Teman-teman Setia

28 March 2011

Juadah Malam Nie..



mcm mana tak naik berat badan..
so..menu pertama...


Sambal udang + petai...
memang betul2 pembuka selera..
dan menu ke-2..

sayur pucuk manis + kacang kelisa goreng belacan..
ada sapa2 pernah try...?
memang betul2 terbaikkkk...
dan menu tambahan..

ikan goreng garing..
makan time panas2..mmg sedap..

so..itu jer la menu ibu tuk malam nie..
yg penting babah senyum jer sampai telinga..



MUIZ Gi Taman Permainan..



Salam semua..
dah makan malam ker..? ibu baru lepas makan..
syukur..kenyang..berselera makan malam nie..masak dr kiriman nenek MUIZ..
Entry lepas nie ibu cite ye..apa yg ibu masak..

Ibu cite pasal bujang dulu..
semalam tak jd pon gi kenduri..
sebab bujang tido..maleh la nak gerak dia bangun..
so..lepas bujang bangun tido..terus bersiap gi taman kat tasik shah alam tu..
MUIZ memang suka gi taman..gi padang lagi la suka bebenar..

sonok bg dia bebas lari2..
sian..berperap jer kat umah..bagi kuar peluh cikit...
tp kena pantau gak..sbb budak2 kat taman ramai...
takut2 klu terlanggar bujang ibu yg sopan santun bila berjalan..
hehehe..
dah la..maleh nak cite panjang..jom layan gambar yang ada..


muka ada senyum..muka excited dpt kuar gi taman..

sonok tgk muka dia..manis jer bila senyum..

MUIZ maain kat slide..
siap gelak2 lagi..

slow jer bujang ibu main..
siap nyanyi2 lagi...

muka konfius...nak main yg mana satu..

sampai merah2 muka..
bila ajak balik..siap jerit lagi..
"tak nak..."

dlm slide lagi...

sonok ramai kawan ye sayang...

naik buai pulak..
sampai tak nak turun..

wajib bergambar ngan ibu..
tp muiz tak nak pandang camera..
leka tgk org main belon..



27 March 2011

Kiriman dr Nenek MUIZ..




buah macang ke buah bacang..
ibu panggil buah macang..lantak la apa nama dia..
yg penting buat sambal belacan..sedap tu..
cicah pulak ngan pucuk ubi rebus..memang betul2 terbaikkk dr ladang..

bubur kacang dah selamat kami sekeluarga makan...
ada belen cikit lagi letak dlm peti sejuk..
nyaman tu..makan time sejuk..
nikmat jer lalu kat anak tekak..

tima kasih nenek..sudi kirim buat kami sekeluarga..
dan juga tima kasih mak lang..sudi bwkkan dr kg...
sayang sgt kat semua..


JJCM - Nasi Kandar Fareed Line Clear



on the way gi..
exit sini yer..klu ikut NKVE..

Bujang ibu..sayang sangat kat dia..

Eksiden pertama..
ambulan pertahanan awam belanggar ngan keta hitam tu..
eksiden ke-2 ibu tak ambik..yg tu kancil bertembung ngan lori..
terus insaf tau..

Nie la kedai dia..
Nasi Kandar Fareed Line Clear..terbaieekkk..

see..memacam pakej ada..pilih saje mana yg berkenan..

berselera MUIZ makan...yg MUIZ makan tu Nasi Kandar kaler kuning..
memang merbeles..

berselera MUIZ makan..sonok ibu tgk..

Kami pilih air oren..best jer minum waktu panas terik nie..
nyaman jer lalu kat tekak..

Nie babah punya..
sotong - telur ikan - jelatah - nasi kandar kuning

set ibu pulak..
ayam goreng - daging masak itam - bendi rebus - nasi kandar kuning..

besar mulut ibu menyuap..tgh lapar nie..
tak sedar babah ambik gambar nie..

dua lelaki di hati ibu..
tgk jari MUIZ nak buat peace tiru babah...

cute gambar nie..
dah kenyang..saya sgt suka hati..

senyum mu penawar duka ku..

lepas makan..babah bwk kami gi ikea pulak..
tp tak ambik gambar pon..just gi cuci mata jer..
sonok satu ari gi jenjalan..

Bihun Goreng Buat Bekfes..






18 March 2011

Dedikasi Buat Suami dan Anak ku..


Anuar Zain - Sedetik Lebih (OST Hikayat Merong Mahawangsa)


Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu

Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu

Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa

Kasihku…ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya

Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu

Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu...





Sebak..syahdu dengar lagu nie..
liriknya..menyentuh sanubari ku..
di tujukan khas buat suami dan anak ku..

15 March 2011

R.I.N.D.U...



SALAM..
Lama ibu tak update..
selalu bila ibu nak update..ada jer jari2 kecik dtg ganggu..
sebab tu la malas nak update..
tp..bila jari2 kecik tu takde ganggu..
mood nak update terus drop..
huhuhu...

MUIZ..balik kg..nenek pinjam dia 1 minggu..
tinggallah ibu ngan babah kat umah..
bila pegi keja..tak rasa sgt..
bila balik umah...tuhan jer yg tahu..
bertapa rindunya ngan bujang ibu tu..
tgk barang mainan dia..hati jd sayu..
terbayang2..di mata setiap inci ruang umah nie..
terdengar2..terngiang2..suara MUIZ gelak..
kosong jer rasa diri nie..

tak sabar nak tunggu jumat nie...
nak cium bujang..nak gomol2 ngan bujang..
MUIZ...ibu rindu la..
rindu nak gaduh ngan MUIZ..
dok umah nenek jgn nakal tau..nnt ibu tepon..





09 March 2011

Kek Butter




baru kuar oven..

dah siap potong..

Resipi Kek Butter

250 gm butter
200 gm gula castor
5 biji telur
1/2 sudu kecil esen vanila
210 gm tepung naik sendiri

Cara Membuatnya:

1. Panaskan oven kepada suhu 180C dan lenserkan acuan 7in. x 7in.

2. Pukul butter dan gula hingga sebati.

3. Masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam adunan sambil dipukul sebati diantaranya.

4. Masukkan esen vanila dan dipukul hingga adunan sebati dan gebu.

5. Masukkan tepung yang telah diayak sedikit-sedikit sambil dikaup balikkan dengan menggunakan spatula atau senduk kayu hingga adunan sebati.

6. Tuangkan adunan ke dalam acuan yang telah dilenserkan tadi dan dibakar selama 50 - 60 minit mengikut kepanasan oven masing-masing.

7. Setelah kek masak,sejukkan seketika kemudian keluarkan dari acuan dan biar kek sejuk sepenuhnya.

SELAMAT MENCUBA!


"Sorry..ibu tak igt ibu ambik resepi nie kat blog sapa..
Ibu copy dan paste kat Microsoft office jer..
t.q..pd yg sudi share resepi..



01 March 2011

MUIZ Mandi Buih..


As-salam..
Nie kes petang semlam..
sebenarnya saje umpan MUIZ..mandi dlm besen nie..
sebab..senang ibu membotakkan kepala dia..
rambut dah panjang..
malas nak bawak gi kedai..
kang MUIZ bagi satu lagu irama balada..
baru haru biru..

Dulu pon rajin ibu botakkan babah..
memang simple fesyen rambut babah..
ibu pon boleh buat..beli mesinnya jer..
tp mesin lama kena pakai letrik..
kali nie ibu beli yg wireless..bateri jenis yg cas jer..
senang bwk bilik mandi..dan mudah tuk mengejakan kepala MUIZ..
tu pon tak bape cantik..sbb MUIZ tak mau duduk diam..
dia pulak sebuk nak pegang mesin tu..
alahai..anak ibu..


masa nie dah selesai ibu kerja kan kepala MUIZ.

umpan dok dlm besen..senang keja ibu..

see...tgk..pale saya dah botak..ibu saya yg gondolkan..

Nasib baik bird terlindung dlm buih...
hehehe...

tutup bird ngan berus kain ibu ye...
comel..muka ada senyum..

mesin baru tuk botakkan 2 hero..

beli kat my din jer..
nie rupa set dlmnya..



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails