Teman-teman Setia

27 April 2011

Nasi Goreng Buat Bekal..


Salam..
Bangun pagi nie..tgh nasi masih berbaki...
terus cadang buat nasi goreng jer..
menu simple..
boleh gak bawak bekal gi keja..
pastu goreng telur dadar..
jadi la..kenyang gak perut nie..

kekadang best gak bangun pepagi masak nie..
bila dah start..tiap bg mesti nak gak pegang sudip..
tp bila dah stop..puas la seru balik mood nie..
tetap gak offnya..hihihihi...




Nie la rupanya Nasi Goreng Cinta Buat alas perut ibu dan babah..
Alhamdulillah..kenyang ibu pagi nie..



26 April 2011

Ada Problem..


tp dah beansur sehat dah pc ibu..
baru dpt update blog ari nie..
byk benda nak update sebenarnya..

Firstly..nak ucapkan T.Q for sudi join contest yg ibu anjurkan..
Happy sgt2..sbb masih ada yg sudi join..
Emm..nak publish hadiah pon..
penaja belumm bagi kata putus lagi..
kena la tunggu..so..pada sapa2 yg belum join..
masih ada masa lagi..
OK la..jumpa di lain entry...



* Entry kali nie..takde gambar...

19 April 2011

Happy Besday Mak lang MUIZ..



dan MUIZ Mak Lang belanja makan Kue Tiow Sup..
T.Q Mak Lang..

Ucapan buat Mak Lang MUIZ..

- semoga di panjangkan uisa dan di murahkan rezeki
- di beri kesihatan yg walafiat..
- sentiasa berada di bawah lindungan yg MAHA Esa..
- Semoga segala doa dan impian di makbulkan ALLAH..
- Bahagia di samping keluarga tersayang..




MUIZ with Mak Lang..



APA..? Mak Lang kata nak HADIAH..?

Insyallah..Hadiah COMING SOON ye..


Nie masa gi Cameron..
Happy Family..


Nie pulak kat Zoo Taiping..

May be dpt hadiah gi bercuti sekeluarga mcm nie lagi..?
Doakan rezeki ibu bertambah..
hihihi..


18 April 2011

Bihun Jer Dinner Malam Nie..




Rupa bihun ibu..memang tak pedas..
masak sekali tuk MUIZ ..malas nak asing2..
Hias ngan telus hancur..nampak bebola yg gelap cikit tu...
tu la kopok lekor..hihihi..

tuk tambah kepedasan..makan ngan cili kicap..
senang jer..potong cili padi..curah kicap..
bila makan tergigit cili..pedas tak hingat..tp syok..

Nie la kopok lekornya..3 batang ibu dah masuk dlm bihun buat rencah..hihihi...
kopok nie Pak Ngah MUIZ bg..
dia kursus kat Kelantan ari tu..
Sos kopok nie sebenarnya ada...tp..
akibat kecuaian ibu..
sosnya pecah masa ibu kuarkan kopok lekor nie dr dlm esbok..
so..ciciah nagn sos cili thai jer..
rasa memang terbaik gak..


Bekal Gi Keja...


Salam semua..
Nak cite psl gi keja pulak..
Mmg jd rutin harian ibu akan bangun pagi masak tuk bawak bekal gi keja..
Babah memang kalau boleh bawak bekal gi keja..
sampai pernah ibu tanya kat babah..
"Babah tak malu ke tiap ari bawak bekal"..
pastu babah jawab...
"Buat apa nak malu..bangga lagi ada..isteri babah rajin masak tuk babah"..
senyum simpul ibu tau..hehehe..

kekadang ada gak tapau kat Cafe Spital jer..
bila mood masak ke laut..
Tgk mood gak la..
dan pagi nie..terrajin pulak ambik gambar...
selalunya tak sempat..
terkejar2..lepas masak..mandi, solat dan terus bersiap gi keja..

Selalunya lauk simple jer..
Janji kenyang waktu lunch nanti...
Ibu memang tak berapa gemar masak malam..
memang ibu akan masak waktu pagi..termasuk ngan nasi..
entah la..ada feel masak waktu pagi nie..
mcm masak sahur pulak..
Idak la sampai bangun kul 4.00 am..
selalunya ibu akan bangun kul 5.45 a.m..



klu idak satu ari banje kat beli bekfs dan lunch dekat RM 10..
klu 10 ari dekat RM 100..klu berdua ngan babah..dekat RM 200..
bawak bekal..memang jimat..
itu pendapat ibu la..



17 April 2011

Lempeng For Tea Time..






hehehe..


MUIZ - 26 Bulan..

















Senyum mu..penawar suka duka ibu dan babah..

possing dgn basikal pemberian Nenek..

Syukur pd Yg Maha Esa..di atas kurniaan mu...



Show Your Teeth Contest


Teringin nak join GA hari ni.... Tengah blogwalking, terjumpa GA ni... Bolehlah sapa-sapa yang berminat untuk join sama... Sapa-sapa nak join, klik Banner di tepi / Gambar di bawah ini...

Gambar yang ingin saya pertaruhkan adalah...

Nama : Muizuddin Haqimi bin Hisamudin
Tarikh Lahir : 17 Februari, 2009
Nama Ibu : Norafiza binti Mahmud Khairul
Hubungan : Putera Sulung

"Gambar Muiz sewaktu kepanasan.. Dengan tak berbajunya..
Badan berpeluh-peluh.. Air liur meleleh..."

Dengan ini saya nak tag peserta di bawah... Tima kasih...

1. Nana
2. Afne

Nasi Goreng Kunyit


Salam..
Menu bekfes pagi td..
Sangat2 simple..dan yg paling penting feberet ibu gak nie..

Semalamkan kes ibu tak msk lunch..dok pulun makan nasi lemak..
tp bujang lak..sebuk nak mkn nasi..jd belen nasi lepas bujang mkn..
ibu pon buat goreng pagi nie..

tuk bujang pon nasi goreng nie gak..cuma sebelum tabur cili padi..
ibu dah asing..nanti kepedasan pulak bujang ibu tu..



Nie la rupanya nasi goreng kunyit ibu..
lawan pulak ngan ikan masin..lagi membangkitkan selera..
kena pulak ngan kopi 0 panas..
kenyang sampai ke lunch..hehehe..
nak resepi ?..alahai...segan lak ibu nak tulis..
bebudak pon reti buat tau..
OK la...jumpa di lain entry..
da da..ta ta..


16 April 2011

Mable Cake For Tea Time..




Rupa sebelum di bakor..

Lepas di bakor..nasib baik tak rentung..
atee...awok sebuk dok ngadap facebook..

Rupanya setelah di potong..

Di hidangkan bersama Teh 0..
pasti TERBAIKKK...


KEK MARBLE MOCHA [ Chef Hanieliza ]

BAHAN:
bahan A
250 gm butter
210 gm gula kastor/halus
5 biji telur ayam
50 ml susu segar

bahan B
240 gm tepung gandum......]
1 sudu teh baking powder...] ayak bersama
1 s/k mocha paste
1 s/k nescafe

Cara
1. Pukul mentega dan gula hingga betul-betul kembang.
2. Masukkan telur sebiji deni sebiji dan diikuti dengan esen vanilla.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu.
4. Teruskan memukul adunan dengan perlahan untuk seketika sehingga benar-benar sebati.
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian yang dimasukkan ke dalam bekas berasingan.
6. Satu bahagian ditambah dengan mocha paste dan nescafe. Satu bahagian lagi biarkan warna asal.
7. Panaskan oven 180'C selama 10 minit.
8. Sediakan acuan loyang yang telah digriskan terlebih dahulu dengan dedikit mentega dan taburkan tepung nipis sikit atau lapikkan loyang dengan kertas minyak.
9. Sudukan adunan ke dalam loyang dari kedua-dua bahagian secara berselang-seli sehingga kelihatan berbelang.
10. Bakar adunan selama 45 - 50 minit dengan suhu 180 C.


CONTEST BESAR-BESARAN DI Z RINIEESCORNER ENTERPRISE



hadiah sangat2 berbaloi2..
dan tarikh tutup penyertaan : 11/4/2011 - 31/5/2011.
so..ibu cuba nasib..
mana tau rezekikan..tuah ayam nampak di kaki...
tuah manusia tak siapa yg tahu...


Floater Giveaway





First Time Dapat Award



sudi bagi Award pada blog ibu yg tak seberapa nie..
sgt2 terharu walaupon pd mulanya ibu yg beriya mintak dr syerah..
tak pernak dpt Award tau..nie first time...
tp..last2 Ila pon bagi award yg sama..
tima kasih lagi sekali..

Nie syarat2nya..

1. Post linking back to the person that gave you the award
2. Share 7 random things about yourself

a] Seorang isteri pd seorang suami dan seorang anak lelaki [buat masa nie]..
doakan moga MUIZ cepat2 dpt adik..

b] Juga seorang penjawat awam [ keja gomen ]..

c] suka memasak.dan try masakan baru..
walaupon kengkadang tak suka masakan sendiri..kes jemu la...

d] tp..tak suka kemas umah..malas la..
lipat kain lagi la double malas...hehehe..

e] mudah menangis..jiwa sentitif..dan kuat merajuk..
klu dah merajuk..mmg payah di pujuk..

f] peminat cite penyiasatan..cite seram..dan cite hindustan..

g] Ramai yg kata muka mcm sombong..sbb muka mcm serius jer..
tp tak kenal maka tak cinta..dah dpt borak..tak igt donia..

3. Award 15 recently discovered blogs

dan yg nie antara yg ibu pilih nak bg Award..


1. Afne
3. Ida
4. Yana
5. Lynz
10. Sue
11. Shima
12. Fiza
13. Nana
14. Nina
15. Syana

Birthday Party Paling Happening



Salam semua..
Ibu telah di jemput untuk joint contest nie..
T.Q tuan umah..sbb sudi jemput ibu joint contest nie..
cuba nasib..mana tau ada rezeki..boleh menang tempat pertama..
hadiah dia antara wishlist ibu..iaitu Photoshoot..
lama dah tak bergambar sekeluarga..

OK la..
pada sesapa yg nak joint..boleh klik link kat bawah nie..


Masa nie sambutan hari lahir MUIZ yang pertama pada 20 Februari, 2010. Walaupon penat semua gembira dan bersyukur sangat pada masa ni kerana Majlis berlangsung dengan jayanya seperti di rancang. Mcm2 gaya ada..semuanya memberi kerjasama..
atok dan nenek pon sporting gak bila di minta bergambar..





Nasi Lemak Bekfes Pagi nie..


suruh babah gi pasar jap..beli santan..dan ambik daun pisang..
so..lunch nie tak yah masak..
hehehe..ibu ngelat masak tuk lunch nie..
nasib baik babah jenis tak kisah..dia lg suka..

masa besday muiz..menu utama nasi lemak daun pisang la..
dr air tangan nenek muiz..sapa2 yg dtg..mesti dah rasa..
baki kertas pembalut masih ibu simpan dgn baik..
so..boleh la ibu bungkus nasi lemak ibu itu nnt..


gambar Nasi Lemak air tangan nenek muiz..
gambar masa besday MUIZ yg pertama ari tu..
kemas jer nenek muiz bungkus...



nie Nasi lemak yg berjaya ibu bungkus..
walau tak kemas..tak secantik nenek muiz yg bungkus..
takpe la..janji boleh di makan..
dpt 6 bungkus..
2 bungkus hantar kat umah mak lang muiz..


Ini budak..pepagi dah bangun kacau ibu masak..
lepas tu pulak..curi timun yg ibu dah potong..
MUIZ ska makan timun..
bucuk..belum mandi lagi..
ok MUIZ..jom kita bekfes..


OK..jemput malan semua...sebelum di buka..


Selepas di buka..
Lauk sambal ikan bilis ngan telur dadar saje..


dan tak lupa juga Nescafe panas..
Nikmat...syukur...
kenyang kami sekeluarga..

tingat masa kat sekolah men. dedulu..
ibu akn bwk byk nasi lemak kiriman member2 sekolah..
bila ustazah tanya..
"apa dlm beg tu..? mcm berat jer ustazah tengok"
ibu boleh jawab.. "telekung ustazah"..
hehehe..
masa tu ibu takut tak boleh menjual dlm kawasan sekolah..
sbb takut kantin tak laku..lg pon pihak sekolah takut keracunan makanan..
sbb beli makanan dr luar..
last2..ustazah pulak yang mengirim..
ustazah dpt tau sbb selalu hantar anak dia gi sekolah rendah tempat mak berkantin dulu..
ustazah kenal ngan mak dan abah ibu..
hehehe...kelakar la masa tu..kenangan betul..

15 April 2011

Menu Express..


Salam semua..
Cite pasal masak lagi..
Nie menu express namanya..
balik keja..dah lapar sangat...
ditambah pulak ngan ari hujan..perut pon dah mula berdangdut..
so..tercipta la menu express nie..
cepat di masak..dan cepat di makan..

Makan simple2 mcm nie..
kena pulak ngan nasi panas2..
mmg terbaik..berlumba kami suami isteri menambah nasi..
Syukur..kenyang kami sekeluarga..

Ibu bersyukur kerna di kurniakan anak dan suami..
yg tak cerewet pasal makan..
apa saja yg ibu masak..pasti babah dan muiz akan makan..
kekadang sampai licin nasi seperiuk..
babah pulak tak lepas2 mulut memuji..
walaupon lauk yg simple2 saje..
ibu bersyukur sgt2..




so..inilah menu express ibu..
menunya ialah..

1. Sambal Ikan Bilis Cili Api
2. Sambal Sardin
3. Terung Goreng Tepung
4. Budu + Tempoyak



13 April 2011

Mood Ibu Bagai Di Seru..


Entah angin apa yg datang...
Ibu terrajin pulak menguli tepung buat kuih feberet kami sekeluarga nie..

Balik dr keja..terpandang ubi kentang yg hampir kecut..
terus kupas kulit tuk buat inti karipap..
lagi pon lama dah tak makan kuih buatan sendiri..
boleh juga buat bekfes tuk pegi keja esok..

tingat masa dedulu..masa tu nenek muiz berkantin lagi..
kuih karipap mmg atok muiz yg buat..
nenek cuma buat doh dan masak inti..
menginti, mengelim dan menggoreng keja atok muiz..
mmg kemas kelim atok tau..kalah nenek punya kelim..

kat tempat keja pulak..ibu mmg di gelar "MINAH KARIPAP"
gelaran dari kengkawan rapat ibu..
mana taknya...klu boleh setiap ari nak makan karipap..
tak pernah jemu2..tp ibu memilih gak tau..
yg kureng enak...ibu tak mau..hehehe..


inilah rupa karipap yg ibu buat..
dpt 24 biji..

tak kemas mana pon kelimnya..
janji masa goreng tak terbukak..kira success la..
hehehe..

Nie yg lepas goreng..
babah request letak telur rebus pulak lenkali..
nak mcm karipap ikea..
klu nak tahu..ibu kalau gi ikea..
klu beli karipap mesti 1 dozen tau..
Ibu, Babah dan MUIZ mmg hantu karipap..
bukan hantu makcik karipap yg lawak kump. balas tu..
hehehe..tergelak bila tingatkan lawak tu..


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails