Teman-teman Setia

28 August 2014

Presenting.. My Princess...


As Salam...

Pertama kali ibu nak minta maaf pada princess ibu..
bukan apa..baru ibu berkesempatan nak buat entry utk adik..
Takde istilah pilih kasih..tp masa tidak mengizinkan..
huhuhuhuhu..

Alhamdulillah..semua dah sedia maklum..
Ibu dah selamat melahirkan adik MUIZ..
Ianya seorang puteri...


Inilah puteri KAMI..masa ni baru berusia 3 hari..
Sepetkan mata dia time ni..geram sgt2..
pipi dia tu selalu jd mangsa buli ibu..

dan KAMI telah bersepakat memberi nama..


Lahir pada 11 Mei 2014..bersempena dgn hari ibu
7.53 petang..secara caesarean..
dengan berat 4.2 kg di Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang

Setelah ibu bertarung nyawa selama 2 hari..
Ketuban pecah dari hari sabtu 10 mei 2014..
tetapi 2 hari tu hanya bukak 3 cm sahaja..
So doktor decide untuk c-zer..
Asalkan baby selamat itu sudah cukup buat KAMI..


Wajah2 puteri KAMI..

Ada yang bertanyakan maksud nama puteri KAMI..
Nama diberi setelah bertanyakan dgn seorang ustazah yg juga seorang guru yg mengajar Bahasa Arab..
Mmg plannya nak bg nama bermula denagn huruf M dan H..
Kononya nak ikut mcm nama Abang dia..
Muizuddin Haqimi
Byk gak nama yg Ustazah cadangkan..
dan KAMI sepakat memberi nama

MUHAYRA HAFIYYA

Muhayra yang bermaksud = Yang Mahir
Hafiyya yang bermaksud = Yang Menghiburkan Hati / Yang Beragama / Yang Lembut

Semoga nama yg KAMI pilih nie membawa keberkatan.. dan jadi anak yg solehah...Amin..


Muhayra Hafiyya terkini..kuat menyembang skrg..klu diagah..suka senyum + ketawa..
mmg pandai menghiburkan hati KAMI..
bersesuai dgn makna namanya..

Inilah Anugerah dan Amanah drNYA buat KAMI...
Alhamdulillah..





26 August 2014

Aidilfitri 2014

As Salam...

Sebelum Syawal melabuhkan tiranya..
Kali ni ibu nak cite tentang syawal KAMI..
Alhamdulillah..tahun ni kali pertama beraya dgn ahli keluarga baru..
Agak kelam kabut cikit ibu beranak 2 beraya tahun nie..
hahahaha..bunyi mcm gaya anak 5..
ialah..dgn baru abis pantangnya..so..persiapan tu agak bersederhana tahun ni..
Apa2 pon syukur Alhamdulillah..
seronok raya tahun nie..


Atok ngan nenek..dah ada 4 org cucu..
Alhamdulillah..


Ni la keluarga KAMI..
kebetulan sama tema kaler ngan atok & nenek..
Tak rancang pon..cuma masa ni ibu masih dlm pantang..
nak gi cari baju raya..paham2 jer la..
Ibu dah pesan ngan babah..cari kaler baju yg kalernya yg ibu ada..
Sebenarnya..baju tu ibu beli kat vietnam ari tu..tak pakai lg..
Yelah masa tu ibu tgh pregnant..lepas bersalin..ibu melaram ngan baju2 yg ibu beli kat vietnam ari tu..


Ini keluarga KAMI..Alhamdulillah..
Nangis plk Muhayra time nie..time tido..kena paksa bergambar..
apa lg..nangis la..


ni adik dah x nangis dah..
Touching tgk gambar nie..
Alhamdulillah..dgn rezeki yg dikurniakan..


ni keluarga Mak Ngah..
tema kuning di Raja tahun nie..



Ni keluarga Mak Lang..
Masih berdua..
Ada hikmah disebaliknya..jgn putus harap..
insyallah..usaha + doa..

 

Ibu with anak dara..
nak gambar ngan anak teruna..paham2 jer la..tu pon puas ajak bergambar..


Ni pak tam ngan Mak usu..masih sekolah lg..
Pak tam tahun ni ambik SPM..mak usu baru ting. 2..
Dorang berdua ni..kekadang buat ibu hilang sabar..
Maklum lah anak remaja..
kecik besar..kecik besar je along tgk kamu berdua ni..
huhuhuhu..





Breakfast Pagi Sabtu


As Salam...

Lama tak buat entry masakkan..
So kali nie ibu nak cite breakfast ari sabtu ari tu..
Bangun pagi..selesai subuh..terus ke dapur..
Bertafakur depan peti sejuk..fikir apa nak buat sarapan..
Terpandang nasi belen malam td..terus dpt idea..

Buat nasi goreng biasa je..sbb senang abg MUIZ nak mkn..
Klu buat pedas kang..kena masak lain utk dia plk..
So..bila nasi x pedas..
Ibu pon tambah lauk..


Lauk yg masak..
- Telur Hancur Berlada
- Sambal Bilis Tempoyak
- Pekasam Daging

Peh..sedap tu layan lauk2 simple mcm nie..
dpt ulam2 lg best..
terus tersandar kekenyangan..
so..tgh ari nie ibu skip masak..
sbb nak gi open house..

Untuk info..
pekasam daging itu ibu beli ngan sahabat ibu di alam cyber..
jauh di terbangkan dr perlis..
mmg betul2 sedap pekasam daging yg dia jual..fresh sgt...dan dagingnya juicy ..
Mmg sekali mkn..sure bertambah nasi..
abis diet nasi weekday ibu...
hahahahha

so pada sapa2 nak merasai keenakan pekasam daging..
boleh order ngan


pasti tak menyesal..!!!!


20 August 2014

MH...Dengarlah Bintang Hatiku..


As-Salam

MH...? ada apa dengan MH..??
Bukan singkatan utk no penerbangan MAS..
tp ianya satu Amanah.. satu Anugerah..
Yg di kurnia oleh Yg Maha Esa..

Inilah 2 MH..permata hati ibu dan babah..
Alhamdulillah..

Muizuddin Haqimi
Muhayra Hafiyya




Dengarlah Bintang Hatiku – Demeises

Dengarlah bintang hatiku aku akan menjagamu
Dalam hidup dan matiku hanya kaulah yang ku tuju
Dan teringat janjiku padamu suatu hari pasti akan ku tepati

Aku akan menjagamu semampu dan sebisaku
Walau ku tahu ragamu tak utuh
Ku terima kekuranganmu dan ku tak akan mengeluh
Karna bagiku engkaulah nyawaku

 Dengarlah bintang hatiku aku akan menjagamu
Dalam hidup dan matiku hanya kaulah yang ku tuju
Dan teringat janjiku padamu suatu hari pasti akan ku tepati

Aku akan menjagamu semampu dan sebisaku
Walau ku tahu ragamu tak utuh
Ku terima kekuranganmu dan ku tak akan mengeluh
Kerna bagiku engkaulah nyawaku

Aku akan menjagamu semampu dan sebisaku
Walau ku tahu ragamu tak utuh
Ku terima kekuranganmu dan ku tak akan mengeluh
Kerna bagiku engkaulah nyawaku

Aku akan menjagamu semampu dan sebisaku
Walau ku tahu ragamu tak utuh
Ku terima kekuranganmu dan ku tak akan mengeluh
Kerna bagiku engkaulah nyawaku
Kerna bagiku engkaulah nyawaku



14 August 2014

Bersawang sudah..







Assalamualaikum..

Lama sudah tak update blog..udah naik bersawang..berabuk..semua ada lah..
hihihhii..
Eh..tp ada ke yg kisah blog ibu nie berupdate atau idak..??
Lain la klu blogger yg femes kan..
nei blog pon suam2 kuku je..
Apa2 pon blog yg ibu buat nie hanya utk ibu abadikan segala kenangan..
Aku menulis..bkn kerna nama...
hahahahaha..

Pertama sekali ibu nak maklumkan yg ibu dah selamat melahirkan anak kedua..
pada 11 Mei 2014 hari Ahad sempena hari ibu..hari yg cukup bermakna
dan Alhamdulillah..dpt baby GIRL..sepasang sudah..
Syukur..ianya satu BONUS buat ibu..
Nnt next entry..ibu perkenalkan adik MUIZ..
MUIZ mmg sayang sgt kat adik dia..
Caringnya melebihi caring ibu..

Yg Kedua..tak terlambat ibu nak ucapkan Salam Aidilfitri,
Maaf, Zahir & Batin..buat semua umat Isalm tak kira dimaa jua berada..
Semoga dgn kehadiran syawal kali ini membawa 1000 makna buat kita semua..

Yg ketiga..juga Ucapan takziah buat semua penumpang dan anak kapal MH17..
Tiada ungkapan yg boleh ibu lafazkan melainkan menzahirkan pelbagai perasaan...
Sedih bila mengenang kembali..semoga segala urusan bawa balik jenazah dipermudahkan..
Al-Fatihah..

Yg keempat..emmm..oh ya..ibu dah mula start keja balik..
3 bulan cuti dah abis..ini bermakna..Adik MUIZ dah berusia 3 bulan..
Boleh la ckit2 ibu update balik blog..kat umah mmg tak sempat..

Yg Kelima...emmm..takde apa dah kut..
nnt klu ibu tingat apa2..ibu buat new post..
ye...hihihihihi..

OK la.. jumpa di next entry...
Masih blur2 nak mengupdate..





LinkWithin

Related Posts with Thumbnails