Teman-teman Setia

28 August 2013

Lasagna Chicken Air Tangan Ibu MUIZ

As Salam...

Semua dah lunch...??? ibu tak lunch...sbb puasa..
So..waktu g terluang nie ibu update entry masak2..
Kecur plk puasa2 nie dok tgk gambar masakan..
hehehehe..

Nie pecubaan pertama ibu buat lasagna..
Tp lasagnanya ibu beli yg ready made jer..
ibu beli jenama San Remo..
cuma kuah dan sos putih jer ibu buat sendiri..




Nie gambar Lasagna ibu selepas di bakar..
sebelum dibakar..tak sempat ambik..
Kalut..sbb dekat nak waktu berbuka masa tu..


dah tinggal cikit baru sebuk nak ambik gambar..
rupa tak menarik..tp rasa tetap ada..
berlumba2 ibu ngan babah menyuap lasagna dalam mulut..
masing2 senyap jer time makan..

KAMI mmg suka mkn western nie sekali-sekala..
kekadang jemu gak mkn nasi..

OK la...malas nak karang pjg2..cukup buat ari nie..
dah terliur nie..kang makhruh plk puasa..




Kisah bujang K.A.M.I


As Salam..
Selamat pagi..semoga ari ini lebih baik dr semalam...
Dah bekfes..??
Ibu ari nie x bekfes tp bersahur..Insyallah sambung ari ke - 6..
harap2 di permudahkan hingga berbuka nnt..

Dah habis posa nie baru rasa lega cikit..
dah tak tah fikir nak buat puasa ganti lagi..
Sebenarnya ibu tinggal posa 4 ari jer..sbb time "sahabat" tu dtg dah ari Ahad = 26 ramadhan..
tu yg cikit jer ganti tu..
pastu tambah 2 ari  tuk genapkan 6 ari..
mudah2an sunat puasa 6 pun dpt juga. yg penting dahulukan yg wajib..

Entry ari n ie nak cite psl bujang ibu..
Ari genap bujang ibu berusia 4 tahun 6 bulan..
6 bulan lg genap 5 tahun..insyallah..
Tahun depan dah kena gi tadika..tak boleh memain mcm kat Taska..

Ibu dan babah masih lg berbincang psl tadika tuk MUIZ..
Masih belum putus lagi..
Tp dah ada short list tadika utk MUIZ..
Insyallah hujung bulan nie dah ada finalist tadika mana yg akn MUIZ sekolah..



Nie gambar terbaru bujang ibu..skrg MUIZ 18 kg..
Makin byk mulut..makin cerdik..makin bijak..
yg penitng makin hensem..hihihihi..

Mulut mmg tak reti diam..sekarang proses learning...
Ibu n gan babah PASRAH jer klu muiz tanya mcm2 soalan..
Kekadang sampai tak tau nak bg jawapan apa..
Nak kelentong jawapan pon..lg bertambah soalan yg di tanya..
Abis2 klu MUIZ tanya ibu..ibu tak dpt jawap..ibu akan ckp..
"cuba Izz tanya Babah..babah mesti tau"
hehehehe..
Sorry ye babah..


Nie kisah ayam goreng..
Mmg feberet MUIZ mkn ayam goreng..Mlm tu sebuk mintak ibu gorengkan ayam..
Gigih la ibu goreng ayam tuk MUIZ..
Dpt ayam goreng muka manis jer..tp sebelum dapat ayam goreng..dekat nak 1000 kali MUIZ tanya..
"dah masak ke belum..lambat la ibu ie..saya dah lapar nie..cepat cikit boleh tak..?"
Sabar jer la ibu nengok kamu MUIZ...

abis mkn ayam goreng..Izz ckp..
"Ibu masak Ayam Goreng tak sedap.."
"selalunya..sedap"
kecik besar..kecik besar ibu pandang kamu MUIZ..
Abis yg tinggal tulang tu apasal..?? klu x sedap asal abis kan..
Td ibu nak cukai cikit..cukup punya eksen..kedekut..
Pastu boleh plk ckp x sedap..
huhuhuhu...

MUIZ skrg dah ada selera makan..dulu susah gak nak bg MUIZ mkn..
Sbb dia hanya mkn mee sup jer..klu mkn nasi pon hanya lauk telur..
Skrg Alhamdulillah..
Bab menyusu plk dia tak mau..
seminggu ada la sebotol ke 2 botol susu yg MUIZ minum..
Takpe la MUIZ..janji sihat sudah..
Bila anak sihat nie..ibu pon rasa happy..






26 August 2013

Gambar Raya Lagi..edisi dgn family..


As Salam..

Alhamdulillah..Hari nie..Selesai ibu berpuasa tuk ari ke -5....
Esok ada jamuan raya kat opis..so..Insyallah ari rabu sambung balik..
Hari ni berbuka dgn nasi dagang..air tangan bonda ku..
Mak kirim kat adik yg balik minggu lepas..
Air tgn mak kan..mmg tak boleh tolak..
TQ mak sudi kirim nasi dagang..igt mak kat along..
huhuhuhu..
rindunya kat Mak., Abah & adik2...
Insyallah..minggu nie turn along balik...

OK la..tak mau sedih2..
Jom layan gambar raya lagi..kali nie edisi dgn family pulak..


Nie Pak Tam ngan Mak Usu MUIZ..


Teman gaduh MUIZ nie..
Dorang berdua nie suka ngusik anak buah..selagi tak nangis..
Selagi tak kena tegur ngan Atok..
Selagi itu dok buli MUIZ..


Atok ngan cucu lelaki kesayangan..


MUIZ dgn nenek & Atok..
MUIZ pon suka buili atok ngan nenek gak tau..
Saje jer..manjer lebih sebenarnya..


Mak Usu, nenek , Atok dan pak Tam di pagi raya


Giliran KAMI plk bergambar..
Nie jer yg beraya dgn family tahun nie..
Adik2 yg lain beraya umah mertua...


Gambar org yg paling ibu sayang..
Mak dan Abah..rindunya..
Sebak tgk gambar nie..nak jer rasa pindah dok dgn dorang..
klu ada sayap..nak jer terbang mlm nie jgk..
huhuhuhuhu..

OK la..
cukup la tuk entry mlm nie..nak gi borak ngan Mak kat tepon..
Tak dpt balik..dpt dengar suara pon jadi la..

Lambatnya ari jumaat...
Nak balik kampungggggg....!!!!!!


My first Jelly Bunny


As Salam...

Lama dah ibu berkenan kat kasut mcm nie..
Simple..ringan ..
Ari tu ada tgk kat pasar malam..tp yg klon punya la..
saje try test..tp tak berapa selesa la..
Pastu kilat2 kat kasut tu melekat kat kaki..
bila tanya rege RM 15..mintak kurang RM 10..tak mau..
terus ibu cancell nak beli..

Pastu dok merengek2 ngan babah..nak gak kasut camni..
Gigih la babah muiz bwk ibu gi KLCC..babah drop jer ibu depan ISETAN tu..ibu gi sensorang..
punya la nak kasut idaman hati...

Sampai jer kedai kasut tu..
Wah...wanginya..mcm masuk kedai bakery jer..kasut nie mmg wangi..rasa mcm nak mkn jer..
hihihihii..
Tp hampa..byk yg ibu berkenan..
Size semua habis..ikutkan hati nak rembat dlm 3,4 pasang..

Cari punya cari..dpt la sepasang..
jd la dr takde..lg pon sian kat babah..
susah payah bwk ibu gi KLCC..



Comel tak..???


Pakai baju kurung pon ok pakai kasut nie..
Pakai jeans pon not bad..



Puas hati dpt kasut idaman hati..


Harga asal RM 39.00 tp ada less 70% tinggal RM 11.70 jer..
Sungguh berbaloi2..
bila tingat yg kat pasar mlm tu RM 15..mmg untung sgt2..


Lepas nie harus tambah koleksi lg.. Semua kasut kat situ cute2 tau..
Yg penting wangiiiiii....
Lepas nie nak terjah branch lain plk..



25 August 2013

Bagan Lalang..KAMI datang...Part 1


As Salam...

Nie nak cite psl percutian keluarga sebelum puasa ari tu..
Time cuti sekolah dlm bln jun ..baru ibu nak cite..
hihihihii..

Lama dah ibu berniat nak belanja satu family makan kat Restoran Senandung Malam..
Yg pernah ibu mkn kat sana time besday ibu ari tu..
Ada kat entry INI ..

Dah alang2 nak gi mkn kat situ..dan ibu takut lambat sampai sana..
Ibu pon sewa homestay kat bagan lalang..
Saje merehatkan diri..
Berkumpul satu keluarga mmg best..
Santai jer..


Nie homestay yg ibu sewa..
Sapa2 yg berminat..boleh call..


Nie kat area belakang umah..
Santai kan..


Tempat buat BBQ pon boleh..
Mmg ok sgt2..
di sebabkan kami nak dinner kat luar..
jd idaklah membako mlm tu..



Luas sgt2 kawasan nie..
Nak buat BBQ pon ada kipas kat luar..pastu pokok serai pon ada..
Kemudahan BBQ semua lengkap..

 

Rumah nie end lot..sbb tu luas..klu buat family day..
boleh buat game kat kawasan nie..
 

Parking pon luas gak..


Yg penting air di jamin bersih..
hihihiihi..siap ada water filter lg..

tp sorry byk2..ibu lupa nak ambil dlm bahagian rumah..
tp ibu cite serba sedikit keadaan dlm rumah..

- peralatan masak semua cukup..
- Bilik tido ada 3..tiga-tiga bilik semua ada econ..
- Bilik air ada 2..
- yg penting ada astro tu..




24 August 2013

Nasi Lemak Sambal Bilis Petai



As Salam...

Selamat Pagi...semua dah bekfes...???
Ibu rasa lain plk pagi nie...bkn apa...
dah 4 ari ibu berpuasa..bila mkn pagi nie..tu yg rasa lain mcm jer..
hehehehe
Hari nie stop puasa kejap..isnin nnt Insyallah ibu sambung puasa balik..
Ari nie tak puasa sbb nak penuhi jemputan rumah terbuka..
so..gantung periuk saje lunch nnt..
hihihihi..

Pagi nie layan nasi lemak...
Buat sambal bilis + petai..
Pastu sanggup beli daun pisang tuk bungkus nasi lemak..
maklum la duduk atas angkasa nie..mana nak tanam pokok pisang..
terpaksa la beli..
Nasi lemak yg dibungkus daun pisang mmg heaven..minum plk  kopi 0..
pehh terangkat...


Kenyang plk perut nie..kang lunch nak gi open house..
4 buah rumah plk tu..
Pehh..sendat perut nnt..

So..perut pon dah kenyang..
rilex2 la..sambil tgk tv..dah tak yah fikir nak masak tuk lunch..
Syoknya klu ari2 camni..
Goyang kaki you..
hihihihihi..




23 August 2013

Sardine Puff


As Salam..

Lama tak buat entry masak..
Ari nie slow2 nak update blog..
Bila masakkan..kekadang sempat ambik gambar..kekadang tak sempat..
Hidang2..terus ngap jer..
hihihihihi..

OK..la..
Jom tgk first time ibu buat Sardine Puff..
Bila belek2 resepi..mcm senang..tp tak pernah mencuba..
Bkn apa..asyik lupa jer nak beli roti paratha..
Stok Sardin ..insyallah..sentiasa ada jer..
hihihihi..

Ari tu masa gi beli barang dapur kat tesco..
terpandang roti paratha..terus beli..
dah beli harus kena cuba lah..
baru tahu..senang ke susah..



Ini rupa sardine puff ibu sebelum di  bakar..
nak resepi..?? mcm nie resepi dia..

Ibu hanya gunakan roti paratha jer..
Roti paratha tu keluarkan dulu dr peti ais dlm 10 minit..baru senang nak lipat..
lepas tu..Roti paratha potong dua..nak potong 4 pon boleh, letak inti apa yg suka..
lipat..kelim guna garfu.letak kuning telur dan bakar..
simple kan..???


Nie panas2 lagi..baru kuar oven..
Makan panas2 mmg sedap..rangup habis..
tp AWAS..jaga2 melecur bibir..
Inti dia panas OK..



Possing dah sardine puff air tangan ibu MUIZ..
Simple, cepat di masak dan senang di makan..
hihihihihi






Rezeki..

As Salam...

Hujan turun membasahi bumi pagi nie..
Alhamdulillah..
Bergembira semua tumbuhan dimuka bumi nie..

Hati ibu juga berbuang riang..
walaupon blog ibu jarang2 berupdate..jarang2 org masuk..
tp rezeki itu pasti ada..
Syukur Alhamdulillah..



Sekali 5 BE tgh running...
Syukur..syukur..syukur..

Ibu belum lagi nak cash out hasil brblog nie..
tunggu amaun jd ribu2..???
aci tak..
takpe..berangan itu free ok..
tak salah berangan..
walaupon nak dpt seratus pon bertahun2..
hehehehehe...

Apa2 pon TQ NUFFNANG...!!!

22 August 2013

K.A.M.I di pagi Aidilfitri 2013

As Salam..

Pehh..berabuknya blog ibu nie..
Lama sungguh tak berupdate..
Mood update ke laut..lelagi masa tu time posa..
lemau memanjang jer..

Raya pon dah nak masuk 2 minggu..
baru terhengeh2 nak buat entry raya..
hihihihihi...
janji ada kan..

Jom la tgk gambar yg ada..
Tak berapa meriah raya tahun nie..
sbb  adik 2 raya umah mertua..
Next entry la masuk gambar ngan family pulak..
skrg nie layan gambar KAMI jer..



Keluarga KAMI..
Alhamdulillah tahun tahun ke 10 ibu beraya bersama suami dan
 tahun ke 4 beraya bersama permata hati..


MUIZ bagi peluang ibu ngan babah bergambar berdua..
rasa mcm pengantin baru plk...


Nie seisi bermaaf-maafan..


Yg nie MUIZ yg ambik gambar..
apa lg.. possing la ibu & babah..


Tak sah klu takde gambar ibu dan MUIZ..


Anak bujang ibu sudah besar lorrr...

Syok beraya nie..
lelagi dpt makan makanan yg sedap2.
elok2 jer time posa turun berat badan..raya pertama terus naik..
hahahahaha...
buruk lantak sunggh ibu muiz nie..
Janji bahagia sudah...

Mood pon masih ke laut..
takde idea dah nak mengarang..
Kita jumpa next entry..
Insyallah...




05 August 2013

Salam Aidilfitri 2013



Salam semua..

Buat semua pembaca blog Ibu MUIZ...
Di kesempatan ini..Kami sekeluarga mengucapkan Selamat hari raya Aidilfitri,
Maaf, Zahir & Batin..
Kami juga menyusun 10 jari memohon ampun dan maaf,
selama ibu berblog,ada yg terguris perasaan secara sengaja atau pon tidak..
Semoga syawal kali ini membawa 1000 makna buat kita semua..

Berhati2 dijalan raya semasa pulang ke kampung masing-masing..
semoga selamat sampai dan selamat kembali ke destinasi..

Di maklumkan ibu akan mula bercuti dr ari rabu 7/8 sampai 14/8/2013..
15/8/2013 dan mula bertugas kembali..
Doakan agar di permudahkan perjalanan kami sampai dgn selamat..
Tak sabar nak jumpa abah & bonda..

dlm gembira..terselit juga perasaan sedih...ramadhan akan berakhir..
Tahun depan entah ke temu.. lg ramadhan..entahkan tidak..




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails