Teman-teman Setia

27 March 2014

Puding Roti Coklat Nutella + Sos Vanilla Kastad

Salam

Nie main masak-masak dgn MUIZ ari ahad ari tu..
Ari jumaat ibu ada buat 2 bekas puding roti n ie..
Saje sedekah..bg kengkawan opis makan..
Pastu mmg buat sos lebih..so simpan dlm peti sejuk..
mmg plan nak buat ari ahad pulak..
Utk bg Mak Ngah ngan mak Lang MUIZ pulak..
Rezeki..sesama di rasai..
Buat kata pepatah tu.. tangan yg memberi..lebih baik dr yg menerima..
hihihihihi...

So projek ari ahad pon berjalan lancar..
Walaupon kecoh mulut MUIZ bertanya itu ini..
Ibu suruh MUIZ sapukan nutella kat roti..
Ajar susun kat tray..bancuhkan susu..tuang atas roti..
Mmg best la..bila dilakukan bersama-sama..
Walaupon..kejap sapu..kejap2kan dia gi makan roti..
Tp ibu tetap sabar melayan karenah bujang ibu..



Inilah hasilnya bila ibu dan MUIZ main masak2..
Tunggu sejuk ckit..pastu ibu potong..
hantar umah Mak Ngah ngan mak Lang MUIZ..

Gambar lepas potong..tak sempat nak ambik..
Di sebabkan sos vanilla tu ibu dah buat awal..
Bila dah curah atas roti..mmg syok jer lalu kat anak tekak..
sbb puding nie sesuai di makan sejuk..

Next..tengah plan apa nak buat aktiviti dgn MUIZ bila ari minggu..






24 March 2014

Sambal Sotong, Gulai lemak Ikan + Kacang Panjang, Ayam Goreng = Lunch 22/03/2014

As Salam..

Ari Isnin..biaslah ada sedikit lemau di situ..Monday blues la konon..
Apa2 pon nak cite lunch KAMI di ari sabru 22/3/2014..
Ari sabtu ari tu KAMI tak ke mana-mana..
Mmg dah plan jika cuaca mengizinkan..
Nak mendobi baju si kecik..
Asyik bertangguh jer..
Nnt takut tak sempat pulak nak basuh..
Cadangnya minggu lepas..tp cuaca masa tu berjerebu..
Takut la baju2 si kecik tu bau asap pulak..
So..ari sabtu..cuaca mmg cantik..
lepas solat subuh terus rendam..

Pagi tu ibu tak buat bekfes..
Beli jer..
Lepas bekfes..kemas umah cikit2..terus berganding bahu ngan babah basuh baju si kecik..
Ibu tolong sental lebih kurang...babah tolong bilas..
Dah siap masuk dlm mesin utk spin..
Pastu KAMI sama2 sidai pulak sambil dibantu oleh MUIZ..
Udahnya..Ibu kepenatan..
Ibu masuk bilik konon nak luruskan pinggang..
LAst2 terlelap..sedar sebab dengar bunyi azan dr surau..
bawak mandi..pastu solat zuhur dulu..
Rasa mcm lapar sangat..
baru tingat yg KAMI belum lunch..
Nasib baik sebelum lelap tu..ibu dah kuarkan barang2 utk di masak..

Dlm sejam mcm tu..
Siap ibu sudah ibu masak..
Buat kata mak lang muiz..lambat masak..tp sekali kuar 4 jenis lauk..
Takde la ibu kata ibu hebat..tp kena pandai manage time kita masak..
Sambil siang2 sayur..ibu rebus telur masin dulu..
Pastu dapur lg sebelah..goreng ayam..
Buat api jgn besar sgt.. sementara ayam tgh di goreng, telur masin sedang di rebus..
Buat keja lain dulu..contoh perah santan kelapa ke..belnd cili ke..
Insyallah..cepat la siap masaknya..
tips masak dr ibu muiz..
Hihihihihih..



nie lah menu kami..

- sambal sotong
- Gulai lemak cili api ikan + kacang panjang
- Ayam goreng tepung utk MUIZ
- Telur masin

Siap hidang ibu dan babah terus makan..
dah alapr sgt dah rasanya..
mana taknya..lunch dekat pukul 3.00 ptg..
Apa2 pon syukur dengan rezeki yg DIA berikan..
Alhamdulillah..
kenyang KAMi sekeluarga..




21 March 2014

BabyMoon ~ Ho Chi Mint, Vietnam - Bye- Bye Malaysia


Salam..

OK kita sambung lg cuti2 ibu dan abbah ke Vietnam..
Tiket flight KAMI kul 9.30 pagi..
Seawal 6 pagi..ibu dan babah dah bertolak ke KLIA..
KAMi dihantar oleh Mak Lang MUIZ ngan suaminya..
Perasaan ibu masa tu..??
Entah la..mcm2 perasaan yg wujud..bercampur aduk..

Sebelum check in..KAMI bekfes dulu kat Mc'd..
Tp ibu x berapa selera pulak nak makan..
Rasa tersekat makanan kat kerongkong..
huhuhuhu..
Berdebar sebenarnya..
Setelah semuanya selesai..
Time fo BYE-BYE MALAYSIA...



Namapak dah kapal terbang di depan mata..
Walaupon MH370 belum di temui..
Ibu tetap menyatakan MAS adalah yg paling terbaik..
Ibu bangga dengan MAS..


Ibu dah bersiap sedia..Passport dan tiket pon sudah ada di tangan...


KAMI..love forever..




Berpossing lagi..



Time pegi..ibu dan babah dpt duduk kat line pintu kecemasan..
Mmg lapang sgt2 lah..


Ramai gak yg nak ke Vietnam ari tu..


Bergambar lagi..


Dah nampak dah.. Pramugari dah datang bawak makanan..
Time for High tea..
hihihhi..


Nie yg KAMI dpt..
Berbunga-bunga masa nie tau..


YES..mmg KAMI dpt nasi lemak yg penuh kontreversi tu..
Tp..mmg serius..sgt2 sedap OK!!!!
Walaupon simple mcm nie..
Nasi dia mmg lemak dan sambal udang tu mmg marbeles..
Sampai skrg ibu dok ngidam nak makan nasi lemak MAS lg tau..


Ada 2 menu ari tu..
1. nasi lemak
2. Roti canai + kari ayam
Ibu dan babah dedua pilih Nasi Lemak...
Terus ambik yg berat..takut lapar pulak nnt..


Lepas makan, dah kenyang..
 kita layan tv dulu..
Nie channel yg babah pilih..cite arab rasanya..
Ibu layan zikir terapi Hafiz Hamidon...

Tak lama pon perjalanan dr malaysia ke vietnam..
lebih kurang 2 jam..
Tido pon x sempat..

First time memula flight nak naik..ada sedikit gayat di situ..
Bila dah sampai ke atas..rasa mcm tak percaya..
Lg2 bila nampak awan depan mata..

OK la..
Nnt kita sambung part seterusnya pula..
Tunggu...





20 March 2014

KeK Pelangi @ Kek Rainbow

Salam..

Nie projek ibu dan MUIZ ari sabtu ari tu...
Babah gi opis..ada program kat opis dia..
So..mari k ita kecahkan dapur..
hihihihi

Terpandang sebuku butter dan sebungkus cheese cream dlm peti ais..
Yg tarikh expired semakin hampir.. 
terus semangat nak membaking datang..
Lg pon bujang ibu tu..suka sgt makan kek..
tu lagi bersemangat nak buat kek tu..

Plannya mcm nak buat kek red velvet..
Pastu..try cabar diri sendiri..
Buat kek Rainbow..
Entahkan jadi..entahhkan idak..
Yg penting kita try dulu..
Hihihihi..

Ibu sediakan bahan2..MUIZ tolong pukul dlm mixer..
maklum lah..ibu dia dah terlebih muatan..tak larat nak bangun duduk nie..
Ibu bg jer arahan kat MUIZ..
Nasib baik Chef Cilik ibu tu mengikut arahan..
Ada gak masanya dia buat hal sendiri..
bab colek adunan tu..mmg tak dpt nak larang dah..
Puas ibu ckp jgn makan..nnt sakit perut..
dia jawab.."saya rasa ckit jer.."
Lelama..ibu biarkan jer la..

Padan la..
org jual kek nie agak mahal..
rupanya proses nak bakar yg buat lambat..
Lagi la ibu punya oven kecik molek..terpaksa..
bakar satu persatu lapisan..



Ada cerita kelakar masa nak buat kek nie..
Lawak pon ada..
MUIZ boleh bantai nangis pulak..bila ibu tanya ngapa Izz nangis..
Dia kata lama sangat kek nie nak siap..
Sbb dia dah nak makan kek sgt2..
Sebenar bila siap bakar satu lapisan..dia sebuk nak makan..
Tp ibu yg larang..ibu kata tunggu dulu..belum siap..
Tu yg sampai menangis tu..
Lawak sungguh la MUIZ nie..

Nie la rupa kek rainbow ibu..
Rupa tiada..tp rasa ada..
Deco ala kadar jer..itu jer yg ada kat umah..
Nampak sgt kan ibu tak pandai mendeko sebenarnya..
Comot abis ibu rasa..
Dah la kelam kabut..dgn MUIZ dok buat drama king pulak..
Time potong pon masih nangis lagi..
Sabar jer la.. hati tisu sungguh..
tp dlm dok nangis tu..2 potong gak sekali dia makan kek..
hahahaha..








19 March 2014

Mengidam ~ Pisang Cheese Coklat

Salam semua..

Ari tu bila ramai yg share gambar Pisang cheese kat FB..
Mulalah mak Yong nie teringin.. terliur2 rasanya..
Mulalah projek memikat suami..ala..pujuk2 manja ngan babah..
Bagi alasan baby yg nak makan..padahal..ibu dia yg lebih2..
Nasib baik dpt green light.. time2 mcm nie la segala kehendak di turutkan..

best tau bila apa yg kita nak tu dituruti..klu idak..muncung boleh buat penyangkut baju..
Ibu idak la mintak benda yg susah cari..
Idak la sampai nak ke jakarta sana nak makan pisang cheese..
Dpt yg jual kat shah alam nie pon dah cukup baik..

Balik keja terus pegi tempat yg di tuju..
kat Restoran Tam Nasi ayam seksyen 23, shah alam..
Duduk2..bila pelayan tanya nak order air apa..
Ibu terus ckp nak order pisang cheese coklat..
Senyum yg tukang ambik order tu tau..
Dasar ibu mengandungkan..
hehehehehe..



Nasib baik ada rezeki ibu mengandung..
Time ibu pergi masih ada lagi..
baca kat respond org yg pernah pegi..
kekadang dah sold out..

Alhamdulillah..
Senyum..tak perlu kata apa2..tersenyum puas ibu tau..
Share ngan MUIZ..
Yg MUIZ pulak boleh makan cheese ngan coklat jer..
Pisangnya tak mau..terpaksa la ibu makan pisang yg dah bogel tu..
Sabar jer la kan...
hahahaha..











18 March 2014

Kari Bawal ala Mamak dan Rebus Bayam


Salam semua..

Alhamdulillah..Hujan turun membasahi bumi..
Lama hujan tak membasahi bumi..sampai ada kawasan yg kena catu air..
pasal musim panas..
Ibu pon dah naik rindu nak dengar bunyi guruh..rasa lama tak dengar..sampai naik rindu..
Mesti tumbuhan2 dan haiwan2 bergembira..
Syukur Alhamdulillah..

Hujan2 camni perut mintak di isi..
Tp nak lauk2 yg simple2 jer..
tekak pulak tingin nak makan kari stail mamak..
Yg takde bersantan.. terliur2 pulak rasanya masa dok fikir menu kat opis tadi..
Balik keja terus singgah kedai runcit beli seekor ika bawal dan  seikat sayur bayam..
bendi + tomato ckit..
time nak bayar ternampak telur masin..terus ambik 2 biji..
Sudah tak sabar nak balik masak..
hihihihi



So..inilah menu dinner KAMI..

- Kari bawal ala mamak
- Rebus Bayam
- Tempoyak
- Telur Masin

Laju ibu menambah nasi malam nie..
Berselera sungguh..
tersandar kekenyangan..
Alhamdulillah..






Lunch ~ Nasi Ambeng

As Salam..

Semua dah lunch...?? ibu baru lepas lunch...
Alhamdulillah..
Ari nie beli jer..
Mood berbekal ibu ke laut buat masa nie..
Tak berapa gagah nak bangun masak..
huhuhuhu..

Td gi beli Nasi Ambeng yg jual kat bawah opis ibu nie..
Nak kuar makan pon udah tak berapa larat..
Udahnya beli jer apa yg ada jual kat kedai bawah opis nie..



Bungkusan Nasi Ambeng..


Not bad la...nasi pon banyak
rasa pon sedap..berbaloi dgn harga..
RM 5 sebungkus..
Mcm2 lauk ada..
ada ayam goreng, telur dadar, ikan masin, sambal tempe, serunding dan
 kerabu kacang panjang + kacang kelisa..
klu beli nasi bungkus kat kedai nie..
Mau dekat RM 6- RM 7..

Sesekali bertukar selera..
Apa salahnya.



Nasi Lemak Sambal Bilis Daun Pisang

As Salam..

Nie menu bekfes KAMI ari sabtu lepas..
masih igt dgn entry INI..
Sejak ibu nasi lemak bungkus daun pisang ari tu....
MUIZ jd ketagih pulak..tiap kali balik dari sekolah..cebuk suruh ibu masakan nasi lemak..
tp nak yg berbungkus dengan daun..
Nak masak nasi lemak lepas balik dr keja..
pepaham sudah..
tunggu ari cuti la baru ibu dpt buat..

Bila dia dok tingin sgt tu..ibu pon beli jer la..
MUIZ makan gak..tp mulut tetap komplen..tak sama mcm ibu buat..
Ibu buat bungkus daun ..org nie jual bungkus daun + kertas..
Sabar jer ibu dgr rungutan si anak yg berusia 5 tahun..

So..ari sabtu tu...gigih la ibu masak nasi lemak..
Memenuhi permintaan si anak..
Bangun jer MUIZ dr tido..
Ibu ckp yg ibu ada masak nasi lemak..
Terus MUIZ bukak tudung saji..
Terukir senyuman manis di wajahnya



Nie la rupa Nasi lemak Kasih ibu buat anaknya..
Berselera MUIZ makan..
2 bungkus sekali MUIZ makan..
Dinner.. MUIZ repeat lg..sambil mulut tak berhenti memuji...
Syukur ibu dpt tunaikan permintaan si anak..
Yg anak pulak..happy bila ibu tunaikan janji..

Sekarang baru ibu faham erti permintaan anak..
mcm tu jgk perasaan nenek MUIZ agaknya..
Time ibu sekecil MUIZ..merengek2 mintak nenek masakkan ..
dan bila ibu pulang ke kampung..tingin nak makan..
janji air tangan bonda..
baru ibu mengerti sekarang...

Dulu kita anak..sekarang kita dah bergelar ibu..
Naluri ibu kan.. penat macammana pon..leih macammana pon..
Klu anak teringinkan sesuatu..rasa bersalah pulak klu tak di tunaikan..
lagi2 bab makan nie..

Very Touching.....









17 March 2014

30 Weeks sudah..

Salam...

Ibu jarang bercerita pasal kehamilan ibu..
Bukan tak mahu bercerita..
Pengalaman yg lalu..buat ibu lebih berhati2..
Lg pon ibu takut dgn pandangan org lain..
kekadang ada yg mendoakan keselamatan ita..ada yg sebaliknyakan..
Hati manusia..mana kita tahukan..

Sebenarnya..tuhan jer yg tahu perasaan ibu ketika ini..
betapa ibu tersangat gembira dan teruja dgn rezeki yg ALLAH kurniakan buat ibu..
Rezeki yg tak disangka2..dan tak pernah ibu duga..
Ianya hadir dikala ibu mmg teringin sgt2..
tiap ari ibu doa tak pernah putus agar..berpeluang utk hamil sekali lagi..
Alhamdulillah..doa ibu di makbul jua..

Alhamdulillah..kini dah masuk 30 minggu..
Lebih kurang 10 minggu lagi..Insyallah...
Bukan kata ibu..MUIZ pon turut rasa teruja..
Tiap hari MUIZ akan dtg ckp2 kat perut ibu..
Siap panggil.."adik..nie abang nie..adik buat apa tu..???'
Terharu perasaan ibu masa tu..
ye lah MUIZ pon dah besar...dah genap usia 5 tahun..
Udah paham sgt2..



Nie gambar ibu yg makin tembam..makin membesar bagai juara..
Abang MUIZ pulak makin manja..
Agak2 adik MUIZ ni girl atau boy..???
Ibu tak kisah..janji sihat, cukup sifat dan sempurna..selamat hngga bersalin sudah cukup buat ibu..
Jika ALLAH kurnikan baby girl..
ianya satu BONUS buat ibu..
Jika ianya baby boy.. ianya tetap rezeki drNYA buat ibu..
Ibu tetap bersyukur..

Apa yg ibu harapkan kengkawan semua dpt doakan ibu..
semoga dipermudahkan segalanya..
Selamat keduanya  hingga bersalin nanati..
Amin..



“Ya Allah, peliharalah anakku selama ia berada didalam perutku, dan sihatkanlah ia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkan lah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik, dan tetapkankah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."



Nasi Ayam Panggang Madu

As Salam

Igt tak yg ibu ada menang pemanggang ajaib..
yg kat entry INI
inilah masanya...ibu nak mencuba panggang ayam..
Selalunya ibu panggang ayam dalam oven jer..
kekadang ibu lupa yg ibu ada memiliki pemanggang ajaib..
Bkn apa..pemanggang tu dok duduk dlm kotak lagi..
tu yg sampai lupa nak guna tu..
So..ari nie..mari kita cuba panggang ayam..

Alang2 terus masak nasi ayam..senang..tak yah fikir lauk lain dah..
MUIZ nnt dpt nasi + sup kuah banjir..sudah cukup buat dia..
MUIZ nie jenis tak berapa reti makan ayam buat lauk..
yg dia tau..ayam tu tuk ratah saje..mcm mkn KFC..
mcm tu jgk klu ibu buat ayam goreng..sanggup makan lauk telur sbb ayam tu dia nak makan mcm tu jer..
Tak kisah la MUIZ..janji mau makan sudah..

So..gigih la ibu buat Nasi ayam menu tuk lunch KAMI..
Pada ibu Nasi ayam nie menu yg simple..tak banyak lauk..
Ada ayam, ada sup, ulam2 ckit..
Sudah memadai..
Klu babah..ulam2 tu takde pon takpe..tu pon ibu jer yg paksa babah makan sayur2 tu..
Bg ibu plk tak complete klu takde sayur..
Haa..mcm2 karenahkan..



Nie lal rupa hidangan lunch KAMI..
Sampai ke dinner dok makan nasi ayam..
senang keja ibu...
hihihhihi..

Ada yg kecewa bila masuk blog ibu..ibu tak sertakan resepi..
Bukan apa..cara masak ibu..sama jer macam cara masak orang lain..
boleh alasan mcm tu..??
boleh la yek..???
Hihihihihi...

13 March 2014

Join Contest Hiasan Rendang

As Salam..

Nie cite ri sabtu yang lalu..
kejiranan ibu ada buat tournament badminton..
Dlm pada tu dok selit sekali Pertandingan Hiasan rendang dan Gubahan Tuala..
mak lang MUIZ suruh ibu join..
pada asalnya..ibu mcm malas nak join..
dengan keadaan ibu yg nak masuk 8 bulan nie..
tp..bila fikir balik..mcm best jer..
Last2nya ibu join jugak..

Ibu nie tak la sekreatif mana..
Saje suka2..memeriahkan suasana..
Minat jgk yg mendorong sebenarnya..
Dalam suka2 tuk join tu..
Alhamdulillah..
Tak sangka..dpt no. 3..



Simple kan..decoration ibu..
Ibu guna apa yg ada kat umah jer..
Idea pagi tu tak muncul2 plk..
ni pon dibantu oleh babah MUIZ..

Apa2 pon ibu tetap bersyukur..
Walau hanya tempat ke-3..ibu tak letak harapan tinggi pon..
Join pon saje suka2..
Ibu pon tak tunggu sampai result di umumkan..
Mak lang MUIZ wakilkan ibu..
Tak larat ibu nak tunggu dlm keadaan ibu mcm nie..

Alhamdulillah..
 rezeki MUIZ & Adik MUIZ..






#PrayForMH370



12 March 2014

Dinner ~ Mee Goreng Basah

As Salam..

Balik keja smlm ibu rasa mcm tak mau makan nasi..
Dr opis dok terliur mee goreng basah..
dok terbayang lepas masak terus makan..rasa mcm sedap jer..
Tingat ada mee yg nenek MUIZ kirim ari tu..
Comfirm..mee goreng basah saje tuk dinner..
Balik keja singgah mydin kejap..
beli sayur ckit..
Balik terus buat mee goreng basah..

Lepas masak..terus hidang..dan terus makan..
Nnt pukul 8.00 nak tgk berita..nak tahu perkembangan MH370..
tu yg masak dan makan cepat2..


Nie la rupa dinner KAMI..
Kali nie ibu buat tak pedas..
Senang MUIZ nak join sekali..

Berselera KAMI mkn mee goreng panas2..
Walaupon berselera..dlm hati tetap tercalit sedikit kerisauan..
Risau tentang MH370..
Dlm hati tak putus berdoa..
Setiap bangun pagi..lepas solat subuh..pasti ibu akan bkk akhbar online..
nak tahu perkembangan terkini..
Manalah tahu ada keajaiban berlaku..
Sama-sama lah kita berdoa...
Agar dipermudahkan segalanya..
Amin..


#PrayForMH370

11 March 2014

Hari ke-4.. #PrayForMH370



As Salam..

Sudah masuk hari ke-4..MH370 missing..
Sedih, pilu, hiba, gelisah bermain2 didalam hati semua org ketika ini skrg..
Begitu juga dgn perasaan ibu MUIZ ketika ini..
Walaupon hanya saudara sesama Muslim..
tp begitu memberi kesan di hati..

Kita hanya mampu berdoa..semoga Yg Maha Esa memberi petunjuk..
Walau apa jua keadaannya..

YA ALLAH YA TUHANKU..

Jika Di Laut TIMBULKANLAH..
Jika Di Langit TURUNKANLAH..
Jika Di Darat TUNJUKKANLAH..

Semoga kekusutan ini akan berakhir..
Amin...





07 March 2014

Babymoon ~ Ho Chi Minh, Vietnam

Salam..

Dah lama dah cite nie..baru ibu nak buat entry..
nak share percutian ibu dan babah ke vietnam..
Plan sebelum ibu pregnant lg..
Tujuan asal nak spend masa berdua ngan babah..
So..MUIZ ibu tak bawa..
lg pon ibu fikir mcm tak sesuai plk ibu nak bwk MUIZ pegi Vietnam..
tetiba ada rezeki plk utk ibu..masa ibu pegi kandungan sudah berusia 3 bulan..
Sbb itu ibu panggi percutian babymoon..
hihihihi..

KAMI pergi pada 1 - 4 november 2013..
Plan dibuat bersama boss ibu..dia pergi ngan family dia..
Ibu pergi ngan babah..
First time ibu akan merasa naik kapal terbang..
Lepas jgk hajat ibu..
Insyallah..lepas nie ada rezeki ibu nak bwk MUIZ dan adik MUIZ plk naik kapal terbang..



Sebelum nak pegi kena buat passport dulu..
Nie jgk first time ibu buat passport..
Igtkan susah prosedur dia..rupanya senang jer..
Cuma perlu kesabaran yg tinggi..
Biasalah..org ramaikan..


Nie duit Dong vietnam yg KAMI dah tukar..
Rasa kaya sgt dah masa nie..
Duit nie bernilai berjuta2..walaupon nilai malaysia aru beraba ratus..
hihihihihi..
KAMI jgk ada tukar duit dolar dan selebihnya bawa RM jer..
Sbb kat vietnam terima pakai duit RM utk shopping..

Kenapa ibu pilih Vietnam..??
kenapa ye..???? nak shopping kut..hahahahaha..
Tp mmg gelap mata sampai sana..semua rasa nak beli..
Tp yg suka kain baju la..yg tak suka tu..
takde apa sebenarnya kat sana..
biasalah negara pernah dijajah..cuma best part baca sejarah perang..
Sgt2 mendalam..kesan dia pada rakyat Vietnam..rasa insaf pd diri sendiri
apa2 pon..mmg ibu enjoy kat sana..


walaupon CINTA hati ibu tertinggal di MALAYSIA..
malam pertama ibu nangis..
huhuhuhuhu..
tingat dekat CINTA hati ibu nie..
rasa nak balik malaysa jer time tu..puas babah pujuk..
rasa bersalah tinggalkan MUIZ..
Hati ibu kan..hanya ibu2 jer yg paham...

OK la..insyallah kita sambung lg part yg seterusnya..
Perjalanan KAMI ke Vietnam dgn penerbangan MAS..
Tunggu...!!!






Cucur Udang Rangup

Salam..

Lepas ambik MUIZ kat Tadika..
Teru bagi tahu..dia lapar..Ibu tanya la..kat sekolah tak makan ke..?
Izz jawab..makan tp ckit..
Ibu tanya lgi..kenapa makan cikit..
Lauk samballah ibu..saya tak suka..jawab izz..
Cian anak ibu..tak tahan pedas ye..Izz mmg tak mkn pedas..
Tp ibu slow talk ngan MUIZ..Izz dah besar..kena belajar makan pedas..
Baru jd Good boy..baru jd khalifah yg hebat..
Muiz diam jer bila ckp mcm tu..

Mungkin kaler jer nampak pedas..tp tak la terlampau pedas..
takkan la sekolah tu nak bg makanan yg pedas kat budak2 bawah 6 tahunkan..
Sbb ari tu ibu pernah tanya teacher..masak sweet sour jer..
tp..tu la..Izz nie mmg lidah mat salleh..tak boleh pedas ckit..
Maybe kaler masakan tu merah..dia dah set kat kepala dia..makanan tu pedas..
Sbb tu ibu ajar cikit2..slow talk elok2 ngan dia..
Budak2 kan..

Terus mintak nasi lemak..nasi feberet dia..
beli 2 bungkus sambal asing..balik umah ibu gorengkan telur mata..
Berselera MUIZ makan.. 
Masa nak goreng telur..ibu terpandang taugeh + kucai..
Biar lama nnt taugeh tu tak elok pulak..
terus terbayangkan cucur udang yg rangup2..cicah nga sos cili..
lepas goreng telur utk Izz..ibu terus bancuh..
Lepas tu ibu mandi..kasi adunan tu di perap seketika...
lepas tu baru goreng..


Inilah rupanya cucur udang rangup ibu..
untuk babah ibu bancuh nescafe..untuk ibu milo panas..
Kenyang plk ngadap cucur udang nie..

Malam ckit..ibu tanya babah nak makan apa2 tak malam nie..
Babah jwb..dia kenyang..klu lapar dia nak mkn biskut cicah air jer..
OK..settle..
Ibu pon kenyang jgk..hhihihihi..
selamatlah malam td tak masak nasi..
Mmg KAMI betul2 kenyang ngadap cucur udang nie..
MUIZ mmg dah terlebih kenyang..
mkn nasi lemak 11/2 bungkus dgn telur mata 2 biji..

Alhamdulillah..
bersyukur dgn rezeki yg diberikan...




05 March 2014

Syoknya dpt berendam..

Salam..

Nie kisah ari Ahad ari tu..KAMI balik kampung..
Cuaca mmg dah sedia maklumkan..
Dpt berendam..mmg syok..

Lagi2 MUIZ yg mmg suka sgt ngan air..
bila dpt green light dr nenek.. Mmg dia suka sgt2 la..
Nenek ngan atok mmg ajin melayan cucu jantan dia nie..
Maklumla..cucu jantan sorang jer buat masa nie..
segala kemahuan di turuti la..
tp tak bermakna MUIZ tak pernah kena tegur..
Klu rasa benda tu tak elok..
Selalu gak nenek & atok tegur MUIZ..


Seronok MUIZ dpt berendam..
Lagi pon lepas mengerjakan kepala dia..
Kasi sodok itu rambut..udah panjang..
Pastu nenek kasi upah..berendam dlm besen sampai kecut..
hihihihihi..

Mmg KAMI jarang gi kedai..potong sendiri jer..
Babah pon sama..ibu jer yg sodokkan..
Jimatkan..hihihihihi..
Bkn ada fesyen pon..janji pendek sudah..
Babah lg senang..dia mmg suka botak jer..
Lg mudah keja ibu..







04 March 2014

Pizza Hut Delivery - Big Box

Salam semua..

Smlm ibu dah rasa badan ibu nie rasa tak berapa nak larat..
Bila waktu lunch..ibu tak makan..terus landing.. Alhamdulillah..dpt gak terlelap..
Walaupon dlm 1 jam mcm tu..dpt la merehatkan badan..
Lepas bangun terus gi solat zuhur..pastu baru makan makanan yg ibu tapau masa bekfes td..
Pagi tu..niatnya nak masak nasi goreng tuk bekal..tp tu la..badan rasa tak gagah nak buat..
Tu yg tapau jer kat kedai..
sorry babah..

Balik keja..ibu bg tau babah ibu mmg tak daya nak masak..
babah ok jer..dia pon paham..
So..babah tanya ibu nak makan apa..
Ibu jwb mkn pizza jer la..
Babah tanya gak..nak mkn kat restoren ke nak tepon jer..
Ibu kata tepon jer la..sungguh tak larat rasanya..
Balik igt..nak mandi..pastu nak baring jer..
huhuhuhuhu...

sampai umah terus babah tepon..Dlm lebih kurang 40 minit..
pizza pon sampai..



Inilah rupanya santapan dinner kami.. 
babah kata skrg tgh ada promosi Big Box..


Bila ibu bukak.. wah..!! mcm2 ada..
- Spaggeti bolognese
- Garlic bread
- Chicken drumstick  6 pcs
- Mushroom soup
- Pizza size regular

babah kata 1 kotak nie = RM 39.90..
masuk tax dlm RM 42++..
Ok la..agak berbaloi..
Tp yg hanya mampu ibu mkn 2 slice pizza, garlic bread 2 ketul cicah sup cendawan, 
chicken drumstick 1 pcs..
2 sudu spageti..
Badan tak sihat nie..makan pon tak berapa selera..

Pada babah..
TQ byk2 sbb sudi layan selera tekak ibu dan belanja ibu mkn pizza..
lenkali boleh belanja lg..
hihihihihi..






03 March 2014

Bekal Seminggu K.A.M.I


Salam..

Di harap semua berada dlm keaadaan sihat..maklumlah cuaca sekarang tak berapa elok..
Panas + berjerebu..elakkan aktiviti luar dan bykkan minum air masak..
lelagi pada kanak2..dan tak lupa juga buat ibu yg tgh ngandung nie..

Entry kali nie ibu nak share..bekal yg ibu sempat masak..
nie bekal utk minggu lepas.. Alhamdulillah.. masih di beri kekuatan..
walaupon usia kandungan sudah masuk 7 bulan..
Simple2..janji boleh alas perut..sudah cukup..
Alhamdulillah..


Nie bekalan ari isnin 24/2/14..
- Nasi putih
- Tomyam Sayur
- Sambal telur hancur


Ari selasa 25/2/14.. ibu ada check up kat O&G..
bwk gak bekal..sementara tunggu..boleh makan2..
- roti croissant tuna


bekal ari rabu 26/2/14..
- Nasi putih
- Sambal Sardin
- kentang + telur goreng kunyit


Yg nie pulak ari khamis 27/2/14..
- Nasi putih
- Telur dadar
- ulam timun


Nie jumaat 28/2/14 punya bekal
- Bihun goreng

Semua lauk simple2kan.. tak la hebat mana pon..
hihihihi..
saje nak share ngan kengkawan..
Semua lauk2 ibu masak pagi..ibu jenis suka lauk yg fresh..
Klu ikutkan boleh jer masak malam.esok panaskan..
tp ibu tak berapa gemar..

nasib baik dpt suami pon jenis tak memilih lauk..apa saje yg dimasak..
pasti buat dia senyum..sbb babah muiz mmg suka bwk bekal..
 Alhamdulillah..
syukur dgn rezeki yg di beri..




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails