Teman-teman Setia

25 February 2014

Goodies Bag Tema Minion

Salam...

Ibu nak share DIY goodies bag sempena birthday MUIZ ari tu..
Tiap tahun berbeza tema mengikut kehendak anak teruna ibu tu..
Nie semua permintaan dia lah..
Ibu dan babah hanya menurut perintah asalkan anak bahagia..
hihihihi..


Gigih MUIZ tolong ibu tampal minion tu kat bag coklat tu..
babah yg design..just print dan hantar fotostet colour kat kedai..


Isi dalam Goodies bag..
- Jelly
- Lolipop
- Nips
- Coklat Roka Apollo
- Apam Design Minion


Inilah rupa goodies bag MUIZ..
Simple..tp tetap bermakna buat bujang KAMI tu..
Happy dia bg kat kengkawan dia..





Sambutan Birthday MUIZ di Tadika Dzul Iman


Salam semua..

Nak share masa sambutan Birthday MUIZ yg ke -5 kat Tadika..
Seminggu sebelum kejadian..ibu dah bagi tau..ibu akan antar kek kat sekolah..
Sejak dari ibu bagi tau tu..tiap2 hari MUIZ menuntut janji..
Tiap2 ari dok tanya bila 17 hb 2 tu..
Adoiyai anak..
Tu yg tak mau bg tau awal2 tu..
Puas la ibu dok explain..babah senyum jer..
hihihihihi..

Hari yg di nanti pon tiba..
Masa ibu antar gi Sekolah ibu bagi tau dlm kul 11.00 ibu datang antar kek..
berseri jer muka anak ibu ..
Malam tu MUIZ pon tolong sama isi barang dlm goodies bag..
Bangun pagi pon muka berseri2..

Pagi tu ibu masak makaroni goreng utk juadah ari tu..
Pastu ibu goreng wedges dgn Nugget..
itu jer yg termampu ibu sediakan..


Sampai jer sekolah..mmg dah siap preparation untuk celebrate besday MUIZ..


Kek red Velvet ibu tempah sempena Birthday MUIZ kali ni..
mcm biasa.. ibu tempah kat KAK MEEN..
 Mmg tak mengecewakan..mmg menepati apa yg ibu mahukan..


Rakan-rakan MUIZ..


Semua mcm dah tak sabar..


MUIZ yg agak sikit malu2..


Besar dah anak ibu..dah umur 5 tahun dah..
Touching.. huhuhuhu..


Ibu pon nak enterframe jgk..
Yg baju pink tu Guru kelas MUIZ..
Ticer Khairah..


Comel semua kengkawan MUIZ..


Cutting cake time..!!!


Happy sgt MUIZ masa nie..siap ckp..
TQ ibu..
Touching sekali lagi..
huhuhuhuhu..


sporting adik2 nie semua..


Ibu sentiasa doakan yg terbaik untuk anak ibu...


dlm 1 jam lepas tu ibu mintak diri..
Ibu kena masuk opis balik..
Ibu mintak kebenaran tuk keluar sekejap tuk sama-sama raikan birthday MUIZ..

TQ pada semua ticer2 yg beri kerjasama semasa majlis berlangsung..
lebih kurang ibu mintak halal..
Doakan MUIZ jadi anak yg cemerlang di dunia dan di akhirat..
Amin..




24 February 2014

Cucur Ikan Bilis

Salam...

Kononnya nak makan la nasi lemak sampai ptg..udahnya...
ptg tu kebulur..!!!
hihihihi..
Apa lagi selongkar pantry la jawabnya..
Layan cucur bilis petang2 nie..sambil hirup teh 0 nie sedap gak kan..
Tanpa baung masa..potong2 sayur..kasi bancuh..
terus goreng..

Laju jer ibu makan sambil cicah sos cili..
tu makan dia..!!!hihihihi..
Dok umah..asyik lapar jer..
Asyik nak makan jer kerja nya..
huhuhuhuhu...



MUIZ panggil keropok sayur..
sbb ibu buat garing2 mcm keropok..
tp tetap lembut di dalam..
chewah...puji masakan sendiri pulak..
Sapa lg nak puji kan..????
hihihihi..

Nak resepi..tak yah la..
mcm buat cucur biasa..mesti ada tepung gandum, ikan bilis, sayur..
mcm ibu guna kentang + carrot + daun sup
bancuh jer..campur semua bahan..jgn lupa garam...
bancuh jer guna air suam..tak caya..?? cuba la...
Insyallah..cucur jd lembut..
Pastu bancuhan jgn keras sgt..
itu yg dpt ibu kongsikan..
petua dr ibu MUIZ..
hihihihihi..


Muffin Coklat vs Muffin Oren


Salam..

Nie kisah ari tu..
pagi tu ibu dpt sms dr tecer MUIZ..
suruh bawak sedikit juadah sempena sambutan maulidur rasul dekat tadika..
Puas la ibu fikir apa yg ibu nak masak..
Ibu nie jenis penyegan ckit..r\ikutkan badan cam tak berapa nak gagah..
tp kesian plk kat MUIZ..nnt kengkawan dia semua bawa juadah..dia tak bawak..
nak beli juadah kat kedai rasa tak best pulak...
nak jgk dr air tangan sendiri..

Balk umah terus tgk pantry..apa la bahan2 yg ada kat umah yg boleh ibu masak..
Last2 ibu buat muffin jer..
Bancuh2 letak dlm bekas..bakar..deko ckit2..
dah siap..
tu pon di bantu oleh MUIZ..
bantu la sangat kan..
hihihihi..

pagi esok time antar MUIZ kat tadika..
keluar dr keta..terus jumpa ticer dia.
sebuk bercerita dia tolong ibu buat kek..
kek nie dia yg buat..mcm2 la dia bercerita..
Ticer pon melayan jer..ibu senyum jer dr jauh..



Walaupon tak secantik mana..
cukup buat MUIZ happy gi sekolah..
dah cukup buat ibu..
senyum anak ibu gi sekolah ari nie..




23 February 2014

Nasi lemak sotong daun pisang

Salam semua..

Bermalas-malasan di pagi ahad..
Tp bekfes tetap ibu masak gak..
Masak nasi lemak jer..lunch nnt tak yah masak..
bijak tak ibu..
hihihihhi..

Pepagi dah suruh babah beli santan..
pastu tingin benar nak makan nasi lemak berbungkus dgn daun pisang..
suruh babah beli daun pisang sekali..maklum saje la..dok atas langit..
mana la nak tanam pokok pisang..
Semua benda kena beli..
Klu kat kg..gi ambik belakang umah jer..
daun pandan pon terpaksa beli..
apa boleh buat..
huhuhuhu..



Gigih tau buat nasi lemak berlauk kan sambal sotong..
pastu siap bungkus lagi..
baru lah selera terbukak.. 
wangi jer bau nasi lemak bila bungkus ngan daun pisang nie..


MUIZ mmg feberet dia la nasi lemak nie..
Habis sebungkus dia mkn pagi tu..
Siap puji ibu lagi..kembang2 ibu nie walaupon ibu dah sedia kembang..
hihihihihi...

OK la..nak rehat2...
Sambil besarkan badan yg sedia besar..
LEpas kena nasi lemak 2 bungkus..
Mata pon layu jer...
layan mata best jgk nie..
hihihihihi...





21 February 2014

Ayam Goreng Kunyit Buat Bekalan...

Salam..

Alhamdulillah..masih di beri kesihatan untuk menjalankan tugas sebagai seorang isteri..
dan ari nie juga adik MUIZ genap 27 minggu dlm rahim ibu.. Alhamdulillah...

Dlm kul 5.45 pagi ibu dah ada kat dapur..
memikirkan apa yg ibu nak masak tuk buat bekal..
Tgk ada ayam..sayur2 pon ada ckit...
Last2.. masak nasi putih + ayam goreng kunyit..

Untuk MUIZ pulak..
sebelum tidur ibu dah tanya..
Esok nak bwk bekal apa..
Muiz jawab dia nak chicken ball ngan fries jer..
OK sayang..ibu yg menurut perintah..
hihihihi..



Inilah rupa bekal KAMI ari nie...
Simple2 janji boleh alas perut..
dah cukup buat KAMI berdua..
Bersyukur dgn rezeki yg ALLAH berikan..
Alhamdullillah..




20 February 2014

Takoyaki

Salam semua...

Takoyaki nie pada mulanya ibu saje mencuba..
tgk ramai jer yg beratur beli..ibu pon nak ry la..mana tau sedapkan..
pastu ibu saje suruh babah pulak yg cuba..last2 babah jd ketagih..dlm seminggu mesti nak gi mkn takoyaki..
pastu babah mcm suruh ibu try masak sendiri.
babah kata tak puas mkn yang beli..sbb mahal..
ibu pon try search resepi..nampak mcm senang..
kita gi cari bahan dulu..

try google..kata bahan2 takoyaki nie byk jual kat jusco bahagian makanan korea..
Ibu try gi Jusco bukit raja..tp tak byk pilihan..byk bahan yg takde..
selang 2minggu ibu ajak babah gi Jusco bukit tinggi pulak..
Alhamdulillah..semua bahan cukup tuk buat Takoyaki homemade..

Bila semua bahan dah cukup...ada satu pulak yg jadi masalah..
pan atau acuan takoyaki pulak yg takde..
Puas pusing satu kedai ke kedai yg lain..rata2 semua jual yg acuan kuih cara..
Klu acuan cara..kat umah pon ada..tp babah mcm tak berkenan pulak..
Dia kata nak jgk acuan yg bulat2 tu jgk..
Adoi babah..mcm dia pulak yg mengidam..
Last2 jumpa acuan kat satu kedai borong kat klang..


Ni la rupa acuan yg sebuk babah cari2 tu..
harga RM 21.90 tak salah ibu..

Ptg tu..tanpa berlengah2 lagi..berkobar nak try..
Best pula main masak2..
lelagi bila MUIZ pon sebuk gak nak menolong..


Takoyaki in progress..
Bangga pulak bila percubaan pertama menjadi..


Siap sudah..
Senyum babah ari tu..kali nie mmg betul2 puas makan..
Sampai tak terlarat nak makan..simpan dlm peti ais..
hihihihi..


Ibu dpt resepi dr Kak MADIHA dan dari blog HANA
Klik saje pada nama yg ibu dah highlight tu..
dalam tu ada resepi dan step cara nak buat Takoyaki..

Selamat mencuba semua..

17 February 2014

Muizuddin Haqimi is 5



MUIZUDDIN HAQIMI!!!!


Alhamdulillah..

Hari nie 17 Februari genap 5 tahun usia anak ibu dan babah..
Cepat benar masa berlalu..sedar tak sedar sudah 5 tahun usia mu..
Bagaikan baru semalam ibu melahirkan di kau dalam rahim ibu..
rasanya baru semalam ibu terngiang2 suara halus mu menangis dahagakan susu..
Rasanya baru semalam juga di kau baru mula belajar berjalan..
Kini.. 5 tahun sudah usia anak syurga Ibu dan babah..
Yang makin bijak dan makin petah berkata-kata..

Di kesempatan ini Ibu dan babah sentiasa doakan yang terbaik untuk MUIZ..
Di panjangkan usia..di murahkan rezeki serta di berikan kesihatan yg sempurna dan jauhkan segala penyakit merbahaya..sentiasa berada didalam rahmat yg Maha Esa
Amin..

Doa ibu dan babah juga agar MUIZUDDIN HAQIMI menjadi khalifah ALLAH yang berakhlak mulia, berbudi pekerti, hormat orang tua serta insan yang berguna kepada agama dan menjadi contoh buat adik2 nanti...
AMIN...

Ibu dan babah sayang sangat MUIZ.. 
Kehadiran MUIZ dlm hidup ibu dan babah membawa 1000 rahmat dan rezeki buat KAMI...
Penawar segala suka duka ibu dan babah..





16 February 2014

Gold Coast Morib - Last Episod

Salam..

Jom kita riview Cuti-cuti KAMI di Gold Coast
Last episod..
Alhamdulillah..dpt jgk ibu menghabiskan entry  nie..
hihihihi..

Lepas dah main air kat pantai..sambng balik main pool lagi..sebelum check out..
Kali nie biar MUIZ main dgn sepuas2nya..


Boleh tahan gak visitor masa nie..padahal ari isnin waktu nie..


Slide nie paling adventure..hanya dewa di benarkan..
 tp MUIZ tetap pujuk babah nak naik gak..
Sabar jer la..berani sungguh.. 


Ibu dan MUIZ..


Kasi peluang ibu berpossing..


MUIZ ajak ibu naik slide ni..
tp..sorry la MUIZ..ibu ko nie penakut..
huhuhuhu..

GAmabr mandi yg last nie mmg tak byk..Sbb babh pon join sama mandi..camera simpan kat bilik..
Masa utk berendam..Kali nie baru ibu join..
Tp setakat berendam jer la..main2 slide tu..idak la..
Nasib baik ibu tak naik..risau gak..masa landing turun tu..
dah la masa nie ibu tak tau pon ibu dah berbadan dua..

Dlm 2 jam..KAMI pon naik balik bilik..
Masa utk check out..!!
huhuhuhu.. sedihnya..rasa mcm tak puas..

Sebelum bali..jln2 dekat lobi hotel..


Singgah kedai cenderamata..MUIZ mcm biasa..
pau babah..dpt la pistol air.. 

 

Bergambar ngan patung merah nie..


Anak bujang KAMI..


Babah pon tingin jugak..


MAsa nie ramai nak check out..
So..kita berpossing dulu..


KAMI..happy family..


Bye2 Gold Coast..
Ada rezeki kita jumpa lagi..


Walaupon hanya 2 hari 1 malam..
ia tetap menjadi percutian yg amat bermakna untuk KAMI..
lagi2 yg paling happy..sapa lagi klu bukan bujang KAMI..
Sepanjang jalan cok cite..dia mmg seronok kat sini..
Siap tanya..bila nak gi lagi..
hihihihi

Bagi ibu overall semua OK..
Paling best masa bekfes..sgt2 berbaloi..
mcm2 menu ada.. 

Next entry..
Insyallah ibu akan cite pasal percutian ibu dan ababh ke Vietnam pulak..
So... Tunggu.......!!!!!!




Gold Coast, Morib - Part 4


Salam semua..

Ok kita sambung lg episod seterusnya..
Ari nie last KAMI berada di Gold Coast, Morib..
tgh ari nnt dah kena check out..

Pagi tu lepas solat subuh..bermalas-malasan golek2 atas katil..
Dok gerak bujang bangun..sbb jap lg kita nak turun gi bekfes..
Tp bujang agak liat ckit nak bangun pg tu..
Tp kena jgk paksa bangun..


Muka baru bangun tido..masa nie di tanya nak makan apa..semua kata tak mau..
Sedikit bad mood..sbb kena paksa bangun..

Jom kita review tempat makan..


Nie tempat segala cereal..


Nie ada telur scramble.. ngan tomato baked..
Sedap tau..berapa kali ibu repeat...hihihihi 


Dim sum pon ada..
mmg best bekfes pagi tu..


Makanan tradisional Nasi lemak dan mee goreng pon ada jgk..
Selain tu ada sosej, wedges, kacang panggang..
Semuanya sedap2..


Wajah kekenyangan,,bagi ibu food dia mmg best..
Area yg ada pastry, babah lupa nak ambik..
Situ..mcm2 pastry ada.. Siap tapau masuk dlm bilik..kang lepas berendam boleh sambung mkn lagi..
hihihihih


Bergambar kat pintu bilik hotel..


Nie kat kaki lima sebelum masuk bilik..

KAMI sempat gak turun area pantai...
Tp hanya dok main2 air jer..ibu tgk air dia kurang bersih..
just ambik gambar..tp bujang sebuk gak nak mandi pantai..
Ibu tak bagi..sorry ye MUIZ..lepas nie kita smabung mandi pool balik..
lg syok..


MAsa nie ujan mula rintik2..tgk abis basah camera..


KAMI..happy family..


Cubaan untuk melaompat..


Manis senyuman anak ibu..


Air dia nampak keruh ckit kan..tu yg ibu tak bg MUIZ mandi..


KITA berpossing jer la..


Keluarga KAMI lagi..Nampak bertiga kan..??
tp hakikatnya masa nie dah berempat..
Alhamdulillah..

OK..nntkan episod last Cuti-cuti KAMI di Gold Coast..







LinkWithin

Related Posts with Thumbnails