Teman-teman Setia

24 September 2013

Bagan Lalang..KAMI datang...Last Episod

As Salam ...

Nie last episod tuk holiday kat bagan lalang..
Lepas anak2 puas berlari main kat gigi pantai..
Masa utk dinner..
perut pon dah berkeroncong...

Alhamdulillah...
Dpt gak ibu tunaikan hajat ibu nak bwk family makan kat sini..
Seronok tgk semua happy..
Seronok tgk abah dan emak tersenyum..
sgt terkesan dlm hati ibu nie..
huhuhuhu...

MAsa nak beratur pilih ikan cukup lama..
Mmg ramai org time tu..
Tp bila dorang masak..mmg sekejap..
Dlm setengah jam..siap semua...



Antara lauk2 yg di order

- Ikan kerapu 3 rasa
- Sotong goreng tepung
- Ikan pari bakar
- Udang goreng kunyit
- Kailan ikan masin
- Telur dadar
- Tomyam campur
- Pepahat sweet sour
- Air sirap 2 jag



kecur air liur..
huhuhuhu...


Total bil malam tu dalam RM 180 ++ ..
boleh tahan la harga dia..dgn makanan byk mcm tu..
Siap tambah nasi lagi satu bekas..
mmg kenyang sgt2 mlm tu...

Lepas mkn kami ke pasar ikan..
beli lauk sikit tuk buat bekal esok harinya..

Malam mmg takde aktiviti..
Mlm tu mak siap goreng pisang dan buat sardin roll
Kami habiskan masa berehat dan berborak jer..

Esoknya utk tidak menghampakan anak2 yg tak dpt mandi pantai .
pepagi lagi kami dah check out..
demi merialisasikan impian anak2 tuk mandi pantai..

KAMI gi mana...???
Insyallah..next entry..





Minum petang K.A.M.I


As Salam..

Ari sabtu kan ibu tak buat bekfes..terus masak lunch..
last2 pukul 2.30..perut berbunyi mintak di isi..
Nak mkn nasi..takkan nasi lagi..
Kang dinner kang mkn nasi lg..
So..tingat yg mak ngah MUIZ ada bg sekeltul ubi kayu..

Apa lagi..
terus dpt idea tuk buat minum petang..
Awal betul buat higt tea..
abis nak buat camna..nak layan tido pon perut dok berbunyi2..
nie makan dia..



Ibu buat ..

- ubi rebus + ikan masin
- ubi goreng
- keropok lekor
- kopi 0

Keropok lekor tu boss ibu bg masa antar anak dia masuk U kat terengganu.. 
baru ibu tingat nak goreng..
layan ngan kopi 0..
Mmg best..dah kenyang..mata pon layu jer..
layan tido dlm seminit 2..
ok gak nie..
hihihihi...



Alhamdulillah...rezeki itu rahsia ALLAH...




Assalamualaikum..

"KADANGKALA ALLAH HILANGKAN SEKEJAP MATAHARI..
DIA DATANGKAN PULA PETIR DAN KILAT..
PUAS KITA MENANGIS,
MENCARI DIMANA MATAHARI..
RUPANYA ALLAH MENGHADIAHKAN KITA PELANGI..."

Alhamdulillah..
Semua rezeki adalah rahsia ALLAH..
Selagi kita berusaha,yakin,bertawakkal..
Insyallah, rezeki tu pasti milik kita..

Ibu bersyukur dengan REZEKI yg baru ibu terima..
Alhamdulillah..bersyukur sangat-sangat..
Rezeki yang tidak disangka-sangka..
Indah sungguh REZEKI ini umpama pelangi yg ALLAH hadiahkan..

Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah..

Amin..




23 September 2013

Masak di pagi sabtu..

As Salam..

Nie kisah di hari sabtu ari tu..bangun pagi lepas solat subuh..
ibu dok termnung ngadap petia ais..
dok fikir apa nak buat bekfes..
Last2..pagi sabtu ari tu..takde makna bekfes2..
Ibu terus masak nasi dan masak lauk tuk lunch terus..

Takde idea sebenarnya nak buat bekfes apa..
sampai kekadang sakit kepala memikirkannya..
huhuhuhu..


so..inilah uadah kami..merangkap bekfes + lunch..

- ayam masak kicap
- hati ayam goreng kunyit
- rebus bendi + sambal belacan

lepas nie..boleh la ibu rehat2..baring2..
sambil layan tv..
hihihihi..



21 September 2013

Bagan Lalang..KAMI datang...Part 2

As Salam..

OK..kita sambung entry kat Bagan Lalang tuk part 2..
nak baca tuk part 1.. Klik SINI...

Entry kali nie..
byk gambar kat pantai jer..
Masa nie kaum ibu dah sibuk pilih ikan..tuk mkn dinner
Kaum bapa..layan anak2 kat pantai..
Masa nie.. anak2 gedik2 nak terjun pantai..
tp..pantai bagan lalang nie..air nya tak berapa cantik..


Atok melayan cucu2nya...


Anak2 merajuk..tak dpt mandi pantai...


Mana tak merajuk..anak2 orang lain..ada jer yg mandi..


Last2 main pasir...


Pak tam..layan anak buah dia..



Matahari pon hampir terbenam..


Masa nie pon..masih ramai orang..


Nie hasil seni babah MUIZ..
tuk ibu katanya..so sweet...

Dalam sejam..
kaum2 ibu pon tepon kaum2 bapa..
Masa untuk dinner...
Apa yg kami makan..
Insyallah..tunggu Part 3..
hihihihi...

Oh ye..di sebabkan anak2 tak dpt mandi laut...
Ada kejutan utk anak2 esok paginya..
Akhir anak2 dpt jgk mandi laut..
KAMI gi mana..??/
Tunggguuuuuu....



Aktiviti MUIZ kat Kampung

As Salam..

Nie cite aktiviti MUIZ masa balik kampung minggu lepas..
Ari nie baru ibu nak cite..
hihihihi..

Klu kat Shah Alam..kami dok umah ting. 12..
so..tak boleh lah MUIZ nak bebas sgt..
Bila berpeluang balik kampung..
MUIZ la org paling happy..
dpt main air..dpt berlari bebas..dpt main bola..
tu yg bila bg tau nak balik umah atok..muka ada senyum tu..

Ari tu..MUIZ berpeluang tolong Pak tam cuci motor atok..
yg lebihnya sbb nak main air..
Pak tamnya pulak rajin melayan..
Apa lagi..ligat jer la MUIZ..



Amboi...rajinnya..
Anak sapa la nie..???


cuci jang tak cuci..
rajin anak ibu..


Gosok sini pulak..
ke amin happy anak ibu..


Nie paling yg MUIZ suka..
Main air..


MUIZ dan pak tam..klu tgk MUIZ dari belakang..
tak ubah mcm rupa pak tam kecik2 dulu..
mcm nie la..perangai pon lebih kurang jer..

happy anak ibu ari tu..
sampai kecut2 jari tangan main air..
Nnt kita balik umah atok & nenek lagi ye..





19 September 2013

Nak Check Handphone Ori atau palsu?

Assalamualaikum
Selalu saya perhatikan banyak site di internet yang memberikan cara-cara seperti di bawah untuk mengetahui Phone anda fake atau tidak... Kita ulangkaji sekali lagi...

ikut langkah langkah seperti di bawah nih :
  1. Taip *#06#  
  2. Akan keluar IMEI ( International Mobile Equipment Identity)
  3. Semak no IMEI anda, pada kedudukan ke 7 dan 8. Contoh, 358671017470473
  4. Kedudukan no 7 dan 8 adalah seperti ******01*******
untuk semak sama ada phone korang ori atau tidak, check kod di bawah. 
  • 02 or 20 : dari China = LOW QUALITY

  • 08 or 80: dari Germany = FAIR QUALITY

  • 01 or 10: dari Finland = VERY GOOD

  • 00 or 03 or 04: dari kilang asal handphone = BEST MOBILE QUALITY

  • 13 : dari azerbaijan =VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH

terpulang kalau nak percaya, tetapi bila saya buat research di Dr. Wiki, cuba baca di sini... Sehingga hujung tahun 2002, kemungkinan untuk cara ini adalah masih boleh dipercayai... Tetapi start 1 Januari 2003 hingga 1 April 2004, kesemua no. FAC (yang berkedudukan di tempat 7 dan 8) bagi semua handphone adalah berkod 00, dan seterusnya bagi selepas 1 April 2004, kod FAC ini tidak lagi wujud kerana digantikan dengan kod TAC yang kini berdigit 8... (Sebelumnya 6 digit sahaja).. Bacalah di link Dr. Wiki di atas...

Buat masa ini, satu-satunya cara yang saya tahu untuk mengenalpasti handphone ori adalah melalui site ini... IMEI Info Cuma masukkan Kod IMEI anda, pastikan Handphone apa yang didaftarkan dengan IMEI itu. Kalau betul alhamdulillah.. Kalau lain yang didaftarkan... hehe.. faham-faham sendirilah...

Good Luck...

13 September 2013

Cencaru Bakar vs Sayur Masak Lemak Putih


As Salam..

Nie menu dinner semalam...
Simple..tp sedap..
hihihihihi..

- cencaru bakar
- Sayur kobis + carrot + suun lemak puith
- Tempoyak
- Sambal kicap



Sayur lemak tu feberet MUIZ dan babah MUIZ..
syok tgk dorang berdua berebut kuitp suun..
nak tergelak pon ada tgk keletah dorang berdua..

Kekadang ibu terpaksa ke tepi kan lauk feberet ibu..
demi untuk org yg ikta sayang..
betul tak..??
Janji dorang happy..
ibu jenis tak kisah..ibu boleh layan jer..
hihihihi..




12 September 2013

Kek Lapis Coklat Chip

As Salam...

Ari tu Taska MUIZ ada buat jamuan raya..pastu di minta oleh pihak Taska..
supaya parent bwk makanan..kira pot luck la..
Ibu pon buat la kek..
Pada mulanya nak buat kek red velvet..pastu mcm nak buat coklat kek..
Last2 buat kek kukus lapis coklat chip..

Bancuhannya agak mudah..
tp nak mengukusnya..perlu kesabaran yg tinggi..
ye lah..kena kukus selapis..selapis..
Muka pon mcm baru lepas facial tau..
Facial free..sbb kena wap kukus tu..
kira mcm muka kena steam la...
hihihihihi..



Nie kek yg masih dalam kukusan..


OK..nie dah siap masak..
Tunggu sejuk..dan boleh di potong..


kaler full kan..???
bebudak mesti tertarik ngan warna-warni..


dah siap potong dan dah masuk dalam bekas..
kek dah tersedia tuk bwk ke taska..
Ibu pon siap goreng makaroni..


Makaroni pon dah siap masuk dlm bekas..


kat taska..sebuk muiz cerita yg ibu dia buat kek...
comel jer anak ibu bercerita ngan cikgu dan kengkawan dia..
nnt Insyallah..ibu buat entry MUIZ raya kat Taska..



11 September 2013

Holiday ~ Gold Coast Morib - Part 1


As Salam...

Baru balik dr merehatkan minda..
Walaupon hanya 2 hari 1 malam..
tp amat2 bermakna...
meluangkan masa bersama keluarga tercinta..
cukup tenang..
Alhamdulillah..



Gambar dr balkoni Hotel..

Entry penuh di lain hari ye..ibu tak janji bila..
huhuhuhu..


p/s ~ byk entry gi bercuti tertangguh..anatranya..
# pegi bercuti di Hotel Seri Malaysia Rompin
# pegi bercuti di Hotel Seri Malaysia Port Dickson
# pegi bercuti di Bagan lalang (entry baru Part 1 )
# pegi bercuti di Gold Coast Morib (entry baru Part 1 )

entah bila nak update pon..ibu tak tahu..biar masa dan keadaan yg menentukannya..
Insyallah....





Jodoh Itu Milik Kita


As Salam....

Cite yg ibu layan setiap Isnin - Rabu Channel Astro Mustika HD..
Cite nie pon adaptasi dari Novel juge..
Ibu Suka sgt tgk cite nie..sweet sangat2 tau...
Bila tgk..boleh senyum sorang2..
hihihihi..





Sinopsis Dari Novel Jodoh Itu Milik Kita:

Jodoh Itu Milik Kita kisah keluarga yang memaparkan konflik dalaman seorang suami. Antara kasih seorang abang dan kasih sebagai seorang suami. Aariz terpaksa menawarkan dirinya tampil di saat-saat akhir mengganti tempat adiknya yang lari pada hari perkahwinan adiknya Syafiq dan Dahlia. Awalnya Dahlia tidak sanggup, tetapi setelah dinasihatkan umi dan ibunya, Dahlia turut akur dengan jodohnya dengan Aaariz. Konflik dalaman berlaku apabila Syafiq, kembali menagih Dahlia dari Aariz, dan Aariz serba salah dengan perasaanya sendiri.

Syafiq pula mula memananam jarum di hati Dahlia dengan menyucuk rasa ragu-ragu dengan personaliti Aariz. Ada satu rahsia yang disimpan kemas oleh keluarga Tuan Haikal – bapa angkaat Aariz dan sebagai ketua keluarga, Tuan Haikal perlu merungkai segala yang telah kusut disebabkan rahsia tersebut. Apakah Rahsia itu? hampir 3/4 novel dah muka surat 500 masih tak dapat solve lagi misteri kewujudan Aariz dalam keluarga Tuan Haikal, yang menyebabkan perkahwinan Aariz dan Dahlia goyah. Akhirnya Jodoh mereka masih kuat dan tiada apa yang dapat pisahkan mereka berdua kecuali takdir.


Jom Layan OST Drama nie..
Nyanyian Black..
Lagu nie pon best..







Lirik Lagu Takkan Terpisah - Black (OST Jodoh Itu Milik Kita)

Andainya kau tahu
Apa yang ada di dalam hatiku
Tersimpan takkan pernah berubah

Andainya kau tahu
Apa maksudku lafazkan cintaku padamu
Dengan cara yang berbeda
Oh mengapa seharusnya kita masih bersengketa

Korus
Demi cintaku, demi cintamu jangan biarku terseksa
Hembus nafasku, hembus nafasmu adalah udara yang sama
Kerna cintaku kerna cintamu sememangnya satu cinta

Takkan terpisah......
Takkan terpisah.....

Andai ku tak mampu
Leraikan semua kekusutan yang melanda percintaan kita

Mungkin ini semua
Tetap menjadi satu pertanyaan selagi hati belum ada kepastian
Oh mengapa seharusnya kita masih bersengketa,

Korus
Demi cintaku, demi cintamu jangan biarku terseksa,
Hembus nafasku, hembus nafasmu adalah udara yang sama
Kerna cintaku kerna cintamu sememangnya satu cinta..

Takkan terpisah..
Takkan terpisah..

Demi cintaku….
Demi cintamu….

Demi cintaku, demi cintamu jangan biarku terseksa
Hembus nafasku hembus nafasmu adalah udara yang sama
Kerna cintaku kerna cintamu sememangnya satu cinta…

Takkan terpisah
Takkan terpisah

Andainya kau tahu
Apa yang ada di dalam hatiku



JJCM ~ Pegi Makan kat Pizza Hut

As Salam..

Sesekali ada gak ibu ngelat nak masak..saje nak manja2 kan tekak..
nak manja2 tetiba tingin nak makan luar..
tu semua tipu helah belaka..
hahahaha..
Ckp jer la..ibu malas masak kan..???
Ala...babah orait jer kan babah..
cuba la babah ckp tak orait..nnt ibu merajuk..!!!
hihihihi...

Kali nie pilhan selera anak tekak ibu ialah..makan pizza kat pizza hut..
Sesekali jer tau...ulang suara sesekali..OK..
Jesteru..harus la gi terjah Pizza hut kat Tesco Shah Alam..
Mengada2 pulak tekak ibu malam nie..
hihihi..



Sebelum makanan sampai..rutin bujag biasa la..
layan game kat hp babah..
Baru la senyap..


Mushroom sup feberet bujang..
abis satu mangkuk bujang mkn.. 


Nie pizza yg KAMI order..
lupa la nama pizza nie..tp rasa boleh tahan..sedap..


Masa tuk makan...
Jemput makan semua..




Tu dia..gigih ibu potong pizza..

Tgk MUIZ tu..leka lagi main hp..
pastu sebuk suruh suap makan..
bila ibu suruh suap sendiri..nnt dia kata tangan dia kotor..mcm mana nak main game..
Sabar jer la anak oiii...

Overall KAMI sgt kenyang..
Lepas nie tekak ibu tingin apa pulak ye..
hihihi....


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails