Teman-teman Setia

21 January 2013

Sehangat Asmara


Salam semua..

Dulu.. Sana sini Adam & Hawa...
Tp epiosdnya dah sampai abis pon..
Ibu masa Adam & Hawa nak kata layan sgt tu idak la..
Tp klu dah tertgk carry on jer la..
Takde la mcm klu terlepas satu  episod tu..
Rasa mcm tak best tu idak la..
Actually.. Drama Adam & Hawa pon Ibu tgk tak se complete pon..
Ada gak episod yg ibu terlepas jugak..
kekadang ada masa baru repeat la..
tp masanya belum ada lagi..
hehehehe..



Ini novel sebenarnya koleksi BABAH MUIZ..
ye..BABAH MUIZ mmg minat  baca NOVEL..
terutama karya AISYA SOFEA..
jgn tak percaya..dlm hati ada taman tau..
JArangkan lelaki minat baca2 NOVEL nie...
Byk koleksi novel BABAH MUIZ nie..
Tp semua dlm gobok..
hihihihihi..

Malam nie dah start cite sehangat Asmara..
pon cite dari novel jgk..
Novelis yg sama Adam & Hawa.iaitu AISYA SOFEA..
Pelakonnya Adi Putra & Rita Rudaini..
Minat sungguh dgn Lakonan Rita..
dia mmg pandai jiwai watak..



OST tuk lagu Sehangat Asmara..
Lagu Awie berduet dgn Adira..
Lagu Ratu ku..
Yg di beri Nafas baru..

Jgn lupa mlm nie..
SEHANGAT ASMARA





16 January 2013

Berbekal Ala Western


Salam...
Selamat Pagi Semua..
Ari nie ibu & babah berbekal lagi gi keja..
Kali nie ala-ala western..
kelas ko.. 

Takdenya kelas sgt..
Tu kan menu mlm td... 
Pagi td tinggal pananskan kuah..dan ibu rebus pulak spageeti..
Pastu buat Sandwich tuna + coleslaw..
Cukup la buat alas perut..


Nie la bekal ibu & babah MUIZ pagi nie..

- Spagetti Bolognese
- Sandwich Tuna + Coleslaw

Alhamdulillah..
jimat belanja..






15 January 2013

Makaroni Bolognese


Salam semua..

Masa on the way balik lepas ambik MUIZ dr TASKA..
Soalan feberet babah..mesti akn tanya mlm nie makan apa..?
Cadangnya nak gi Pasar malam kat Sek. 17 Shah Alam jer...
Pastu tetiba dpt idea nak mkn western mlm nie..
Lama rasanya ibu tak msk westerrn food nie

Ari tu Mak Ngah MUIZ ada bg spagetti..
Pastu suap kat MUIZ..ke main suka la bujang tu..
Mmg feberet dia..
Tp MUIZ lebih suka Makaroni lagi..
Mkn ngan kuah spagetti..



Sbb tu ibu namakan resepi ni Makaroni Bolognese..
makaroni di mkn dgn kuah bolognese..
mcm2 la ibu nie..
hihihihihi...

Sonok tgk bujang ibu makan mlm nie..
Sampai 4 kali tambah..
"Sedap la buuuu..."
Kembang kuncup ibu dgr...

Td ibu rebus 1/2 peket jer..
Maknanya esok kena rebus lagi la...
Happy tgk anak selera mkn nie..Biar penant cikit..tp berbaloi...
Bkn saje anak dia..babahnya pon sama..
bertambah2 mkn mlm nie...
hihihihi..





Gulai Lemak Ketam


Salam semua..

ari tu Ibu masak lauk feberet babah MUIZ..
Sbb tu masa entry INI  .. ibu hanya beli 2 ekor jer..
Sebabnya..ibu nie tak berapa minat seafood2 nie..
Entah..cikit2 tu boleh la..

Masa mkn ari tu pon ibu hanya mkn 1 sepit jer...
tu pon nak merasa jer..
Yang lain semua babah yg makan..
tp bab kuah..ibu tak boleh tolak..
Kuah lemak nie..mmg feberet ibu..
Buat pekat2..pastu buat pedas2..
Mkn nasi ngan kuah banjir..
Mmg feberet ibu..
dpt ikan goreng pon dah cukup..

Untuk pengetahuan semua..
Ibu tak pandai tau siang ketam nie..
jangan gelak..jgn gelak..
Mmg serius..ibu kurang ambik tau...
Semuanya babah yg siang dan babah juga yg bersihkannya..
tu pon ibu yg paksa babah belajar ngan nenek MUIZ..
kan makanan feberet Babah..
tp bknnya tak tau langsung..basic tu tau la..
tp tak pernah ibu nak try menyiang pon..
hanya Serah pada yg pakar..
hehehehehe..


Nie la rupa gulai lemak ketam..
Air tangan Ibu..tp babah yg siang..
hehehehehe..

Nie pulak cara ibu masak gulai lemak ketam..
Ibu suka masak cara yg Nenek MUIZ ajar..




GULAI LEMAK KETAM

Bahan-bahan :

- Ketam 
- Cili Padi (Ikut pedas)
- Sebatang serai
- 1 helai Daun Kunyit
- 1/2 inci kunyit hidup
- 3 ulas bawang kecil
- 2 keping asam keping
- 2 cawan Santan pekat

Cara-caranya :

- Tumbuk Cili Padi + Bawang + Kunyit Hidup
- masukkan bahan tumbuk dalam periuk
- masukkan daun kunyit dan serai yg dah di ketuk
- Masukkan air dan tunggu sampai hampir kering...**
- Setelah agak kering masukkan 1 cawan air lagi
- Bila hampir menggelegak..masukkan ketam + asam keping
- Setelah ketam hampir 1/2 masak..masukkan santan pekat (Klu kuah agak pekat boleh campur air lagi)
- Perasa kan dgn garam, dan selalulah di timba kuah dgn senduk.. (paham ke nie..) untuk mengelak terjadinya pecah minyak...
- Masak sehingga santan betul2 masak..
- Boleh la di hidang

** Mengikut kata nenek MUIZ..tujuan buat camtu untuk kita masak cili dulu..
Nenek MUIZ kata lagi..cara mcm tu takde la kita jd sakit perut..
Sbbnya..cili tu kita dah masak atas api sampai airnya hampir kering..




"SELAMAT MENCUBA"

Kek Chocolate Moist


Salam semua...

Sejak anak dah pandai mintak2 makanan feberet dia..
Kita sebagai Ibu nie..klu tak tunaikan..rasa kesian sgt2..
tak sampai hati pulak..
Sebelum tido mlm tu siap pesan ngan ibu..
"Ibu.. saya nak makan kek coklat tau.."

lepas mkn tgh ari..ibu pon baring-baring..
Pastu MUIZ tanya..
bila nak buat kek ibu..saya kan nak kek coklat..
Tanpa berlengah-lengah terus ibu buat..


Tgk..bertapa happy nya dpt buat kek..
Semua MUIZ tolong buat..kira air tangan MUIZ la nie..

Lepas bakar tak sabar2 MUIZ nak mkn..
tp ibu kata tunggu sejuk dulu..
Kesian ibu sampai tertido MUIZ tunggu kek sejuk..

lepas bangun tido..terus tanya soalan..
kek dah siap ke ibu..
Ibu ckp..
Gi tgk kat peti ais..
Terus ckp..
WOW!!! bestnya..


Nie la rupa Kek Chocolate Moist Air tangan MUIZ..
Ibu pon hias ala kadar jer..
janji anak happy..
Masa nak potong..mcm biasa la..
MUIZ mintak lilin ngan ibu..
Pastu siap suruh ibu ngan babah nyanyi lagi hapy besday to you lagi..
hehehehehe..
Ikut jer la..
Asalkan anak bahagia...

MUIZ.. harta ibu dan babah dunia akhirat..

14 January 2013

Dinner kat Restoran Senandung Malam, Bagan Lalang


Salam semua..

Lepas tgk SUNSET..
Ari pon makin gelap..dan perut pon dah berdongdang sayang..
kami pon terus gi kat Restoran yg kami dah booked td..



Nei la restorannya..
Restoran Senandung Malam


Sebelum tu kena pilih seafood yg nak di makan..
 

Lepas pilih diaorang akan timbang...
seterusnya tanya apa yg hendak di masak..
dan jgn lupa bg tau no. meja sekali..

 

Pastu klu kita nak gi memana..
Pastikan meja di RESERVE...


Tak lama lepas tgk SUNSET..
kembali ke meja yg telah di booked..
Makanan pon sampai..so..tak la kita tunggu lama..
Tgkkan belakang tu..punya la ramai..
Nasib baik kami dah order dan reserve meja awal..
klu idak jenuh gak menunggu...

dan menu di hari tu..


Pepahat goreng cili..
Mmg kami RECOMMENDED ..
First time rasa..mmg sgt2 manis isi dia dan sgt sedap..
Ibu yg jenis tak mkn haiwan yg bercengkerang nie..
Mlm tu mmg boleh terima di tekak...


Nie plk sotong goreng tepung...
Nie pon Ibu RECOMMENDED..
Rangup di luar..dan isinya manis dan lembut di dlm..


Kangkung Goreng Belacan..
Bg ibu..OK la...not bad..


Siakap 3 rasa..
Pon sedap gak...


Ikan Kembung Bakar..
Sambal kicapnya..sedap sgt2...


Apa tunggu lagi...
Bismillah..
jemput makan semua...

Bykkan lauk kami mlm tu..bila dah byk camtu..dah tak tau mana nak mkn dulu...
Last2 Ikan bakar tu..kami bwk balik..
tak abis pon..
Sbb kenyang sgt2..

TQ babah..bwk ibu gi makan kat sini..
Ada rezeki..boleh pegi lagi...






13 January 2013

Menu Lunch 130113


Salam semua...

Lepas bekfes Cucur Bilis tadi..nak ke pasar ujan plk..
Lagi pon MUIZ masih tido..
Ibu pon layan movie dulu..
cite Strawberry Cinta..
Tak lama lepas tu..bujang pon bangun..
Tgk kat luar masih gerimis..terus ajak babah gi pasar..

Kat pasar walaupon masih gerimis..ramai gak yg dtg..
Semua berpayung2..
Ibu jer yg kuar gi pasar..babah ngan MUIZ dok dlm keta..
Malas nak bwk MUIZ berhujan2 nie..
Lagi pon payung ada satu jer..

Turun jer dr keta..mulalah kepala otak ibu ligat berfikir..
Apa nak di masak ari nie..
Igt nak bakar ikan jer..
tp terpandang kat EN. Ketam yg besar2 dan gemuk..
Terus rembat 2 ekor..
Terbayang masak lemak...
hihihihi..



So.. terhidang la menu di atas..

- Gulai Lemak Ketam
- Sayur Campur Tumis Pedas Bersama Udang
- Ikan Goreng

Alhamdulillah...
Syukur dgn rezeki MU..


Eh..!!! cantik gak tarikh ari nie.. 130113






Cucur Bilis + Teh Tarik



Salam Hari Minggu semua...

Dah bekfes...?
Alhamdulillah... hujan turun membasahi bumi pagi nie..
dan semestinya perut juga minta diisi..
Cadangnya nak ke pasar pagi..
beli barang2 basah... hampir kosong esbok ibu..
sekor haiwan pon takde..
Tp ujan pula..takpe la..ujan tu kan rahmat ALLAH...

Perut pon dah lapar..
Apa lagi..buat cucur bilis jer la pagi nie..
kena pulak ngan teh tarik..
Mmg mengancam...
sedar tak sedar laju jer kami laki bini makan cucur bilis..
satu persatu masuk dlm mulut kami...
hihihihihi...

MUIZ..??? masih lagi lena di ulit mimpi indah..
Mana taknya..mlm td tido kul 2.00 pagi..
Kita suruh tido..dia sebuk nak belajar..pastu boleh mintak telur goreng pulak..
Nasib babah ada..
dia yg rajin melayan...
Ibu...? dah lama ZzzzZZzzZZZ..
hehehehehe..

OK la...panjang pulak ibu membebel...




12 January 2013

Selamat Hari Lahir Nenek MUIZ


Salam semua..
Ari nie 12/1/13.. genap umur ibunda 52 tahun..
dan di kesempatan ini nak ucap Hepy Besday buat emak tersayang..
Semoga diberi kesihatan yg baik..
Along, Shamz dan MUIZ sayang mak sgt2..






Ya Allah, 
Rendahkanlah suaraku bagi mereka 
Perindahlah ucapanku di depan mereka 
Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan 
Lembutkan hatiku untuk mereka 

Ya Allah, Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya, atas didikan mereka padaku dan 
Pahala yang besar atas kesayangan yang mereka limpahkan padaku, peliharalah mereka sebagaimana mereka memeliharaku. 

Ya Allah, 
Apa saja gangguan yang telah mereka rasakan atau kesusahan yang mereka deritakan kerana aku, atau hilangnya sesuatu hak mereka kerana perbuatanku, jadikanlah itu semua penyebab rontotnya dosa-dosa mereka dan bertambahnya pahala kebaikan mereka dengan perkenan-Mu ya Allah, hanya Engkaulah yang berhak membalas kejahatan dengan kebaikan berlipat ganda. 

Ya Allah, 
Bila magfirah-Mu telah mencapai mereka sebelumku, 
Izinkanlah mereka memberi syafa'at untukku. 
Tetapi jika sebaliknya, maka izinkanlah aku memberi syafa'at untuk mereka, sehingga kami semua berkumpul bersama dengan santunan-Mu di tempat kediaman yang dinaungi kemulian-Mu, ampunan-Mu serta rahmat-Mu 

Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki Kurnia Maha Agung, serta anugerah yang tak berakhir dan Engkaulah yang Maha Pengasih diantara semua pengasih. 

Amin Ya Rabbul Alamin.. 







11 January 2013

Sunset di Bagan Lalang


Salam semua..
Rentetan dr kisah INI...
dan kami dapat tgk sunset ptg tu..
Bersyukur sgt2..
Mmg cantik ciptaan drNYA..


Subhanallah...
Maha Agong..indah sungguh..


Masa nie rasa tenang setenang-tenangnya..
Sukar nak gambar perasaan yang ada..


MUIZ masih dgn permainan pasir dia..
Masa nie dah pelan2 ajak beransur..
maklumlah ari makin senja..


Seisi memujuk lagi...
Cantikkan permandangan...

 
Babah plk berpossing..
tak nak lepaskan peluang tuk tgk matahari terbenam..


Ibu pulak..mana boleh tidak..
hehehehe..


JOM kita gi makan pulak..
Lenkali kita gi sini lagi..

Next entry time for MAKAN...
nyum..nyum..nyum..
Mmg sedap...





Bihun Goreng + Cucur Sardin


Salam pagi Jumaat..

Berbekal lagi ibu pagi nie...
Alhamdulillah..di beri kesihatan yg baik utk menyediakan sarapan buat yg tercinta..
Amboi..kelas bahasa ko pepagi jumaat nie..
Sesekali..apa salahnya kan...
hehehehehe...



Ini untuk santapan suami tersayang..
- Bihun goreng
-Cucur Sardin

Di masak dgn penuh kasih sayang...
Mudah2an..En. Suami kenyang hingga ke petang..

Apa lah Ibu MUIZ nie..
bermadah berhelah pulak..
ada makna ker...????

TAKDE MAKNANYA...
sesaje jer.....

10 January 2013

Nilai RM sekarang


Salam..

Mmg benarkan..skrg klu bwk gi pasar RM 50..adalah jinjit 2,3 plastik jer..
tu pon hanya bekalan makanan tuk 2 ari..
Klu gi pasaraya RM 50 tu kekadang cukup2 beli jajan MUIZ jer..
beli biskut, air dutch lady, air vitagen..nuget dah dekat nak RM 40..
tu belum masuk sabun basuh kain ke beras ke..
emmm...
Nilai duit skrg..tak sama mcm dulu..

Contohnya belanja sekolah dulu..
Masa zaman Ibu belanja sekolah pagi 40 sen jer.. kekadang 30 sen..
klu sekolah agama 20 sen jer..
sekolah sekarang, pagi jer dah RM 2..
belum ptg lagi..
tu pon bkn mengeyangkan pon..

itulah realiti kehidupan..
kos sara hidup makin tinggi...






Tiramisu


Salam ari khamis semua..

Ari tu pegi kedai bakery ada lah beli biskut lady finger ..
PAstu dr sehari nak buat tiramisu..tak terbuat2..
So..bebaru nie ibu kemas la gobok ibu tu..
maklum la..dah masuk tahun baru..kena check la..takut2 ada brg dah expired..

So terpandanglah kat cik lady finger nie..
check2 tarikh..dah hampir nak expired..
kena la buat gak..kang membazir jer..




Nie la rupanya Tiramisu ibu..
Nampak mcm agak comot ckit..
tp rasanya tetap ada..
hehehehe..

yg bekas kecik tu ibu bg kat mak ngah & mak lang muiz..
Yg MUIZ plk asyik menjilat cheese jer..
yg bahagian kek dia mkn ckit2 jer..
MUIZ mmg peminat tegar cheese...

Nie ibu share resepi tiramisu..



RESEPI TIRAMISU

Bahan-bahan
1 peket biskut lady finger @ biskut tiramisu
250g cream cheese
200ml whipping cream
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan

Cara-cara
Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
Satukan gula, cheese dan cream.
Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu.
Celup biskut ke dalam air nescaffe sehingga basah@lembut.
Susun biskut tadi ke dalam mangkuk@bekas.
Sapukan adunan cream+cheese tadi atas biskut.
Susun lagi biskut yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
Kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar.
Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya




09 January 2013

Motivasi Diri





Setiap yg berlaku ada hikmah disebaliknya..
Ibu percaya Qada' dan Qadar drNYA Yang Esa...
Sesungguh setiap yg baik dtg dr ALLAH.. dan yg buruk itu dtg dr kelemahan kita sendiri..
Wallahualam..



08 January 2013

Berbekal pagi nie...


Salam semua..
Pagi nie terrajin pulak buat bekal gi keja..
Complete tu..pakej makan pagi ngan lunch..
Menu simple2..
Jadi la untuk mengalas perut..



- Nasi Goreng
- Roti Celup Telur

Alhamdulilah..
Senyum Babah dpt bwk bekal ari nie..
Jimat tak yah kuar blanjer..


05 January 2013

Sepetang di Pantai Bagan Lalang


Salam semua..
Nie kisah beberapa bulan yg lepas..
hahaha..giler lama punya cite..
Masa tu mood nak berupdate blog ke laut..
lelagi mmg betul2 pegi tgk laut..
hihihihi..

Takde la lama mana... masa nie besday ibu..
Babah bwk tuk celebrate besday ibu..
Besday ibu kan cantik pd tahun lepas..10/11/12..
So babah dicide bwk gi sini tuk dinner kat sini...
sesekali..layan tekak isteri..

Kami sampai dlm kul 5.00 ptg..
Pastu terus gi booked tempat tuk dinner dulu..
Sementara dorang masak kukus grilled panggang..
Kita lepak2 dulu ambil angin petang..



Di kejauhan nampak Hotel Golden Palm Tree, Sepang...
Insyaallah...Ada rezeki..kami nak bercuti ke sana pulak..


Boleh tahan gak ramai petang2 camni..


MUIZ apa lagi..main pasir la..


Ibu pon tumpang join sekali..

 

Besday girl pada masa tu..


Ibu dan my lovely bujang


Babah dan anak teruna dia pulak..


Babah pon tingin gak nak main pasir..


Tgk jer boleh..dah petang sgt..
ibu tak kasi MUIZ mandi..
tp dia dok komplen..ngapa ada jer org mandi..
ibu ngan babah diamkan jer..


Happy kami anak beranak..


Walaupon tak dpt mandi..tp tetap tersenyum..


Mari belajar ABC..


OK..matahari pon dah nak tenggelam..
perut pon dah laapar..
Apa lagi..jom kita gi makan..
Nanti next entry ye..
tunggu...
 



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails