding mangga + nata de coco
Seronok tgk anak2 buah ibu berebut2 makan..
Muiz pon sama gak..mmg feberet dia puding ni



Carrot  Cake + Walnut With Cream cheese... Amboi..begitu pjg nama kek ni..
kek ni ibu tempah je..memula mcm nak buat gak..
tp atas kekangan masa..so..ibu tempah je..




Kasi kaum Adam menjamu selera dulu....
Sbb adik ipar ibu yg pki baju melayu kaler cream tu..
Nak gi ngajar..dia ngajar saudara baru yg baru masuk islam..



Cutting cake time..
2 yg perempuan pki baju biru tu..anak buah ibu..
Yg pki seluar pink tu...mmg geng MUIZ..
Klu diaorg bergabung..Meletop...!!!
hahahahah...


Perasan mcm anak 4 plk..
Nampak je ada 4 org kan..tp..dia punya kecoh..dia punya sepah..
Ngalahkan 40 org..
hahahahaa


Ibu with anak dara kecik..
emm...tunggu la sikit masa lagi...
Bergabung dgn kakak & abang...
Haru biru tau...
bertambah gamatlah suasana...


KAMI...happy Family...
Alhamdulillah...

Ibu bagi pihak keluarga..
merakamkan juitaan terima kasih pada adik2 ibu yg sudi memeriahkan suasana..
walaupon di sambut secara kecil2lan..tp tetap meriah..
Terima kasih juga buat babah..tengokkan anak2 time ibu tgh ligat bersilat kat dapur..
Budi2 anda semua..insyallah..Yg Maha Esa akan membalasnya..

Juga buat semua teman2...sahabat2..Kakak2...Adik2...Keluarga...
Yg beri ucapan tanda ingatan...yg beri doa...
Terima Kasih ibu ucapkan...
Ibu sgt2terharu & sgt2 menghargainya
Semoga doa kalian semua di Makbul oleh Yg Maha Esa





11 November 2014

S.U.P.R.I.S.E !!!!!


As Salam...

Smlm ibu off petang..sbb ada temujanji untuk adik kat  klinik..
Check up 6 bulan + cucuk imunisasi..
So..lunch hour terus bergegas nak balik dah...
Kena berkejar2 masa..nak lunch lgi..
Nak solat..nak gi umah baby sitter..nak gi klinik pulak..
Turun dr opis..babah dah siap sedia tunggu kat keta...

Ibu tak syak apa2 pon..dah tak mengharap hadiah sekali pon..
Ye lah..Ibu dan babah kenal hampir 13 tahun...kahwin pon nak masuk 11 tahun..
Byk dah hadiah yg dah babah beri..
lelagi sejak ada anak ni...keperluan anak-anak lebih penting..
bagi ibu..cukuplah sekadar ucapan tanda ingatan

Tapi rupanya ada suprise untuk ibu...
Masuk2 je keta..babah dah stand by dgn sejambak bunga..
Terus ibu senyum simpul..tak terkata..diam seribu bahasa..
Kelu lidah untuk berbicara...
hahahahaha...




Roses putih + roses merah...
Mmg feberet kaler roses yg ibu suka...



Terima kasih babah...ibu sgt2 menghargainya..
dan ibu sgt2 terharu...
Love you till jannah...




10 November 2014

Happy birthday to Me...!!!!




As Salam...

Alhamdulillah...Alhamdulillah...Alhamdulillah...
masih bernafas dibumi Allah..masih di beri peluang terus sujud dan bertaubat kpd mu..
masih diberi kesempatan utk membuka mata dan melihat org2 yg menyayangi dan di sayangi..
Di beri kesihatan yg walafiat sehingga kini..
Syukur...syukur..syukur...

Tiada apa yg ibu harapkan pada hari ini..cuma doa dr anda semua..
Dan semoga doa kalian semua di makbulkan oleh Yg Maha Esa...
Aamin...Aamin..Aamin...





P/S ~ update laju-laju...sbb buzy sgt dah 3 hari tak masuk opis minggu lepas sbb gi kursus..
Ptg ni nak half day plk...bwk Adik gi cucuk...












04 November 2014

Tomyam Putih vs Telur Dadar

As Salam...

Semalam balik kerja terus singgah pasar malam area dekat dgn umah..
Terus laju je ibu pegi area sayur..main pilih je sayur..
Tp masih belum fikir nak masak apa..
tetiba teringat kat daun limau purut yang ibu kutip masa balik kg ari tu..
Limau nipis pon ada ibu bwk dr kampung..
Terus dpt idea..buat menu simple je la..
Lagi time ibu tgh sakit tekak ni..dpt hirup tomyam panas2..
Buat masam2 + pedas..ok jgk ni..

Selalunya ibu buat tomyam yg kaler merah..
Kali ni ibu buat kaler putih je..
saje tukar selera..pada mulanya babah mcm berat je bila ibu kata buat tomyam putih..
Mmg jarang ibu buat pon..selaunya mmg buat yg kaler oren merah tu je..
tp lepas hirup kuah yg ibu suruh tyr..terus sengih..
Tak rasa lagi kan..
hihihihihi..



Bila buat tomyam...lawan dia mesti telur dadar..
Satu kombinasi yg mmg paling cun..
2 lauk ni dah cukup utk pikat selera..
Klu makan kat umah..ibu akan makan nasi dlm mangkuk..
Letak nasi..pastu kuah tomyam  banjir..makan pakai sudu..
Berpeluh bak hang..
Klu kat kedai...segan pulak buat camtu..
hahahahaha..

So..tomyam masih berbaki..
Esok boleh tapau gi kerja..
OK bye..

03 November 2014

Bebola Ikan Bilis

As Salam..

Biasalah di hari cuti..nama saje cuti..
Tp idak la bercuti namanya...cuti dr pegi kerja je..
Tp kerja rumah lg byk yg perlu di bereskan..
kekadang blk keja tak sempat nak sapu umah beriya..
Setakat jgn berabuk je..time cuti la..
Siap mop semuanya..

Siap semua kerja..tgk jam..dah masuk tgh ari..
Adoi..kejapnya masa berlalu..klu dok opis..rasa lamanya nak masuk lunch..
Lunch ibu ngelat tak masak..
sbb bekfes pagi td ibu goreng bihun..
Babah kata lunch nak ulang blk mkn bihun..
So..ibu senyum je la..dlm hati..selamat..
hahahahaha...
Yg abang MUIZ plk..takmau mkn bihun..nak nasi..
pepagi masak  nasi 1 pot dulu tuk abang...lauk abang senang je..telur mata + kicap je
So..masa ibu luruskan pinggang..
Mahu lelap sekejap...
Pinggang ibu dah mula rasa sengal2..
huhuhuhu..

Bangun dr tido..perut minta di isi..
Masuk pantry dulu..tgk apa yg ada..
Teringat ada sorang kakak kat opis lama dulu..
Ajar buat bebola ikan bilis..
Bolehlah buat....layan ngan Teh 0..
Mesti terbaik...

Bahan2nya sgtlah mudah..
- tepung gandum
- ikan bilis yg direndam dgn air panas dan di tumbuk
- 1 labu bawang besar di hiris halus
- Air panas yg baru masak
- Garam secukup rasa

Cara2nya..


Masuk semua bahan dlm besen...
Masukkan air panas, gaul perlahan2..gunakan senduk..
Gaul sehingga tepung td nampak melekit di tangan..


Basahkan tapak tangan dgn air
dan bentukkan bulat..


Panaskan minyak dgn api sederhana..
Masukkan bebola tadi..
dan goreng sehingga kekuningan..


Bolehlah di hidangkan bersama sos kegemaran anda..
Ibu layan dg sos cili thai..
Hirup dgn Teh 0 panas..
Mmg best..


Good Luck Pak Tam..





As Salam...
Hari ni bermulalah exam SPM..
dan tahun nie Pak Tam MuizMuhayra salah sorang calon pada tahun ni...
Pak Tam ni anak lelaki tunggal dlm keluarga ibu..



Sgt la manjanya dgn ibu dr kakak2 yg lain...
Mana taknya...masa dia lahir dulu..ibu org yg kedua tgk selepas bidan tgk..
Masa tu..Bonda bersalin kat rumah je..tak sempat gi hospital..
Tp disambut oleh bidan kerajaan..masa tu hanya ada bidan..bonda dan juga ibu..
Time tu ibu baru form 4..dr kecik..sampai ibu kerja kilang masa tu..
mmg Pak Tam ni ibu yg asuh..
Sbb tu la dia manja ckit dgn ibu..

so..hari ni ari penentuan arah tuju Pak Tam..
Buat betul2..tenangkan fikiran..
Igt segala pengorbanan bonda dan abah telah beri..
Insyallah..kejayaan pasti dlm genggaman..
Buat yg terbaik...!!!!

Along sentiasa berdoa utk Pak Tam..
Org yg berusaha..pasti akan dpt kemanisannya..
lepas ni kena pergi ke peringkat lebih tinggi..
Insyallah...
Pak Tam kena igt..kejayaan bkn untuk org lain..
Tp untuk diri sendiri di masa akan datang..
Dimasa akan dtg..lg penuh dgn pancaroba dunia..
Masa tu..org yg berilmu akan dipandang dan di sanjung tinggi..
Percayalah ckp Along..
Gunakan peluang yang ada..jangan sia2kan..








LinkWithin

Related Posts with Thumbnails